SON DAKİKA
Hava Durumu

Dokumacılar Odası'ndan ithal kumaş tepkisi; Yüzde 65'i kapandı

Bursa Dokumacılar Odası Başkanı Aydın Çitil, kumaşın ithal edilmesine basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Çitil, ithal kumaş nedeniyle firmaların yüzde 65'inin işletmelerini kapattıklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2023 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2023 00:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Dokumacılar Odası'ndan ithal kumaş tepkisi; Yüzde 65'i kapandı

Bursa Dokumacılar Odası Başkanı Aydın Çitil, kumaşın ithal edilmesine gösterdikleri tepkiyi Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESOB) toplantı salonunda düzenlediği basın açıklamasıyla aktardı. 

Çin ve uzak doğu ülkelerinden dahilde işleme izin belgesinin verdiği gümrük avantajları ile Türkiye'ye gelen ithal dampingli kumaşların gerçek ihtiyaçtan fazla getirilerek iç piyasada kumaş olarak satılması ve sektörün kötüleşmesine sebep olduğunu belirten Çitil, şunları söyledi:

"Son yıllarda Avrupa'daki ülkelerde şirketler kuran ithalatçılar ithal ürünlere, tekstil kumaş üretimi ile uzaktan yakından hiç alakası olmayan Romanya, Bulgaristan, Kosova, Hollanda, Belçika, Yunanistan, Polonya, Mısır gibi ülkeler üzerinden sanki orada imal edilmiş gibi menşei kazandırılarak ülkemize gümrüksüz ve denetimsiz olarak sokulmaktadır. Bu durum kaçakçılık ve yolsuzluktur. Ülkemiz bu şebekeler yüzünden milyarlarca dolar zarara uğratılmaktadır. Yurt içindeki binlerce tekstil firması ve bu işletmelerde çalışan yüz binlerce kalifiye elemanlar işsiz kalmaktadır."

3 ay önce imza kampanyası başlattıklarını ifade eden Çitil, "İthal kumaştan etkilenen firmaların imzalarını aldık. 550 imza topladık. Milyonlarca liralık yatırımları olan devlete vergi ve katma değer kazandıran bu firmaların yüzde 65'i şu sıralar işletmelerini kapatmış durumdalar." dedi. Çitil, Bursa milletvekillerinden tekstil sektörünün sorunlarını Meclis'e taşımalarını talep etti. 

Konuşmasında Çataltepe Sanayi Sitesi Projesi'ne değinen Çitil, "İki bin 945 kişinin Çataltepe mağduru olmasına vesile olan bir kent sorunumuz var. Devletimizin imkanları ve makamları yanıltarak Bursa esnafımız mağduriyet yaşamaktadır. Şehrin içinde 7 mahallede evlerle iç içe düzensiz bir şekilde ve fahiş kiralarla karşı karşıya kalarak işlerini devam ettirmeye çalışan işletmelerimizin bu durumlarını düzeltmek ve gerçek hak sahiplerinin haklarının teslim edilmesine çalışıyoruz" diye konuştu. 

'AKP YÖNETİMİNİN KÜRESEL KAPİTALİST SİSTEMİN BİR PARÇASI OLDUĞUNU KABUL EDELİM'

Açıklamada bir konuşma yapan CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, "Bu ülkede kamu yönetiminin hiçbir yolsuzluğa, haksız kazanca ve kayırmacılığa izin vermemesi gerekir. İthal kumaş konusunda, her şeyin yerlisini düşünmüyorlar. Bu ülkede 24 Ocak 1980 tarihinde bir kararname imzalandı. Bu kararnamenin özü hiçbir kural tanımadan yabancı sermayenin Türkiye'ye girişini kabul etmekti. Bugün geldiğimiz noktada parası olan küresel sermaye, en fazla nerede kazanç elde edebiliyorsa parasını oraya götürüyor. Küresel kapitalist sistemin adını koymadan ve Türkiye’deki Adalet ve Kalkınma Partisi yönetiminin bu sistemin bir parçası olduğunu kabul etmeden bir adım yukarı gidemeyiz. İthal kumaş, ithal domatesten, arpadan, etten, ilaçtan ayrı bir mesele değil. Şehir Hastanesi diye gittiğiniz hastanelerin finansmanının arkasında çok uluslu şirketler var." diye konuştu. 

Geçmişte Bursa'nın tekstil alanında üstünlüğü olduğunu söyleyen Pala, bugün artık Bursa'nın bu özelliğini yitirdiğini belirtti. Pala, meselenin sorunları dile getirmek değil çözüm bulmak olduğunu ifade etti. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.