SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da Sinan Ateş'in kitabını dağıtanlar gözaltına alındı

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde Sinan Ateş'in 'Göktürkler' adlı kitabını dağıtmak isteyen 3 kişi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen 3 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2023 20:17
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2023 23:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'da Sinan Ateş'in kitabını dağıtanlar gözaltına alındı

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde Sinan Ateş'in 'Göktürkler' adlı kitabını Adnan Menderes Meydanı'nda ücret alınmadan dağıtan 3 kişi gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından tutuklama talebiyle adliyeye sevk edilen şahıslar, nöbetçi mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

İlçenin Adnan Menderes Meydanı'nda Sinan Ateş'in 'Göktürkler' adlı kitabını dağıtan Bilal Aydemir, İbrahim Aydoğan ve ismi öğrenilemeyen bir kişi daha polis ekiplerince gözaltı alındı. Sinan Ateş'in hayrına İtfaiye Meydanı'nda lokma dökümüne eşlik etmek amacıyla alanda bulunan CHP milletvekili adayı Dr. Kayıhan Pala, İYİ Parti Milletvekili adayı Sevinç Atabay ve Avukat Şeyda Şahin, gözaltılara tepki gösterdi. Ayrıca polis ekipleri tarafından 'izinsiz' olduğu gerekçesiyle lokma dağıtımı da engellenmeye çalışıldı. Kaymakamlık izninden sonra lokma dağıtımı gerçekleştirilirken gözaltına alınan kişiler, sağlık kontrolünden geçirildi. Ardından kişilerin ifadesi alınmak üzere ilçe emniyet müdürlüğüne getirildi. 

DEVA Partisi İlçe Başkanı Avukat Özlem Bayraktar, daha önce kendilerinin yapmak istedikleri lokma dağıtımına engel olunmaya çalışıldığını belirterek, "MHP lokma dağıtırken bir sorun çıkmıyor ama biz daha önce de engellenmeye çalışıldık. İlçede bütün lokma hayrı bu meydandan yapılır" dedi.

GÖZALTI GEREKÇESİ MASADA DURAN BİLDİRİLER

Şahısların emniyette ifadesi alındıktan sonra avukatlar, gözaltıların gerekçesine ilişkin açıklamada bulundu. Avukat Şeyda Şahin ve Onur Altuntaş, kitap dağıtımı yapan kişilerin masada duran bildirilerle ilişkilendirilerek, 2022'de Türk Ceza Kanunu'na eklenen 217/A maddesi olan 'halka yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' gerekçesiyle gözaltı yapıldığını belirtti. Sinan Ateş'in tanıtıldığı bildiride, MHP milletvekili adayı İsmet Büyükataman'ın adı geçiyor. Büyükataman'ın 'koltuk korkusu yüzünden başsağlığı dilemediğinin' yazıldığı bildiride, "İnancımız odur ki şehidine sahip çıkan Bursalılar, İsmet Büyükataman başta olmak üzere MHP listelerindeki diğer adaylara en güzel cevabı verecektir" ifadeleri yer alıyor. 

İlçe emniyetinde ifadeleri alınan 3 kişi, Mustafakemalpaşa başsavcısı Yusuf Canik tarafından tutuklama talebiyle adliyeye sevk edildi.

ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST BIRAKILDILAR

Emniyet önünde açıklama yapan İYİ Parti milletvekili adayı Avukat Şeyda Şahin, masalarda bulunan bildiriye istinaden savcılığa bildirim yapıldığını söyledi. Şahin, "Savcılık tarafından ifade alınmaları için emniyete getirildiler. İfadelerinin alındığı konu bir ila üç yıl arasında yargılaması yapılabilecek bir suç olmasına rağmen bugün Türkiye'de hukukun geldiği nokta burasıdır. Bugün arkadaşlarımız serbest bırakılmak yerine savcılığa sevk ediliyor. Bu çocuklar sadece Şehit Sinan Ateş'e ait kitabı dağıtırken gözaltına alınmışlardır. İddiaya konu edilen broşürlerle alakaları yoktur. Kaldı ki broşürlerin içeriğinde de hiçbir şekilde suç teşkil eden olay yoktur. Kitap dağıtan çocuklar ellerinde kesinlikle broşür olmadığını beyan etmelerine rağmen ne yazık ki serbest bırakılmak yerine Kemalpaşa Adliyesi'ne sevk edilmişlerdir" diye konuştu.

İfadelerin incelenmesinin ardından nöbetçi mahkemece, 3 kişinin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verildi.

'HUKUKA AYKIRI BİR MÜDAHALEDİR'

Avukat Şahin, olayı şöyle özetledi: 

"Gözaltı, bizim müvekillerimiz tarafından dağıtılmamış olan, daha öncesinde dağıtılmış broşürlerle alakalıymış. Emniyette ifadeleri alınmasıyla suçlamaları öğrenmiş olduk. Serbest bırakılmaları gerekirken, çünkü suçlamanın alt sınırı bir yıl üst sınırı üç yıl olduğu için, beklemediğimiz halde bugün Mustafakemalpaşa Adliyesi'ne gelmiş olduk. Uzun süre savcı tarafından bir karar verilmesini bekledik. Dosya suç ceza hakimliğinin önüne gitti. Uzun bir bekleyişin ardından sulh ceza hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla üç müvekkilimizin serbest bırakılmasına karar verildi. Belirtmek istiyoruz ki burada yapılan şey yasanın uygulanması değildir. Tamamen hukuka aykırı bir müdahaledir."

'15 MAYISTA SİZLERLE GÖRÜŞECEĞİZ'

Sinan Ateş'in ablası Selma Ateş, yaptığı açıklamada, "Sinan için her yerde adaleti savunacağız. Bu kitap yasaklı olan bir kitap değil. Bunun hesabını size 15 Mayıs'ta soracağız. 15 Mayıs sabahına kalktığımızda hepimiz sizlerle görüşeceğiz. Bu yapılan hukuksuzlukların, adaletsizliklerin, hepsinin hesabını hep birlikte soracağız. Adalet herkese bir gün lazım olacak. Adalet yerini bulacak ama zamanı var" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.