SON DAKİKA
Hava Durumu

Facebook'ta PKK fotoğraflarına 3 yıl hapis

Mersin'de 18 yaşından küçük M.Ş. Facebook'ta yayımladığı fotoğraflar ve yazılar nedeniyle terör propagandasından 3 yıl hapis cezası aldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2013 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2013 11:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Facebook'ta PKK fotoğraflarına 3 yıl hapis

Yargıtay, Mersin'de bir gösteri yürüyüşüne katıldığı gerekçesiyle yargılanan sanığa verilen cezayı 'ifade özgürlüğü' kapsamında değerlendirip bozdu ancak Facebook'ta paylaştığı fotoğrafları 'terör örgütü propagandası' sayarak 3 yıl hapis cezasını onadı. Zaman'dan Metin Arslan'ın haberine göre, Facebook'ta PKK militanlarına ilişkin fotoğraflara yer vermek ve polis aracına yapılan molotoflu saldırıyı övmekten dolayı aldığı cezanın (2 yıl) yarı oranında artırılmasına hükmetti. 

Mersin'in Akdeniz ilçesinde BDP'lilerce düzenlenen yürüyüşe katılan 18 yaşından küçük M.Ş. hakkında verilen mahkûmiyet kararını bozan Yargıtay, 3. yargı paketine atıfta bulundu. Eyleminin mutat ve meşru bir düşünce açıklama yöntemi olduğuna hükmetti. Ancak aynı sanığın sosyal paylaşım sitesi Facebook adresinde kullandığı fotoğraflar ve yazıları ise terör örgütünün propagandası kapsamında değerlendirildi. Verilen 2 yıllık temel cezada yarı oranında artırım yapılması gerektiği belirtildi. M.Ş.'nin polis aracına molotof bombası atmak (4 yıl) ve kamu malına zarar vermekten (3 yıl) dolayı aldığı cezalar ise onandı.

KARARIN GEREKÇESİ 4. YARGI PAKETİ

Meclis'te yasalaşarak yürürlüğe giren 4. yargı paketiyle "propaganda suçuna" şiddet kriteri getirilmişti. Terörle Mücadele Kanunu'nun 6. ve 7. maddelerinde değişiklik yapan düzenleme, "örgüt propagandası suçunun" oluşması için cebir, şiddet veya tehdit yöntemlerini meşru gösterme, övme, teşvik etme gibi kriterleri getirmişti. Bu "suçun" basın yayın yoluyla işlenmesi halinde ise cezanın yarı oranında artırılmasına karar verilmişti. Yargıtay'ın propaganda suçu konusundaki bu ilk kararı ise içtihat niteliği taşıyor. (Radikal)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.