SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Demokrasi Güçleri'nden kayyım protestosu

Bursa Demokrasi Güçleri HDP Bursa İl Örgütü'nde biraraya gelerek Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine yapılan kayyım atamalarını protesto etti.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2019 22:57
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2019 22:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa Demokrasi Güçleri'nden kayyım protestosu

Diyarbakır, Mardin ve Van'ın HDP'li Büyükşehir Belediye Başkanlarının İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasına yönelik tepkiler artıyor. Bursa Demokrasi Güçleri (BDG) HDP Bursa İl Örgütü'nde biraraya gelerek kayyım atamalarını protesto etti.

HDP Bursa İl Örgütü'nde BDG adına hazırlanan basın açıklamasını yapan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "19 Ağustos 2019 Pazartesi sabahı, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanlarının, seçilmelerinin üzerinden henüz dört ay geçmişken büyük bir gürültü ve binlerce polisin katıldığı operasyonla görevden alınmalarının hukuki bir dayanağının olmadığını biliyoruz." dedi.

"Seçimlerden önce bizzat Erdoğan ve Soylu tarafından dillendirilen, bölgede AKP'nin seçilmediği koşullarda yeniden kayyım atanacağına dair mesajlar uygulamaya konmuş oldu." diyen Sarıbal, "Halkın seçtiği temsilcilerin mahkeme kararı olmaksızın görevden uzaklaştırılıp, yerlerine atanmış kişilerin konulması, halk iradesinin açıkça hiçe sayılmasıdır. Üç büyükşehir belediye başkanının da yüzde 50'lerin çok üzerinde oy aldığı gerçeği göz önüne alındığında vahim bir siyasal darbe ile karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

Kayyım politikasının ülkede demokrasiden, barıştan, emekten yana olan herkese verilmiş bir gözdağı olduğunu, kimsenin kendini halkın iradesi ve yargının yerine koyma hakkı olmadığını vurgulayan Sarıbal, şöyle devam etti:

"AKP tekçi anlayışı ile kendisi dışında farklı düşünen ve tercihte bulunan herkesi kriminalize ediyor. Yandaş olmayan, muhalif kurumları demokrasinin asgari kurallarını bile rafa kaldırarak etkisizleştirmeye, bastırmaya çalışıyor. Hiçbir muhalif sese tahammülü yok. Türk-İş Başkanı örneğinde olduğu gibi muhalif ses ve eleştirilere anında 'hain, terörist' damgası yapıştırılıyor.

Bu hukuksuz, bu antidemokratik zihniyete karşı, tüm kutuplaştırma ve düşmanlaştırma çabalarını aşacağız. Akıl ve vicdan yoksunu bu uygulamalar bizi yıldıramaz, korkutamaz. Barış, adalet ve demokrasiden yana olan bizler, demokratik bir ülkeyi inşa etme mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Belediyelere kayyım atayan hükümet, bunu protesto etmeyi yasakladı. Özellikle Diyarbakır, Van ve Mardin'de olmak üzere protesto eylemlerinde polis şiddetinin boyutu akıl almaz hale geldi. Hükümetin polisi milletvekilleri dahil olmak üzere ağzından kayyım, protesto çıkan herkese saldırıyor. Birçok kişi hastanelik oldu, yaralanmalar yaşandı. Şiddetin boyutu linç etmeye kadar varmış durumunda. Gösteri ve yürüyüş yapma hakkı Anayasal bir haktır. AKP her zaman ki gibi tek adam anlayışı ile itiraz eden herkese düşmanca yaklaşımını artırarak sürdürüyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.