SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da on binlerce eğitim emekçisi şiddete karşı meydanda

İstanbul'da okul müdürü İbrahim Oktugan'ın öldürülmesinin ardından eğitim kurumlarında yaşanan şiddet olaylarını protesto için on binlerce öğretmen Bursa'da meydanlardaydı. Yürüyüş ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasıyla eğitimciler, bakanın istifasını ve eğitimde şiddet yasasının çıkarılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2024 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2024 14:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'da on binlerce eğitim emekçisi şiddete karşı meydanda

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Eğitimciler, Bursa'da İstanbul Eyüpsultan Final Akademi Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Oktugan'ın 5 ay önce okuldan uzaklaştırılan öğrenci tarafından silahla öldürülmesini yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto etti. 

"Eğitimde Şiddete Son" başlığıyla düzenlenen eyleme, Eğitim Sen, Eğitim İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, TÖB-SEN, Anadolu Eğitim Sendikası, Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyeleri katıldı. 

Saat 10.30'da Fomara Meydanı'nda biraraya gelen eğitimciler, "Öğretmene uzanan eller kırılsın", "Susma, sustukça sıra sana gelecek", "Zafer direnen emekçinin olacak", "Bakan istifa", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları attı. Eğitimciler, Fomara Meydanı'ndan Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürüdü. Yürüyüşe sendika üyesi öğretmenler, İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ve on binlerce eğitimci katıldı. 

Saat 11.00'da başlayan yürüyüş, bir saat sürdü. On binlerce eğitim emekçisi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eğitimde şiddet yasası talebi için haykırdı. 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

'CİMER VELİLERİN ELİNDE SOPAYA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ'

İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde egitim sendikası temsilcileri konuşma yaptılar. Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, yasta olduklarını söyleyerek konuşmasına başladı. Erdem, okullarda sık sık şiddet olayların meydana gelmesinde önce Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in ve tüm yetkililerin sorumlu olduğunu belirtti. Erdem, "Yaşanan bu şiddet olayları, adeta bir bakanlık politikasına dönüştürülen, eğitim emekçilerinin itibarsızlaştırılmasından ayrı düşünülemez. Bakanın yaptığı açıklamalarda, eğitim sisteminde yaşanan olumsuzlukların temel nedeni olarak öğretmenlerin gösterilmesi, CİMER uygulamasının velilerin elinde bir sopayla dönüştürülmesi, sorunların çözülmesinde MEB'in öğretmenleri ve idarecileri veli ve öğrenci karşısında tek muhatap olarak bırakması yaşananlara zemin oluşturmuştur" diye konuştu. Erdem, isteklerinin okullarda yaşanan şiddetin son bulmasını istediklerini söyledi. 

'KENDİMİZİN VE ÖĞRENCİLERİMİZİN CANINDAN ENDİŞE EDİYORUZ'

Hürriyetçi Eğitim Sendikası Bursa Şube Başkanı Selahattin Gürses, eğitimde yaşanan sorunlarda sadece öğretmenlerin ve idarecilerin gösterilmesi nedeniyle eğitimcilerin şiddet olaylarıyla karşı karşıya kaldığını söyledi. Gürses, "Görevi sadece bize bakmak olan bir Bakanımız var. Biz bizleri her ortamda savunan bir Bakan istiyoruz. Her fırsatta emeğimizi küçümseyerek, bu olayı yaşamamızın tek müsebbibi kendileridir. Kendimizin ve öğrencilerimizin canından endişe ederek okula gitmek istemiyoruz" diye konuştu. 

'BAKAN TEKİN NE ZAMAN YANIMIZDA OLACAKSIN?'

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in İbrahim Oktugan'ın cenazesinde olmayışı eylemde protesto edildi. Eğitimciler, "Dirimizde yoksun, ölümüzde yoksun. Sen ne zaman yanımızda olacaksın?" diye sordu. 

'BUGÜN BİR KEZ DAHA DERS VERDİNİZ'

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, "Artık yeter, yasta değil isyandayız" demek için meydanlarda olduklarını söyledi. Toy, "Acılıyız, öfkeliyiz ama en çok da isyandayız.
Eğitim çalışanlarını baskının ve şiddetin kıskacına alanlara, bu liyakatsiz düzene, idari baskılarla yıldırdıkları öğretmenleri bir de velilerin önüne atarak şiddete maruz bırakanlara isyandayız. Öğretmenlere toplum önünde saygısızca sözler sarf edenlere, ‘’velimi üzeni ben de üzerim’’ diyenlere, öğretmeni cami avlusunda yem bekleyen güvercinlere benzetenlere, 1 milyona yakın öğretmeni işsiz bırakıp özel okul patronlarının insafına terk edenlere, mevsimlik işçi gibi ücretli öğretmen alan, öğretmeni zincir marketlerde reyon elemanı olmaya mahkum edenlere isyandayız" diye konuştu. 

Eğitimde şiddet yasası çıkana kadar mücadele edeceklerini söyleyen Toy, Fakir Baykurt'un "Öğretmen ders verir" sözünü hatırlatarak "Bugün bir kez daha ders verdiniz" dedi. Toy'un konuşması üzerine eğitimciler, "Tarikatı değil, eğitimcileri koru" sloganını attı. 

Sendika temsilcilerinin konuşmalarının ardından eylem sona erdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.