SON DAKİKA
Hava Durumu

'Emeğimizin karşılığını alana kadar mücadele edeceğiz'

Genel Sağlık İş Sendikası, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde 3 günlük iş bırakma eylemi kapsamında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2022 15:10
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2022 15:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Emeğimizin karşılığını alana kadar mücadele edeceğiz'

Birleşik Kamu-İş'e bağlı Genel Sağlık İş Sendikası, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Bursa Şehir Hastanesi’nde 3 gün iş bırakma eylemi kapsamında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasını sendikanın hukuk sekreteri Hasan Yeniyayla, okudu. Yeniyayla, “Yıllardır olduğu gibi, sağlık çalışanlarının onurlu bir yaşam sürebilmesi adına dile getirdiği iyileştirme talepleri, AKP iktidarı tarafından, vaatlerde bulunarak oyalama stratejisi uygulanarak, piyasacı anlayışın beklentilerine kurban edilmektedir” diye konuştu. Sağlık çalışanlarının taleplerini sıralayan Yeniyayla, “Yüzyıl önce yurdumuz emperyalistler tarafından işgal edildiğinde gitmeyen, direnen, ebedi önderimiz Atatürk’ün mücadele arkadaşı Tıbbiyeli Hikmet Boran’ın yüzyıl sonraki meslektaşları olarak, ondan aldığımız mirasa sahip çıkacak ve gitmeyeceğiz, direneceğiz, emeğimizin, eğitimimizin karşılığını alana kadar mücadele edeceğiz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Tüm sağlık emekçileri adına talepler şu şekilde sıralandı:

  • Sağlık emekçilerinin ağır ve kötü çalışma koşulları acilen düzeltilmeli, farklı çalışma biçimlerine son verilmeli; kadrolu, güvenceli çalışma biçimi sağlanmalıdır.
  • Sağlık emekçilerine şiddet gösterenlere verilecek olan cezaların caydırıcı olabilmesi adına Genel Sağlık-İş tarafından hazırlanan, TCK’da kamu kurum ve kuruluşlarında sağlık hizmeti sunanlara karşı işlenen bazı suçlara ilişkin özel düzenlemeler içeren Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı taslağı kanunlaştırılmalıdır. Şiddet Uygulayanlara, kamu sağlık kuruluşlarında TCK’ya göre işlenen suçun karşılığı olan süre boyunca kamu hizmeti verme cezası uygulanmalı ve şiddet uygulamanın sonucunun kamuoyuna yansıtılması sağlanmalıdır.
  • Sabit ödeme / performans ödemesi gibi sağlık çalışanlarının mağduriyetine sebep olan ve çalışma barışını bozan uygulamalara son verilmeli; maaş hesaplamasında taban aylık, TÜİK’in değil, bağımsız araştırma kuruluşlarının belirlediği yoksulluk sınırının üzerinde olacak şekilde, kadro derecesine göre maaşlarda kademeli artış yapılmalıdır.
  • Lise Mezunu: 3600; Ön-lisans Mezunu: 4500; Lisans Mezunu: 5400; Pratisyen Hekim: 6300; Uzman Hekim: 7200 olacak şekilde tüm sağlık emekçilerini kapsayan kademeli ek gösterge artışı yapılmalıdır. 
  • Nöbet ücretleri normal mesai ücretinin 2 katı olacak şekilde ödenmelidir.
  • Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği geri çekilmelidir.
  • Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ile Ağız ve Diş Sağlığı Hastanelerinde Birim Performans Katsayısı Uygulanmasına son verilmelidir.
  • Sağlık emekçilerinin çocuk bakım sorunun çözümü için haftanın 7 günü, 24 saat kesintisiz hizmet veren bakımevi, kreş ve anaokulu düzenlemesi hayata geçirilmelidir.
  • Yeterli sayıda sağlık çalışanı istihdam edilmeli, personel açığı acilen kapatılmalıdır.
  • Tüm sağlık emekçilerine geçmişe etkili olarak yıllık 90 gün yıpranma payı hakkı verilmelidir.
  • Covid-19 için tüm sağlık çalışanlarına iş kazası meslek hastalığı kapsamında haklar veren özel bir düzenleme yapılmalıdır.
  • Sağlığı piyasalaştıran politikalara son verilmeli, Atatürk’ün başlattığı ulusal, kamucu ve halkçı sağlık politikalarını tekrar hayata geçirilmelidir.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.