SON DAKİKA
Hava Durumu

Cemil Kılıç: Alevi çocukları başka inanca çekiliyor

Alevi Kültür Dernekleri Bursa Şubesi’nin “Din ile Aldatanlar” panelinde ilahiyatçı yazar Cemil Kılıç, konuştu. Ders kitaplarında artık Alevilik inancının yer almasına rağmen asimilasyonun devam ettiğini belirten Kılıç, “Alevi çocukları başka bir inanca doğru çekiliyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2022 09:45
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2022 09:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Cemil Kılıç: Alevi çocukları başka inanca çekiliyor

BURSAPORT / PELİN AKDEMİR

Alevi Kültür Dernekleri Bursa Şubesi, 11 Aralık Pazar günü ilahiyatçı yazar Cemil Kılıç’ın konuşmacı olduğu “Din ile Aldatanlar” konulu panel düzenledi. Kültür Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kurulmasına ilişkin görüşlerini belirten Kılıç, ‘Alevilik yoktur’ diyen kesimin bu inancı kabul ettiğini, fakat asimilasyonun devam ettiğini söyledi. Kılıç, ders kitaplarında Alevilikten bahsedilmesine ilişkin, “Alevi çocukları başka bir inanca doğru çekiliyor. Diyanet’in görmek istediği bir Alevilikten bahsediliyor” diye konuştu.

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na yönelik “Şunu bilsinler ki asla devletin Alevi’si olmayacağız” tepkisiyle başlayan panelde, Alevi Kültür Dernekleri Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Üçlertoprağı, katılımcıları selamladı. Üçlertoprağı, bir Anadolu Lisesinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeninin Aleviler hakkında sözlerine ilişkin şikâyette bulunduklarını hatırlattı. İl Milli Eğitim Müdürü’nden iki kez randevu istemelerine karşın görüşme taleplerinin geri çevrildiğini söyleyen Üçlertoprağı, “Bize yapılan haksızlığa karşı biz susmayacağız ve tepkimizi koyacağız” dedi. Öğretmen, derste “Ben Alevilerin gittikleri yolun yanlış olduğunu düşünüyorum. Çoğu Alevi ailede çocuğun kimden olduğu belli değil” demişti.

Alevi Kültür Dernekleri Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Üçlertoprağı

‘KİTAPLARIN İÇERİĞİ DEĞİŞTİ AMA ASİMİLASYON DEVAM EDİYOR’

Hakkında bugüne kadar 25 soruşturma bulunan İlahiyatçı yazar ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Cemil Kılıç, 2005 yılında derste Aleviliği anlattığı için soruşturma açıldığını söyledi. Kılıç, yargılandığı bir davada, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde ne anlatılıyor?”, “Nasıl bir insan hakları ihlali var?” sorularına ilişkin mahkemeye sunduğu rapor sonucu mahkemeden çıkan kararı şöyle anlattı:

“Mahkemenin gerekçeli kararında, gerçekten derslerde insan hakları ihlali olduğunu, inanç özgürlüğünün hiçe sayıldığını, ders kitaplarında Türkiye’deki inançsal özgürlüğü yansıtmadığını, Din Kültürü derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması gerektiğini ya da ülkedeki bütün inançsal çeşitliliği yansıtacak yeni bir müfredata kavuşturulması gerekliliği açıklandı. Din Kültürü ders kitaplarının içeriği değişti ama asimilasyon (çoğunluğun düşüncelerinin azınlığa kabul ettirilmesi) devam ediyor. Alevi çocukları başka bir inanca doğru çekiliyor.”

‘DEVLETİ BİR MEZHEP DEVLETİNE DÖNÜŞTÜRME ARZUSU VAR’

“Alevilik yoktur” diyen kesimin şimdi Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı kurduğunu ifade eden Kılıç, “Aleviliğin var olduğunu kabul ettiler. Ders kitaplarında Alevilikten bahsediliyor ama Alevilerin anladığı biçimde bir Alevilikten bahsedilmiyor. Diyanet’in görmek istediği bir Alevilikten bahsediliyor. Cemevi bir ibadethane olarak nitelenmiyor, kültür merkezi olarak niteleniyor” diye konuştu. Düzenlemenin Kültür Bakanlığı bünyesinde olmasının doğru olmadığını aktaran Kılıç, alevi toplumunun büyük bir bölümünün düzenlemeye karşı olduğunu söyledi:

“’Devletin Alevisi olmayacağız’ diyor arkadaşımız. Hangi devletin? Mezhepçi, ümmetçi, dinci refleksleri olan bir devletin. Gerçekten laik bir devlet olsa sıkıntı olmayacak zaten. Sorun ne? Devleti, bir din devletine, yetmedi bir mezhep devletine dönüştürme arzusu var.”

‘SAPKIN ANLAYIŞI SAHİPLENEMEZ NOKTAYA GETİREN CUMHURİYET DEVRİMİDİR’

6 yaşındaki kız çocuğunun evlendirilmesine de değinen Cemil Kılıç, şöyle konuştu:

“Şeriat Kanunlarında çok eşlilik var. Bunlar, ‘neden tek eşliliğe geçtik’ diye rahatsız. Şeriat yasasında, kız çocukları çocukken bile evlendirilebilir deniyor. Medeni Kanun bunu yasakladı. Medeni Kanun’u uygulamayıp neler yapıyorlarmış görüyoruz. Hiçbiri çıkıp “Biz böyle inanıyoruz, biz bunu normal görüyoruz” diyebiliyor mu? Hepsi “yapmadık” diye itiraz ediyor. Bugün onlara “biz bunu kabul etmiyoruz” dedirten güç laikliktir. Onları, bu sapkın anlayışı sahiplenemez noktaya getiren Cumhuriyet Devrimidir.”

ÖĞRETMENLİK GÖREVİNDEN İHRAÇ EDİLECEK

Kılıç, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından “Diyanet’i itibarsızlaştırmak” ve Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi nedeniyle kendisine açılan soruşturmanın 13 aralık salı günü sonuçlanacağını da hatırlattı. Kılıç, savunmasının alındıktan sonra karara bağlanacak soruşturmayla büyük olasılıkla öğretmenlik görevinden ihraç edileceğini aktardı. Kılıç, “Küçük bir ihtimal ama eğer ihraç etmezlerse şöyle diyeceğim; ihraç etmeye güçleri yetmedi” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.