SON DAKİKA
Hava Durumu

Eğitim-İş'ten okuldaki mobbinge tepki

Bursa'da Şehit Piyade Onbaşı Orhan Tezcan İlkokulu'nda okul müdürü tarafından öğretmenlere yönelik mobbing uygulandığı, yürütülen soruşturma sonucunda ortaya çıktı. Bunun üzerine harekete geçen Eğitim- İş Bursa Şubesi, gerçekleştirdiği eylemde, öğretmenleri ve velileri mobbing tehlikesine karşı uyarmak için protesto eylemi yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2018 20:26
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2018 20:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Eğitim-İş'ten okuldaki mobbinge tepki

Eğitim-İş Bursa Şubesi, Bursa'da Şehit Piyade Onbaşı Orhan Tezcan İlkokulu'nda okul müdürü tarafından öğretmenlere yönelik mobbing uygulandığının resmi belgelerle ortaya çıkması üzerine mobbinge karşı eylem gerçekleştirdi. 

Okulun önünde gerçekleştirilen eylemde yapılan açıklamada, "Bu okulda idareciler eliyle mobbing yapıldığı yürütülen soruşturmalar sonucunda resmi olarak ortaya konulmuştur. Burada görev yapan tüm çalışanlar için mobbing tehlikesi halen sürmektedir.  Öğretmenleri ve velileri mobbing tehlikesine karşı uyarmak için, uyarı levhamızı okulun duvarına çakacağız. Bundan böyle, Bursa'nın hangi köşesinde olursa olsun, çalışanlara mobbing yapılan her okula giderek duvarlarına bu uyarı levhalarını çakacağız, mobbinge karşı uyaracağız, mobbingci yöneticileri deşifre edeceğiz. Çocuklarımız için nitelikli eğitim ortamını, öğretmenlerimiz için de huzurlu çalışma ortamı sağlanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz." denildi.

Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona'nın konuya ilişkin basın açıklaması şöyle:

"Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yalnızca yandaşlık kriteri göz önünde bulundurularak göreve getirilen okul yöneticilerinin, işyerlerinde baskıcı ve iş bilmez tutumları nedeniyle bir çok okulumuzda sorunlar derinleşmekte, bu yandaş yöneticiler yüzünden işyeri barışı bozulmaktadır. Baskıcı tutumları nedeniyle öğretmenlerin motivasyonlarını yok eden bu yöneticiler, okulların eğitim veriminin düşmesine neden olarak çocuklarımızın nitelikli eğitim haklarını da sabote etmektedirler.

Bu durumun son örneğini ise Şehit Piyade Onbaşı Orhan Tezcan İlkokulu'nda yaşamaktayız. Okul müdürünün baskılarından , hakaretlerinden, yanlı tutumlarından bıkma noktasına gelen öğretmenlerin , Mayıs ayında yaptıkları şikayet sonrasında İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatılmış fakat, tanıklar ve belgeler üzerinden kısa sürede sonuçlandırılabilecek bu soruşturma okul müdürünün yandaş sendika üyesi olması nedeniyle aylarca uzatılmıştır. Gelinen noktada; milli eğitim müfettişlerince hazırlanan soruşturma raporunda Okul Müdürü Tuncay Özdemir'in görevden alınması teklif edilmesine rağmen Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bu karar uygulanmamakta, mobbing yaptığı belgelenen, işyeri barışını ve çalışma huzurunu bozan okul müdürü, yalnızca yandaş olduğu için korunmaktadır.

Okul müdürü hakkındaki iddialar

 Bursa Milli Eğitim Müdürlüğünün Koruduğu Okul Müdürü Hakkındaki İddialar Nelerdir?

Okul Müdürü Tuncay Özdemir hakkında şikayette bulunan ve aleyhinde ifade veren öğretmenlerin gündeme getirdikleri konulara baktığımızda görüyoruz ki bu okul müdürü;

- Öğretmenlerin fiziksel özellikleriyle ulu orta alay ettiği,

- Öğretmenlerin arkasından ağır hakaretler ve sinkaflı küfürler savurduğu,

- Öğretmenlere baskı ile öğrenci ve velilerden para toplattığı, para toplamayı reddeden ya da beklediği miktarda toplamayan öğretmenleri toplantılarda ifşa ederek rencide ettiği,

- Okuldaki ihtiyaçlar için idareye başvuran öğretmenleri bu taleplerinin karşılanması için takvim, fotoğraf ya da tişört satmaya zorladığı,

- Okulda müdürle sorun yaşayan bir öğretmenin, kendi bilgisi dışında sendika üyeliğinden çıkarıldığı,

*Okulda sorun yaşadığı kimi öğretmenleri tayin istemeye, kimini de emekli olmaya zorladığı gibi bir çok şikayet konusu bilgi ve tanıklarla müfettiş raporlarına geçirilmiştir.

Bu iddialar tanık ifadeleriyle sübuta erdiği halde, yürütülen soruşturma kasten uzatılmış, okul müdürünün kendisini şikayet eden ve aleyhinde ifade veren öğretmenlerden intikam alması için zaman tanınmıştır. Bu süreçte;

- Foyalarını ortaya çıkaran öğretmenlerle arkadaşlık eden diğer çalışanları odasına çağırarak neden arkadaşlık ediyorsunuz diye baskı altına aldığı,

- Okul içindeki derslikler alfabetik sıraya göre dizilirken kendisinden şikayetçi olan öğretmenlerin sınıflarını kuralın dışına çıkarak tuvaletlerin etrafına topladığı,

- Velileri öğretmenler aleyhinde kışkırtarak öğretmenliklerini tartıştığı, öğretmenleri şikayet etmeleri için yönlendirdiği kayıtlara geçirilmiştir.

- Savaş açtığı öğretmenleri suçlayabilmek için diğer idarecilerle birlikte hafiye gibi çalışma yürütmekte, öğrencilerin çantaları karıştırılarak kaynak kitap aranmaktadır.

- Soruşturması sürerken kendisinden şikayetçi olan öğretmenlere 10'un üzerinde soruşturma açtırmış, öğretmenleri yıldırmaya çalışmıştır.

- Son günlerde ise öğrenci velilerini okula çağırarak gruplar halinde görüşmeler yapmakta, koltuğunu korumak için yalnızca öğretmenleri değil, velileri de kutuplaştırmaktadır.

Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona

"Bu okul adeta mutsuz insanların sırça köşkü durumundadır"

Okul olma özelliğini kaybetmiş bu binanın, duvarlarının rengarenk boyalı olması, lüks döşemeler ve ışıklandırmalar ile makyajlanmış olması sizleri aldatmasın. Üzerinde okul tabelası olsa da, görüntüsüyle göz doldursa da; içerisinde motivasyonu düşmüş öğretmenler, çaresiz veliler ve nitelikli eğitim hakları ellerinden alınan öğrenciler bulunuyor. Bu okul adeta mutsuz insanların sırça köşkü durumundadır.

Tüm bu yaşananlara rağmen İl Milli Eğitim Müdürü ve yöneticileriyle defaten yaptığımız görüşmelerde, okulun iç barışının sağlanması çağrılarımıza, sağlıklı eğitim ortamının bozulması nedeniyle öğrencilerimizin mağdur olduğunu anlatmamıza rağmen; ne öğrencilerin eğitim ortamı, ne öğretmenlerin motivasyonu ne de okulun iç barışı düşünülmemiş, varsa yoksa yandaş bir okul müdürünü nasıl kurtarırız telaşına düşülmüştür.

Bursa Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger'e soruyoruz:

- Yaşanan tüm olaylar tanıklarıyla birlikte apaçık ortadayken , bu soruşturma neden aylarca sürdürülmüştür?

- Okul müdürünün karşı atak yaparak kendisini şikayet edenlere soruşturma yağdırmasına zaman kazandırmadaki amacınız, mağdur öğretmenleri cezalandırarak sayısal eşitlik sağlamak mıdır?

- Yaklaşık 1 ay önce müfettiş raporlarıyla okul müdürünün görevden alınması teklif edildiği halde milli eğitimin hukukunu yok saydıran ve bu kararı uygulatmayan güç odakları kimlerden oluşuyor?

- Müfettiş raporlarına rağmen bu mobbingci müdürü görevden alma kudretine sahip değilseniz , Bursa'da eğitimin devasa sorunlarına nasıl çare olabilirsiniz?

"Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuracağız"

Biz Eğitim-İş olarak, bu okulda görev yapan arkadaşlarımızı aralarında hiçbir ayrım yapmadan bu güne kadar" sahiplendik ve yanlarında olduk. Önümüzdeki hafta yeni bir girişimde daha bulunacağız, onlarca öğretmeni, yüzlerce öğrenciyi ve veliyi mağdur eden mobbingci müdür için milli eğitimin hukukunu tıkayan tüm sorumlular hakkında Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuruda bulunacağız."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.