SON DAKİKA
Hava Durumu

Gündem Çocuk Derneği: Çocuklar fişleniyor

Gündem Çocuk Derneği: Hükümet; yaşanan olaylarda polisin uyguladığı şiddeti durdurmak ve halkın talebini dinlemek yerine bu olaylara dahil olan aralarında çocukların ve gençlerin de olduğu yurtaşları çeşitli yollarla fişlemeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2013 12:31
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2013 12:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Gündem Çocuk Derneği: Çocuklar fişleniyor

Gündem Çocuk Derneği, Adalet Bakanlığı'nın, tüm savcılıklardan Gezi Parkı eylemlerinde gözaltına alınan 18 yaş altındaki çocukların kimlik bilgilerini istediğini bildirdi.

Gündem Çocuk Derneği'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

Taksim Gezi Parkı'nda başlayan olaylara destek amacıyla 31 Mayıs'tan itibaren Türkiye'nin pek çok yerinde yaşanan protesto gösterilerinde çocuklar pek çok farklı şekilde devletin şiddetine maruz kaldı. Aralarında çocukların da olduğu yüzlerce kişi gözaltına alındı, binlerce kişi yaralandı.

Hükümet; yaşanan olaylarda polisin uyguladığı şiddeti durdurmak ve halkın talebini dinlemek yerine bu olaylara dahil olan aralarında çocukların ve gençlerin de olduğu yurtaşları çeşitli yollarla fişlemeye başladı.

Şimdiye kadar, hukuka aykırı bir şekilde, sürecin başından itibaren gözaltına alınanların fotoğrafları çekildi. Hangi gerekçeyle çekildiği sorulduğunda 'savcının talimatı' olduğu söylendi. Yazılı talimatı istenince 'sözlü talimat' dendi. Hukuki alt yapısı olmadan, son derece keyfi uygulamalarla kişilerin cep telefonlarına ve digital aygıtlarına el kondu. Hastanelere gelen yaralı eylemcilerin kayıtları polise verildi.

VE FİŞLEMEYE ADALET BAKANLIĞI DA KATILDI!

Adalet Bakanlığı, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün 07.06.2013/2409/36004 tarih ve sayılı yazısı ile tüm Savcılıklardan, 18 yaş altındakiler de dahil olmak üzere Gezi Parkı eylemlerine katılıp gözaltına alınanların T.C. Kimlik Numaralarını istedi.

Oysa, 18 yaş altındaki çocukların kişisel bilgilerinin kayıt altına alınması ve arşivlenmesi başta TC Anayasa olmak üzere; Çocuk Koruma Kanunu, Adli Sicil Kanunu, Türkiye'nin de taraf olduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır.

Bu yazı ile, ifade özgürlüklerini kullanan ve aralarında çocukların da olduğu yurttaşların insan haklarını ihlal eden Adalet Bakanlığı'nın söz konusu resmi yazısıyla ilgili olarak; derhal yürütmeyi durdurma kararının alınmasını (açıkça hukuka aykırı olması sebebiyle) işlemin iptal edilmesini, bu bilgileri isteyen ve veren kişi ve kurumlar hakkında idari ve hukuki işlem başlatılmasını istiyoruz.

KAMU DENETÇİSİNİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ!

Konuyla ilgili Kadın, Çocuk ve Engelli Haklarından Sorumlu Kamu Denetçisi Serpil Çakın'ı ise bu bildiriyi ihbar sayarak üzerine düşen görevi acilen yerine getirmeye çağırıyoruz!

Unutulmamalıdır ki; devletlerin yasalar ve taraf olduğu uluslararası sözleşmeler uyarınca çocuğun insan haklarına saygı gösterme, çocuğun insan haklarını koruma ve geliştirme yükümlülüğü vardır.

GÜNDEM ÇOCUK DERNEĞİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.