SON DAKİKA
Hava Durumu

'Çocuğun üstün yararı için eşit ebeveynlik gerekli'

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala'nın eşit ebeveynlik hakkında verdiği soru önergesinin üzerinden 2 ay geçmesine rağmen cevap gelmedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2024 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 15:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Çocuğun üstün yararı için eşit ebeveynlik gerekli'

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili, TBMM Aile, Sağlık, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir’e 19 Şubat 2024 tarihinde eşit ebeveynlik hakkında soru önergesi vermişti. Üzerinden 2 ay geçmesine karşın Bakanlıktan Pala’nın sorularına cevap yok.

Pala: Boşanma sonrasında velayetin belirlenmesi süreçleri de toplumsal cinsiyet rollerinden doğrudan etkileniyor!

CHP’li Pala “Ülkemizde boşanma sonrasında aile mahkemeleri tarafından eşit ebeveynlikten daha çok velayetin ebeveynlerden yalnız birine verilmesi baskın olarak tercih ediliyor. Bazı araştırmalar ebeveynlerin boşanması sonrası çocuklara zarar verebilecek olgunun; boşanmanın kendisinden daha çok, ebeveynler arasında yaşanan çatışma unsurlarının yarattığı psikolojik ortam ve çocuk ya da çocukların ebeveynlerinden en az biri ile ilişkisinin zedelenmesi ya da büsbütün koparılmasıyla sonuçlanabilen süreçler olabileceğini ortaya koyuyor. Bu durum bazı durumlarda çocuğun yüksek yararını zedeleyebilen, çocuk haklarını ihlal edebilen, çocuk yoksulluğuna ve eğitim sorunlarına yol açabilen, çocuğu duygusal istismara açık hale getirebilen, tüm yaşantısı boyunca eşlik eden ve birbirini tetikleyen sağlık sorunlarına yol açabilen süreçlere sebep olabiliyor.” dedi. Çocukların üstün yararı için yapılacak tüm çalışma ve politika önerilerinde verilerin önemli olduğunu vurgulayan Pala, Bakan Özdemir’e 2002 yılından bugüne çocuklu boşanan çift sayısını, ortak velayete dair verilen karar sayısını, velayet durumu değiştirilen ebeveyn sayısını sormuştu. Bakanlık bu konuda Pala’nın önergesine cevap vermedi.

Ne olmuştu?

Eşler arasında eşitlik hakkında kararı içeren (Madde 5) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Ek 7. Nolu Protokölü 2016 yılında onaylanmış, 2017 yılında Yargıtay da bu konuda değişikliğe gitmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.