SON DAKİKA
Hava Durumu

Gezi Parkı olaylarına Meclis araştırması

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Kaya, AK Parti grubu olarak, Gezi Parkı odaklı olaylarla ilgili kapsamlı bir çalışma yaptıklarını belirterek, aydınlatılması için Meclis araştırması açacaklarını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2013 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2013 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Gezi Parkı olaylarına Meclis araştırması

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, AK Parti grubu olarak, Gezi Parkı odaklı olaylarla ilgili kapsamlı bir çalışma yaptıklarını belirterek, "Sonuna kadar Gezi Parkı olaylarının üstüne gideceğimizi, aydınlatılması için Meclis araştırması açacağımızı ve çok geniş bir şekilde bunu gündeme getireceğimiz ifade etmek istiyorum" dedi.

MHP grubu; esnaf ve sanatkarların sorunlarına ilişkin Meclis araştırma önergesini, CHP grubu ise Gezi Parkı odaklı olaylarda orantısız güç kullanıldığı yönündeki iddialara ilişkin Meclis araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisini, Genel Kurul'a getirdi.

Partisinin grup önerisi üzerinde söz alan MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aydın Menderes ve Turgut Özal'ın bir arada olduğu afişleri eleştirerek, ""Türk milleti darbelere müsaade etmeyecektir. Türkiye'nin sosyolojisi buna müsaede etmeyecektir. Sizin yüreğiniz değil. Menderes'i o gün cinayet şebekeleri idam etti doğru ama milletimiz bunun hesabını sordu" dedi. Adan, siyaset üretilemediği için AK Parti'nin bunlara sığınıldığını iddia etti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, esnaf ve sanatkarların Türk ekonomisinin vazgeçilmez unsurları olduğunu belirterek, hükümetin esnaf ve sanatkarların durumunu iyileştirmek için yaptığı çalışmaları anlattı.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Taksim Gezi Parkı olaylarına değinerek, bu eylemlerin en güzel yanının "esnafın yanındayız" denilmesi olduğunu söyledi.

Susam, "Esnafına sahip çıkanlara bu Meclis karşı çıkmalıdır. Biz adalet, hak, özgürlük istiyoruz. AVM karşısında esnafa sahip çıkacak iktidar istiyoruz. AVM rantlarıyla, onların uzantalarıyla oluşmuş olan zincirler, bugün çok olması gereken esnaf sayısınını bin kişiye, 10 kişiye düşürdü. Ahi Evran'ın çocuklarına sahip çıkmak bu Meclis'in görevidir" diye konuştu.

'Başbakan ve ekibi meydanlara kulak vermeli'

CHP'nin Gezi Parkı olaylarında orantısız güç kullananların belirlenmesine ilişkin Meclis araştırma önerisiyle ilgili söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Türkiye'nin protestoları ve bunun arkasındakileri iyi analiz etmesinin ve gerekli dersleri çıkarmasanın demokrasi açısındanbüyük önem taşıdığına işaret etti.

Sorunun marjinal örgüt değerlendirilmesi yapılarak geçiştirilemeyeceğini ifade eden Hamzaçebi, şunları söyledi:

"22 gündür meydanlar insanlarla dolu. Türkiye'nin her yerinde bütün meydanlar vatandaşlarımızın protesto hareketlerine sahne oluyor. Bunlara Başbakan'ın, yetkililerin, ilgili bakanların kulak vermesi ve demokratik bir yaklaşımla çözmeleri gerekiyor. Sayın Başbakan'a ve diğer yetkililer 'lütfen bu olaylara marjinal örgüt sendromuyla yaklaşmayın.' Demokratik yönetimler hiçbir zaman meydanlardan korkmazlar. Millet meydanlara çıkmışsa demek ki yönetimde bir sorun vardır. Sayın Başbakan ve ekibinin yapacağı meydanlara kulak vermektir."

AK Parti mitinglerine de değinen Hamzaçebi, "Başbakan konuşmaları ve mitingleriyle yerle bir etmeye devam ediyor. Bu mitingler bakın Türkiye'yi bölecektir. Sayın Başbakan'ı ben sağduyuya davet ediyorum" şeklinde konuştu.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, iktidarın Taksim Gezi Parkı olaylarına sağlıklı yaklaşmadığını belirterek, "İktidar 'üç, beş çapulcu' dedi. Unutulmasın ki üç, beş çapulcu Türkiye'ye demokrasi dersi verdi" dedi.

'Duran adam, koşan adam, yürüyen adam'

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfi Türkkan, yaklaşık 3 haftadır Türkiye'yi meşgul eden bu olaylara "duran adam, koşan adam, yürüyen adam" olarak bakmanın olayı doğru okuyamama olduğunu söyledi. Türkan, "İnsanlar koşuyor gözaltına alıyorsunuz, duruyor gözaltına alıyorsunuz, konuşuyor gözaltına alıyorsunuz. AKP'ye oy vermeyen herkes, karakola gitsin "bizi alacakdınız, biz geldik' desin" dedi.

Başbakan'ı tanıdığını belirten Türkan, "Sayın Başbakan'ı zorla en sonunda siz diktatör yaptınız. Gerçekten Başbakan'ı seviyorsanız bu ülkenin sahibi olmadığını, sadece yönetmek için Başbakan olduğunu anlatın. Sayın Başbakan'ı zorla putlaştırdınız" diye konuştu.

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, "Başbakan dün nasıl durmuşsa bugünde aynı şekilde dik ve mert durabiliyor. 'Başbakan'ı diktatör yaptınız' doğru değil. Biz bu ülkeyi çok iyi biliyoruz, geçmişi de çok iyi biliyoruz. Siz muhalafet olarak böyle yaptığınız müddetçe yüzde 50'lerin üzerine çıkacak" dedi.

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, Taksim Gezi Parkı'ndaki olayların çevrecilik değil, çevre istismarı olduğunu ifade ederek, bu tablonun demokratik hak olarak ifade edilemeyeceğini, provakasyon ve ülkeyi 80'li yılara taşıma olarak açıklanabileceğini söyledi.

Kaya, "Kimse yasadışı örgütlerin paçavralarını çevrecilik adına, özgürlük adına izah etmeye kalkmasın. Merak etmeyin rahat olun ve sağduyulu olun. AK Parti grubu olarak kapsamlı bir çalışma yapmaktayız. Sonuna kadar Gezi Parkı olaylarının üstüne gideceğimizi ve aydınlatılması için Meclis araştırması açacığımızı ve çok geniş bir şekilde bunu gündeme getireceğimizi ifade etmek istiyorum" dedi.

Kaya, ayrıca Taksim'de yapılması planlanan projeye ilişkin fotoğraflar gösterdi.

Genel Kurul'da MHP ve CHP'nin grup önerileri kabul edilmedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.