SON DAKİKA
Hava Durumu

Gözler Gül'ün vereceği kararda

Alkol satışına sınırlama getiren yasal düzenleme konusunda Cumhurbaşkanı'nın yasaya ilişkin karar verme süresi yarın doluyor. Birkaç usül hatası hariç hiçbir yasayı veto etmeyen Cumhurbaşkanı Gül'ün, ne diyeceği merakla bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2013 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2013 14:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Gözler Gül'ün vereceği kararda

Farklı yaşam alanlarına müdahale olarak algılanan ve başka sınırlamaları beraberinde getireceği düşünülen alkol satışına sınırlama getiren yasanın Köşk'teki inceleme süresi yarın doluyor.

AKP iktidarının çıkardığı; usül hatası olan birkaçı hariç hiçbir yasayı geri çevirmeyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan'ın 'ayyaş',  'kafası kıyak nesil', 'inancın emrettiği bir yasak' diyerek savunduğu alkol satışı düzenlemesi konusunda, "Yasak değil düzenleme" demişti.

Cumhurbaşkanı Gül, bu sözlerinden sonra patlak veren Gezi Parkı eylemlerinin ardından ise yasa konusunda, "Anayasal sorun görürsem gereğini yaparım" demişti. Gül, Gezi Parkı eylemleri konusunda, "Demokrasi seçimden ibaret değil, mesaj alınmıştır" demişti.

Şimdi, iktidar ile zaman zaman ters düşen, ancak bütün yasaları onaylayan Cumhurbaşkanı Gül'ün bu yasa konusunda ne yapacağı merakla bekleniyor. Gül, alkol satışını düzenleyen yasayı onaylayacak mı yoksa yeniden görüşülmek üzere Meclis'e iade mi edecek?

15 günlük inceleme süresi yarın dolacak olan Gül'ün ne yapacağı merak ediliyor.

Hükümetin, alkol satışını sınırlayan, reklamını, dizi, film ve kliplerde görüntüsünü yasaklayan düzenlemesi kamuoyunda büyük tartışmalara neden olurken, 24 Mayıs Cuma günü TBMM Genel Kurulu'nda oylanarak kabul edilmişti. 28 Mayıs günü onay için Köşk'e gönderilen yasa tasarısı ile ilgili Cumhurbaşkanı Gül, ilk olarak 30 Mayıs'ta Türkmenistan'da konuşmuş ve "Anladığım kadarıyla bir alkol yasağı yok, satışın yeniden düzenlenmesi var" diyerek, düzenlemeyi onaylayabileceği sinyali vermişti.

Ancak Taksim Gezi Parkı eylemiyle birlikte alevlenen 'alkol satışını bile yasaklıyorlar, yaşam tarzına karışıyorlar' tartışmalarıyla birlikte; Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan'daki sözlerinin üzerinden 5 gün sonra, Türkiye Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (TESK) yönetimini kabul etti. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Cumhurbaşkanı'na 'yasayla ilgili endişelerimiz var, 3 aylık uyum süresi esnaf için yeterli değil. Yasa tekrar incelensin, bu makul bir süreye bağlansın' dediklerini aktardı. Bunun üzerine Gül'ün kendilerine yasayı incelettiğini ve "Anayasal sorun görürsem gereğini yaparım" dediğini bildirdi.

VETO, KISMİ VETO, ANAYASA MAHKEMESİ

TBMM'de kabul edilen bir yasanın yürürlüğe girebilmesi için Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması ve Resmi Gazete'de yayınlanması gerekiyor. Cumhurbaşkanı'nın Anayasa gereği kendilerine gönderilen yasaları 15 gün inceleme süresi bulunurken; bu sürenin sonunda yasanın tamamını onaylama ya da veto yetkisi bulunduğu gibi; bir kısmını da veto edebiliyor. Bu durumda Meclis, yasayı Cumhurbaşkanı'nın itirazları doğrultusunda değiştirebildiği gibi Köşk'e aynen gönderebiliyor. Cumhurbaşkanı, uyarılarının dikkate alınmaması durumunda yasayı onayladıktan sonra ( yeniden itiraz hakkı bulunmuyor, onaylamak zorunda kalıyor) Anayasa'ya aykırı olduğunu düşünüyorsa, Anayasa Mahkemesi'ne de götürebiliyor.

YASAYA NEDEN İTİRAZ EDİLİYOR?

*Yasanın en fazla itiraz edilen maddesini alkolün perakende satışının 22.00 ile 06.00 saatleri arasında yasaklanması oluşturuyor.

*Yasaklara uymayanların ürünlerinin kamuya geçirilmesi bir başka itirazı oluşturuyor. Örneğin içki şişesinin üzerine uyarı yazısını koymayanların şişelerine el konulacak.

*İşletme üçüncü bir kişiye satıldığında ya da markasını değiştirdiğinde içki satış ruhsatını, yani kazanılmış hakkını kaybedecek ve yeni sınırlamalar çerçevesinde başvuru yapmak zorunda kalacak.

* Yol kenarlarında içki satışının yasaklanmasını da içeren düzenlemenin, yol kenarındaki çok sayıda plajda da içki satılamaması sorununa neden olacağı ileri sürülüyor. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.