SON DAKİKA
Hava Durumu

Erzincan'daki altın madeninin faaliyeti durduruldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan altın madeni işletmesinin faaliyeti durduruldu.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2022 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2022 22:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Erzincan'daki altın madeninin faaliyeti durduruldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan altın madeni işletmesinin faaliyeti durduruldu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı Bakanlığımız denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin faaliyet göstermesine izin verilmeyecektir" denildi.

Evrensel'in haberine göre, Erzincan'daki altın madeni işletmecisi Anagold Madencilik, siyanür borusunun patlamasına ilişkin olarak, "Maden sahasında gerçekleşen solüsyon döküntüsünün içerisindeki toplam siyanür miktarı yaklaşık 8 kilogramdır" dedi ve Fırat Nehri'ne tonlarca siyanür aktığı iddiasını yalanladı. Anagold Madencilik, Erzincan İliç’teki kompleks madeni işletmesinde, siyanür borusunun patladığı ve siyanürün çevreye yayılması olayına ilişkin olarak internet sitesinden yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, dökülen solüsyonun içindeki siyanür miktarının 8 kg olduğu belirtilirken, "hızlıca temizlendiği" savunuldu. 

Açıklamada, "21 Haziran günü maden operasyon sahasında seyreltilmiş siyanür içeren bir solüsyon döküntüsü meydana gelmiştir. Döküntü, hızlı bir şekilde temizlenmiş ve bu olay derhal Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bildirilmiştir. Maden sahasında gerçekleşen solüsyon döküntüsünün içerisindeki toplam siyanür miktarı yaklaşık 8 kilogramdır. Sosyal medyada yer alan asılsız iddialara göre tonlarca siyanür döküntüsü olduğu ve Fırat Nehri'ni etkilediği iddiaları tamamen yanlıştır" denildi. 

Açıklamada, "Atmosfere siyanür deşarjı yoktur. Siyanürle işlem yapılmayan otoklavlardan gerçekleşen emisyonun, mevzuata uygun olup olmadığının teyit edilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca görevlendirilen akredite laboratuvarlar tarafından ölçümler yapılmakta ve sonuçlar aynı Bakanlık tarafından incelenip onaylanmaktadır" ifadeleri yer aldı. 

Yazılı açıklamanın sonunda, "Anagol, devletten sonra bölgedeki en büyük işveren ve yatırımcı olup, ilgili mevzuat ve uluslarası standartlara tamamen uygun bir şekilde faaliyetlerini sürdüreceğini taahhüt ederek, Türkiye ekonomisine ve yerel ekonomiye değer katmaya devam edecektir" denildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.