SON DAKİKA
Hava Durumu

Dink Davası hakimi Türkiye'nin ombudsmanı oldu

12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumla Anayasa'ya giren Kamu Başdenetçiliği (ombudsman) için ilk seçim yapıldı. TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Hrant Dink'in 301. maddeden aldığı cezada imzası bulunan hâkimlerden Mehmet Nihat Ömeroğlu Kamu Başdenetçisi seçildi

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2012 02:09
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2012 02:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Dink Davası hakimi Türkiye'nin ombudsmanı oldu

Dördüncü turda yapılan gizli oylamada, milletvekilleri, üçüncü turda en çok oy alan Mehmet Nihat Ömeroğlu ve Halime Nuray Turcan arasında seçim yaptı.

Kullanılan 279 oyun 258'ini Mehmet Nihat Ömeroğlu, 14'ünü Halime Nuray Turcan aldı. 2 oy boş çıktı, 5 oy geçersiz sayıldı. Bu sonuçla Ömeroğlu, Kamu Başdenetçisi oldu.

Seçimlerde CHP'li milletvekilleri oy kullanmadı.

Seçimin tamamlanmasının ardından, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, yarın saat 14.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Mehmet Nihat Ömeroğlu

Mehmet Nihat Ömeroğlu kimdir?

Antakya'da 1947 yılında doğan Ömeroğlu, Antakya Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1971 yılında mezun olan Ömeroğlu, Antakya hakim adayı olarak mesleğe başladı.

Ömeroğlu, sırasıyla Lice, Azdavay, Ulukışla, Enez, Pınarhisar, Gaziantep, Bursa Hakimliği ile Adalet Bakanlığı Hukuk ve Ceza İşleri Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

Ömeroğlu, 2005 yılında Yargıtay üyeliğine seçildi.

Suikaste kurban giden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in TCK 301. Madde'den aldığı cezada Yargıtay Hakimi olarak Mehmet Nihat Ömeroğlu'nun da imzası bulnuyor.

Kulislerdeki iddialar

AKP, Avrupa Birliği'ne (AB) uyum kapsamında kurulan ve iktidar karşısında bireylerin haklarını korumayı amaçlayan bağımsız Kamu Denetçiliği'ne (ombudsmanlık) seçilen Mehmet Nihat Ömeroğlu'nun Başbakan Erdoğan'a yakın olduğu ileri sürülüyor.

Yasaya göre; KDK bir baş denetçi, beş de kamu denetçisinden oluşuyor. Merkezi Ankara'da olacak kurumun bürokratik kadroları genel sekreterlik altında örgütlenecek. Kurum, Ankara dışında uygun gördüğü yerlerde de bürolar açacak.

Ombudsman adaylarının seçimininde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başdanışmanı olan Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz'a AKP Grubu'nun karşı çıktığı ileri sürüldü.

Başbakan Erdoğan, Adalet Bakanlığı'nda Hukuk ve Ceza İşleri genel müdürlüklerinde de bulunan Ömeroğlu'nun 2010 Eylül'de evlenen oğlunun nikah şahitliğini yapmıştı.

Karma Komisyon üyesi CHP'li Erdal Aksünger aday seçimi için, "Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasındaki güç savaşı burada da ortaya çıktı. Köşk'ün istediği Durmuş Yılmaz'ı seçtirmediler. Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası başkanlığı döneminde bağımsızlığını göstermişti. Başdenetçiliğe yakışacak bir isimdi. Maalesef aday olamadı" dedi. 

Kamu denetçiliği (ombudsmanlık) nedir?

Kamu denetçiliği, Selçuklular'da ve Osmanlı'da sultanın, padişahın halkın yakınmaları dinlemeleri geleneğinden doğan bir kurum. İlk modern uygulaması Osmanlı'dan esinlenen İsveç'te yapıldı ve buradan tüm dünyaya yayıldı.

Kurum, iktidarın ve bürokrasinin halkı mağdur eden uygulamalarını denetlemeyi; başbakanın, bakanların ve kurumların takdir yetkilerini keyfi bir biçimde kullanmasını engellemeyi, bireylerin iktidara ve bürokrasiye karşı haklarını korumayı, "Bugün git, yarın gel" anlayışını ortadan kaldırmayı, halkın mahkemelere taşıyamadığı sorunları çözmeyi amaçlıyor.

Kurumun, her türlü inceleme ve soruşturma yetkisi bulunuyor. Kuruma başvurular son derece kolay ve ücretsiz olacak. Vatandaşlar, isterlerse bir e-posta ile bile Erdoğan'dan, bakandan, bürokrasiden olan şikayetleri, karşılaştıkları haksızlıkları kuruma iletebilecekler. Kurum, bu şikayetleri araştıracak, gerekirse soruşturacak ve sonuçlarını kamuoyuna açıklayacak. Kurumun cezai yaptırım uygulama yetkisi yok. Ancak yapacağı açıklamaların hükümet ve bürokrasi üzerinde baskı oluşturması, bu yolla sorunların çözümü hedefleniyor.

Yasada kurumun, hükümet ve Türkiye Büyük Millet Meclisi karşısında bağımsız olması öngörülüyor. Ancak Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kurumun bağımsız olmasına izin vermeye niyetinin olmadığı ileri sürülüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.