SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da YSK protestosu: Hayır'ımızı çaldırmayacağız

Yüksek Seçim Kurulu'nun referanduma ilişkin kararlarına yönelik tepkiler büyürken Bursa'da basın açıklamasıyla durum protesto edildi. Bursa Demokrasi Güçleri'nin Mahfel'den Heykel'e yürümesine Valilik tarafından OHAL gerekçesiyle izin verilmedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2017 21:02
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2017 21:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'da YSK protestosu: Hayır'ımızı çaldırmayacağız

Yüksek Seçim Kurulu'nun, mühürsüz oy pusulalarının geçersiz sayılacağına ilişkin kanun hükmüne rağmen bu şekildeki oyların kabul edilmesi yönünde verdiği karara yönelik tepkiler artarak sürüyor. Bugün de yurdun çeşitli illerinde protesto gösterileri yapılırken Bursa'da Demokrasi Güçleri'nin yürüyüşüne Valilik tarafından OHAL gerekçesiyle izin verilmedi. YSK'nin kararı basın açıklaması ile protesto edildi.

Bursa Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla saat 18.30'da Setbaşı Mahfel önünde yapılacak eylem nedeniyle olağanüstü güvenlik önlemi alındı. Basın açıklaması için biraraya gelen yaklaşık 100 kişiden oluşan siyasi parti ve STK üyelerine karşı sayıca daha kalabalık bir çevik kuvvet ekibi ile sırt çantalarında cop bulunan sivil polisler dikkat çekti.

Bursa Demokrasi Güçleri'nin Setbaşı'ndan Heykel'e yürümesine Valilik tarafından OHAL gerekçe gösterilerek izin verilmediği için sadece basın açıklaması yapıldı. 'Hırsız YSK', 'Hayır biz kazandık' sloganlarının atıldığı gösteride YSK'nin kanuna aykırı olarak verdiği karar protesto edildi.

'Hayır Bursa' adına ortak basın açıklamasını okuyan CHP Bursa İl Sekreteri Muharrem Or, "İktidar cephesi bu süreçte devletin bütün olanaklarını 'Evet' kampanyası için seferber etmiş, düzmece açılışlarla hergün 3-5 ayrı ilde bizlerin vergileriyle mitingler düzenlenmiş, tüm bilbordlar, yazılı ve görsel basın iktidarın hizmetinde bu kampanyaya katılarak adeta toplumu abluka altına almış, muhalif basını susturmak içinde saldırgan tutumunu devam ettirmiştir." dedi.

'2,5 milyon oy üzerinde şaibe var'

Yüksek Seçim Kurulu'nun, mühürsüz oy pusula ve zarflarının iptaline yönelik Seçim Kanunu'na 2010 yılında getirilen bir hükmü ve aynı yöndeki genelgesini iktidar partisinin istemi üzerine uygulamamasının 2,5 milyon oy üzerinde şaibe yarattığını belirten Muharrem Or, 1 milyon 379 bin farkla kazanılan bir seçimde 2,5 milyon şaibeli mühürsüz oy olduğuna ve bu nedenle YSK'nin biran önce Seçim Kanununda ifade edildiği gibi mühürsüz oylar nedeniyle referandumun iptaline karar vermesi gerektiğini bildirdi.

Halkın 'hayır'larının resmi sonucu aşan boyutları olduğunun tarihsel bir gerçeklik olduğuna dikkat çeken Muharrem Or, "Bu nedenle bu referandum sonuçları meşru değildir ve seçimler bir an önce iptal edilmelidir. Siyaset ve anayasal düzeninin 'Atı alan Üsküdarı geçmiştir' gibi söz ve yaklaşımlarla düzenlenemeyeceği, kalıcı olanın anayasal mücadeleler tarihi, demokrasi mücadeleleri tarihi olduğu bilinmelidir." diye konuştu.

Bütün olumsuzluklara karşın bu referandum sürecinin Türkiye'de demokratik duyarlılıkların geliştiğini, toplumun en az yarısının mevcut gidişe "hayır" dediğini, özgür, yasaksız, baskısız, adil ve demokratik koşullarda bir seçim yapılabilse hayırın kazanacağını bir kez daha gösterdiğini ifade eden Or, "Bizler demokrasinin, laikliğin, barışın, eşitlik ve özgürlüğün ülkemizde özgürce serpilip gelişebilmesi için üzerimize düşen sorumluluğu bundan sonra da yerine getirecek, saltanata karşı hayırı örgütlenmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından Bursa Valisi İzzettin Küçük'ün OHAL gerekçesiyle yürüyüşe izin vermemesi bir dakika süreyle alkışlarla protesto edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.