SON DAKİKA
Hava Durumu

'Bursa'da ulaşım'ın kitabı yazıldı

Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi tarafından hazırlanan, Bursa'da ulaşım konusunun masaya yatırılarak çözüm yollarının önerildiği "Bursa'da Ulaşım ve Beklentiler" kitabının tanıtımı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2018 09:43
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2018 09:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Bursa'da ulaşım'ın kitabı yazıldı

Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından gerçekleştirilen kitap tanıtım etkinliği BAOB Yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Kitap tanıtım toplantısında konuşan Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi Kurucusu Mümin Ceyhan, Bursa'nın en önemli sorunlarından birinin ulaşım olduğunu söyledi. Bursa'da ulaşımın çeşitlilik açısından daha verimli hale getirilmesinin önemini vurgulayan Ceyhan, kitap çalışmasını yaparken, başta Karayolları olmak üzere Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, Burulaş, BBB Ulaşım Daire Başkanlığı, Akademik Meslek Odaları ve sivil toplum örgütlerinin fikirlerini aldıklarını ifade etti.

Bursa'da bugün gelinen noktada ulaşıma ilişkin olarak, "Ne yapabiliriz ya da ne yapmalıyız ki Bursa'da ulaşım koşullarının iyileşmesine hizmet edebilelim?" sorusuna yanıt aradıklarını kaydeden Ceyhan, "Bu soruna çare olabilecek bütün tarafların gösterdiği çaba ve çözüm önerileri ile oluşturulan 'Bursa'da Ulaşım ve Beklentiler' kitabı Bursa'da ulaşım sorununun çeşitli boyutlarına ışık tutacağını düşünüyorum." dedi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Düşünceli de günlük yaşantının önemli bir parçası olan ulaşımın ekonomik ve sosyal yönleriyle toplumu etkilediğini ifade etti. Toplumsal yaşamın gelişimine paralel olarak ulaşım hareketliliği artarken, yük ve yolcu taşımacılığında toplumun ekonomik-sosyal yapısının, üretim biçimi ve ekonomik çıkarların bu yapıyı etkilediğini ifade eden Düşünceli, şunları söyledi:

"Ulaşımın amacı, insanlar ve eşyayı en kısa sürede daha ucuz ve emniyetli bir şekilde taşımaktır. Devletin temel görevi ise; ekonomik ve toplumsal gelişmelerin yarattığı ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde ulaşım kapasitesini yaratan, ülke ve toplum çıkarlarına uygun ulaşım sistemlerini kurmak ve koordine etmektir. Ulaştırma sistemleri ve hizmetleri, modern ekonomilerin ve toplumsal gelişmenin temel öğesidir.

Hızlı kentleşme, sanayileşme ve nüfus artışının beraberinde getirdiği sorunlar hiç kuşkusuz ulaşım sektörüne de yansımaktadır. Kentimizin nüfus ve alan olarak büyümesine paralel olarak kent içi ulaşım talebi de hızlı bir şekilde artış göstermiş, ancak pek çok kentimizde olduğu gibi Bursa'da da artan talebe cevap verecek düzeyde ulaşım altyapısı tesis edilememiştir. Buna bir de özel araç sahipliğinin artması eklenmiş, sonucunda da otomobile dayalı bir ulaşım yapısı ortaya çıkmıştır. Sonuçta da yüksek altyapı gideri, trafik sıkışıklığı, aşırı yakıt tüketimi, gürültü ve hava kirliliği, sosyal ayrışma ve kentsel alanların verimsiz kullanımı gibi sorunlar baş göstermiştir. Bu sorunların varlığı ve giderek artma eğilimi göstermesi, gerçekleştirdiğimiz "Bursa'da Ulaşım ve Beklentiler" konulu panelin kitabının çıkmasına vesile olmuştur."

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Burak Özgen ise, "Bursa'da Ulaşım ve Beklentiler" kitabında, Bursa'da yaşayan herkesin sorunu haline gelen ulaşım konusunda kent yöneticilerine çözüm önerilerinde bulunulduğunu kaydetti. Özgen, "Bursa'da Ulaşım ve Beklentiler kitabı, Bursa'da ulaşımın günümüze kadar olan tarihsel sürecini, ulaşım politikalarını, geleceğin ulaşım araçları ve sistemlerini, Bursa'da ulaşımın hedefleri ve beklentileri hakkında ayrıntılı bilgiler içeriyor." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.