SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Tabip Odası İl Sağlık Müdürlüğü’ne dava açtı

Bursa Tabip Odası, İl Sağlık Müdürlüğü'nün hekimlerin poliklinik saatlerini uzatan düzenlemesini hasta haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle yargıya taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2022 10:34
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2022 11:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa Tabip Odası İl Sağlık Müdürlüğü’ne dava açtı

Bursa Tabip Odası, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nün haziran ayında hekimlerin poliklinik saatlerini uzatan düzenlemesine karşı dava açtı. Oda'dan yapılan açıklamaya göre, bu düzenlemeyle serviste yatan hastaların nitelikle sağlık hizmeti alması engelleniyor. 

İl Sağlık Müdürlüğü’nden aralık ayında gönderilen son yazı ile MHRS randevularının sıklığı artırılmıştı. Hazırlanan dilekçeyle Bursa İdare Mahkemesi’ne söz konusu yönetmeliği iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açıldı. Yürütmeyi durdurma talebinin gerekçelerinde, düzenlemenin sebep ve amaç unsuru yönünden hukuka aykırı olduğu, hasta haklarını ihlal ettiği belirtildi.

Düzenlemeden önce Bursa Şehir Hastanesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 5 dakikada bir randevu verilmekte, devlet hastanelerinde de 10 dakikada bir hasta ve her saat başı ek randevu ile bir hasta randevusu şeklinde uygulama vardı. Düzenlemeyle birlikte Şehir Hastanesinde ek randevu sistemi açılmış ve her saat başına iki hasta ilave olmak suretiyle ek randevular oluşturulmaya başlandı. Ek randevularda hastalara net bir randevu saati değil 1 saatlik zaman dilimi içinde bakılacağı şeklinde örneğin 'saat 09.00 ile 10.00 arasında bakılacaksınız' şeklinde randevu oluşturulmaya başlandı. Devlet hastanelerinde ise randevu saatleri 09.00-15.50 den 08.30-16.20 arasına arttırıldı. Dava dilekçesinde, "Hekimin hasta randevularının sabah 08.30 da başlaması, serviste yatan hastaların kontrolünü neredeyse imkansız hale getirmiştir" denildi. 

'İLÇE HASTANELERİNDE ÇOĞU BRANŞTA TEK HEKİM ÇALIŞIYOR'

İlçe devlet hastanelerinde çoğu uzmanlık branşında sadece bir hekimin çalıştığı belirtilen dava dilekçesinde, "Tek hekimin, konsültasyon hizmeti, acil hizmeti, yatan hasta kontrolü ve her gün poliklinik görevlisi olmasının uygulamada karşılığı yoktur. İnsan hayatı ve sağlığıyla ilgili bu kadar önemli bir uygulamada hastaların tedavisi için ayrılması gereken süreler gözetilmemiş, hekimlerin görüşü alınmamıştır" ifadeleri yer aldı. 

'SAĞLIKTA ŞİDDET OLAYLARI ARTACAKTIR'

Bursa Tabip Odası'nın davaya yönelik yaptığı yazılı açıklamasında, "MHRS randevularının sıkılaştırılması ve hekimin diğer görevlerini yapması için bırakılan zamanın kısıtlılığı nedeniyle sağlıkta şiddet olayları azalmayacaktır. Aksine devletin yurttaşlarının sağlık sorunlarının çözümü için reva gördüğü 5 dakika sonucunda sağlıkta şiddet olayları artacaktır" denildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.