SON DAKİKA
Hava Durumu

'Evim küçülecek, şu katta olacak, şu tarafa bakacak demeyin, sağlam olsun yeter'

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Genel Başkanı Tayfun Gücenmez, ciddi bir deprem tehlikesi olduğunu belirterek, vatandaşların kentsel dönüşümde 'evim küçülecek, evim şu tarafa bakacak, şu katta olacak' gibi tartışmaları bırakması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2023 21:59
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2023 22:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Evim küçülecek, şu katta olacak, şu tarafa bakacak demeyin, sağlam olsun yeter'

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği (YDKBD) Genel Başkanı Tayfun Gücenmez, Bursa’da düzenlenen basın toplantısında, yeni binaların depreme dayanıklılığının yüzde 100'e yakın olduğunu belirterek, "Eski binalarda yıkım oranı yüzde 50'lerin üzerinde. Bu bize çok açık bir şey anlatıyor aslında. Hızlı şekilde binaları yenilememiz gerekiyor." dedi.

Yapı denetiminin önemine işaret eden Gücenmez, "Dünya üzerinde bu verileri inceleyen çok yetkin kişilerin de çok çarpıcı açıklamaları var. 'Sismik aletler olduğundan beri bu belki en büyük yaşanan deprem.' diyorlar. Art arda iki büyük depremin olması ve bir aya yakın sürede 14 bine yakın depremin olması hakikaten inanılmaz büyük bir afet olduğunu gösteriyor. Hem yurt dışında hem de yurt içinde daha soğukkanlılıkla değerlendiren hocalarımız bu afetin büyüklüğünü somut verilerle ortaya koydu. Üniversite raporları ve AFAD verileri ortaya koydu. Bunu zaten açıp baktığımızda çok net olarak görebiliyoruz." şeklinde konuştu.

Yeni binaların depreme dayanıklılığının yüzde 100'e yakın olduğunu anlatan Gücenmez, "Eski binalarda yıkım oranı yüzde 50'lerin üzerinde. Bu bize çok açık bir şey anlatıyor aslında. Hızlı şekilde binaları yenilememiz gerekiyor." dedi. Gücenmez sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaşlarımızın 'Evim küçülecek, evim şu tarafa bakacak, şu katta olacak.' gibi tartışmaları bırakması gerekiyor. Çok ciddi bir deprem tehlikesi var. Evlerimizi hızlı şekilde dönüştürelim. Artık bu deprem bize bunu da öğretmeli. Tabii ki kentsel dönüşümün ekonomik ve sosyal tarafları var ama onun bir yolunu, yöntemini bulalım. Bir araya gelelim. Evlerimiz belki küçülsün, farklı yöne veya başka kata baksın ama yenilemiş, depreme dayanıklı evlerle hazır şekilde bekleyelim."

YDKBD Bursa Şubesi Başkanı Esra İnhanlı ise depremin üzerinden iki ay geçtiğini, acıların bu sürede bir nebze de olsa azalmadığını, yapı denetim firmalarının da eleştirildiğini belirterek, “Mesleğimizin ne kadar büyük bir sorumluluk gerektirdiğini, bununla beraber mesleğimizin itibarını yeniden kazandırmak için önerilerimizi sunacağız." ifadesini kullandı.

Birliğin yönetim kurulu üyeleriyle bazı il temsilcileri ve basın mensuplarının katıldığı toplantı, soru cevap bölümüyle sona erdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.