SON DAKİKA
Hava Durumu

Erdoğan Reuters muhabirine 'haddini bildirdi'

Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı'nda yaşananların aşırı uçların olayı olduğunu ileri sürdü. Başbakan basın toplantısında bir gazetecinin Kültür Bakanı Ömer Çelik'in attığı tweetleri sorması üzerine sinirlendi

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2013 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2013 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Erdoğan Reuters muhabirine 'haddini bildirdi'

Başbakan Tayyip Erdoğan Fas'a gitmeden önce Gezi Parkı olaylarını değerlendirdi. Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Bildiğiniz gibi 3-4-5-6 haziran tarihlerinde ziyaretlerimiz Bu ziyaretlerimde bakanlarımız ve çok sayıda iş adamı eşlik edecekler. İlk ülke Fas. Stratejik durumu önemli bir ülke. Ayrıca ziyaretim vesilesiyle gerek Fas Kıralı ve Başbakanı ile de temaslarda bulunacağım. İkili ilişkilerimizi ele alma fırsatımız bulacak. Yarın Cezayir'e geçeceğiz. Cezayir Başbakanı ile yapacağım görüşmelerde işbirliğimiz geliştirmek için neler yapabileceğimiz için fikir görüşmesinde bulunacağız. Cezayir gezimizin ardından 5 Haziran'dan Tunus'a geçeceğiz.

Hükümet olarak Tunus'un yanında olduk. Tunus'un ekonomik kalkınmasını da desteklemeye devam ediyoruz. Kısa bir süre önce burada bulunan Tunuz cumhurbaşkanı ile ikili görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Fas, Tunus Ve Cezayir ziyaretlerimizin çok yararlı olacağını düşünüyorum.

SORU-CEVAP BÖLÜMÜ

Soru: Gerginliğin son bulması için atılması gereken bir adım var mı? Siz nasıl bir mesaj aldınız?

Başbakan: Siz ne mesajı aldınız gazeteci olarak. Bunu öğrenmek istiyorum. Olan olaylardan 5 gündür aldığınız mesaj bu mu? Bir başbakan olarak da, vatandaş olarak da ben bu olayla ilgili olarak şöyle saf, temiz, oradaki duygusal bir aşırı uçların organize ettiği böyle bir eyleme katılma durumunda olanlar var. Bu bir Gezi Parkı olayı değildir. Gezi Parkı'yla ilgili 2 saat TV'de ifade ettim. Belediyemiz yaya genişletme çalışmalarında 10 tane ağacı kesmiyor, söküyor. Olay bu. Bizim Gezi Parkı'yla ilgili hedefimiz nedir? 2011 seçimleri öncesi açıkladık. O günden bugüne kadar ses yok. Biz orayla ilgili yapılacakları açıkladık. Yayalaştırma çalıştırmaları yapıyoruz yine sıkıntı yaşamadık. Ama bu olayda atılan adımlar dışarıdan içeriden atılan adımdır. Aklı selim vatandaşlarımızın bu oyuna gelmemesi lazım. Olay Gezi Parkı olayı değildir. Şimdi zaten bu olayların arkasında aşırı uçlar ve CHP zihniyeti var. Topçu Kışlası tarihe ve kültüre sahip çıkmaktır. Gezi Parkı'ndaki ağaç meselesi bu olayı fitilleme olayıdır. Bunun günahını çekecekler tabii. Benim saf, temiz vatandaşlarımı da buraya yönlendiriyor. CHP Kadıköy'de miting yapacağım diyor, son anda vazgeçiyor. Sonra Taksim'de konuşma yapacağım diyor, onu da yapamıyor. CHP'nin çok ciddi bir vebali vardır. CHP aşırı uçlarla dayanışma halindedir. Hukuk içerisinde miting mi yapacak, yapma hakkı var. Miting yapılacak yerler bellidir. Biz de onların her türlü güvenliğini sağlamak zorundayız. En tabii haklarıdır.

Bütün bunları yaparken kendileri için hürriyet olduğunu iddia edenler eğer benim hak ve hürriyetime saldıranlar ne olacak. O kadar araç yakıldı, Allahtan ölen olmadı. Araçları yakılan vatandaşların hakkını kim ödeyecek. Ankara'nın ne alakası var, İzmir'in Gezi Parkı'yla ne alakası var? Olay aslında sandıkta AK Parti 'yi mağlup edemeyenler bu yollarla geride bırakabilir miyiz bunun peşindeler. Süreç yakın. Sandıkta zaten gereken cevabı milletim verecek Eğer biz anti demokratik bir uygulama yapıyorsak milletimiz bizi al aşağı eder. Onun için sakin olun, rahat olun. Evelallah bunlar aşılır, geçilir.

Soru: Halk TV'ye konuşan AK Parti kurucularından ve eski Maliye Bakanı Abdüllatif Şener Gezi Parkı protestoları sürerken Başbakan Erdoğan'ın gerçekleştireceği Kuzey Afrika seyahatini eleştirerek, "Başbakan işine gelmediği bir şey olursa kaçar" demişti. 

Başbakan: Bu olaylar ülkemizde çok oldu. Cumhuriyet eylemlerini de gördünüz. Çok çağrılar yapıldı. Hizmet aşkımızı aynı şekilde devam ettireceğiz. Enflasyon da bugün açıklandı. Gördünüz rakamları. Bunu şimdi hazmedemeyen güçler var. Bu yolda artık eşiği aştık demesi gerekenler bu yollarla ön kesmeye çalışıyorlar ama başaramayacaklar. Ben dün İstanbul'da açılışlar yaptım. Şimdi de Fas, Cezayir, Tunus'a gidiyoruz. Şimdi diyorlar ki "Başbakan bu zamanlarda hep yurtdışına gider". Bunlar aciz, zavallı. Bunlar aylar önce planlanmış ziyaretlerdir.

Soru: İçeriden ve dışarıdan bağlantılar var dediniz, elinizde isim var mı?

Cevap: İstihbarat çalışmalarımız sürüyor. İsimleri ifşa etmemiz mümkün değil. Ama onların başlarıyla görüşme yapacağız. Bize itidal tavsiye edenler, kendileri önce itidal çizgisine gelsinler. 160 polisim yaralanmıştır. 60 vatandaş yaralanmıştır. Başbakanlık ofisimiz taşlanmıştır. Bunları yapanlar belli. Polis çekilsin deniliyor. Polis Başbakanlık'ı da korumasın. Polis çekilsin onlar gelsin. Başbakanlık'ı işgal etsin. Kusura bakmayın. Dik değiliz, ama dik duracağız. Bu ülkede çok şey oldu, Zamanında astılar (Menderes ve arkadaşları), zehirlediler (Özal'ı kastederek) Tencere tava hep aynı hava... Mısır'da yıllar yılı güdümlü olarak insanlar sandığa gönderilmiştir. Türkiye'de sandıklar açılır 6 saatte sonuç belirlenir. Burada AK Parti gibi bir parti kurulduktan 16 ay sonra iktidara gelmiştir. Türk baharı yönündeki haberler afaki. Bu bahar mevsimini kışa döndürme gayreti içinde olanlar var ama ona kavuşamayacaklar.

REUTERS MUHABİRİNE TEPKİ

Erdoğan, Reuters muhabiri Birsen Altaylı'nın 'Gezi parkı olayları dış basında da büyük yankı uyandırdı. Muhalif güç olarak tanımlandı. Sizin de küçümsediğiniz ve olayların daha fazla arttığına dair söylentiler var. Yumuşatıcı açıklamalarınız olacak mı? Aşırı güç kullandığını düşündüğünüz polis için alınmış bir önlem var mı?' sorusuna şöyle cevap verdi: 

Yumuşatıcı ifadeler ne olabilir, bana öğretirseniz ben öyle konuşurum. Bütün toplum demeyin buna aklım yatmaz. Bütün illerde bu ideolojik yapıların uzantıları vardır. Onları ayağa kaldırmış olabilir. Sizin şunu görmeniz lazım. Bu ülkede ne yapılmadı da böyle bir adımı attılar.

Reuters muhabiri Birsen Altaylı: Eğitimden alkol yasasına kadar herkes bir gerekçeyle sokakta. Alanlardaki insanların çoğu CHP'yi desteklemiyor?

Cevap: CHP yok, peki başka kim var? Tespiti yapabildiniz mi? Onların ideolojisi yok mu? Bizim evlerinde zorla tuttuğumuz yüzde 50 var. 'Aman sakin olun' diyoruz. Biz eğitimde yaptığımız yeniliklerle mi eleştiriliyoruz? Oralarda hiç öyle bir pankart gördünüz mü? Siz işte buradan Reuters'ı böyle bilgilendiriyorsunuz. Böyle mesaj gönderiyorsunuz.

Muhabir: Olaylar başlar başlamaz yurtdışında ve içinde Türkiye ile ilgili reklamların iptal edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Başbakan: Doğru bulmuyorum. Bu firmalar bizden hep destek gördüler. Böyle bir tavır içine girmeleri doğru değildir. Ama herhalde 3-5 günlük bir durumu görmek için aldıkları bir karardır.

Muhabir: Borsada bu sabah yaşanan düşüşü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Başbakan: Borsa iner çıkar. Acaba Tokyo borsası ne alemde, New York ne alemde onlara da bakın... 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.