SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'daki kadınlardan İran'daki kadınlara destek

İran'da, saçının bir bölümü göründüğü gerekçesiyle ahlak polisinin darp ederek ölümüne neden olduğu Mahsa Amini'nin öldürülmesi Bursa'da kadınlar tarafından protesto edilerek İranlı kadınların eylemlerine destek verildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2022 21:38
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2022 19:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'daki kadınlardan İran'daki kadınlara destek

İran'da saçının bir bölümü göründüğü gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin öldürülmesi karşı İran'da tepkiler büyürken, eylemlere diğer ülkelerden de destek geliyor. Bursa'da Üç Fidan Parkı'nda biraraya gelen Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi ve çeşitli kadın örgütlerinden bir grup kadın, cinayeti ve İran'daki şeriat rejimini protesto etti. Yapılan basın açıklamasında, "Kadınların bedeninden, kıyafetinden, özgürlüğünden elinizi çekin" denildi.

Mahsa Amini’nin fotoğrafları, çeşitli sloganlar ile İran'da kadınların eylemlerinin simgesi olan bayraklaşmış saç dövizi taşıyan kadınlar, cinayetin ardından İran'da sokaklara çıkan kadınların yanında olduklarını dile getirdiler.

Yapılan açıklamada, Mollalar tarafından yönetilen İran'da “Ahlak Polisi”nin başkent Tahran'da, başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle Mahsa Amini'yi işkence yaparak gözaltına aldıkları ve Amini'nin aynı gece hastaneye kaldırıldığı ve oradan da ölüm haberinin geldiği ifade edildi. Amini'nin başına aldığı darbeler nedeniyle beyin kanaması geçirerek yaşamını yitirdiğinin kesinleştiği belirtilen açıklamada, "Mahsa Amini’nin cenaze töreninde kadınlar toplu halde başörtülerini çıkararak mücadelelerini yeni bir boyuta  taşıdı. 1979’dan  beri İranlı kadınlar, başörtüsü dayatması başta olmak üzere, 'şeriat kuralları' adı altında yaşamlarına, yaşam tarzlarına müdahale eden erkek egemenliğine karşı mücadele ediyor. 'Ahlak Polisi' denilen teşkilat, kadınların ve LGBTİ+’ların başörtülerinden tutun kıyafetlerine ve dahası her türlü davranışlarına karışıyor, 'İslami kurallara' uymadıkları gerekçesiyle darp ediyor ve hatta katlediyor" denildi.

"Mahsa  Amini’nin katili Molla rejimi ve erkek devlettir" denilen açıklamada, şöyle denildi:

"Şeriatçılara meydanları dar eden İranlı kadınların iradesi irademizdir. Mücadelemiz ortak. Mahsa’nın ölümüne tepki gösteren kadınlar dünyanın dört bir tarafında 'Kadın, Yaşam, Özgürlük', 'Diktatöre ölüm' sloganlarıyla saçlarını kesip, başörtülerini yakıyorlar. Dünyayı yerinden oynatan kadınların iktidarlarını sarstığını gören şeriat rejimi ve onun polisi, kadınlara ve mücadelelerine saldırarak kadınları yıldırmaya ve sindirmeye çalışıyor. Ancak, 'Jin, Jiyan, Azadi' sloganları ile sokaktan geri adım atmayarak yaşamları pahasına dinci faşizme karşı mücadele eden kadınların direnişi engellenemeyecek.

İran uzağımızda değil, yanıbaşımızda. Bu topraklarda LGBTİ+ların varlığına karşı düşmanlık geçen hafta sonu devlet desteğiyle sokağa döküldü. Valilik izniyle, RTÜK’ün reklam desteğiyle İslamcı gerici bir güruh ve kendilerine cumhuriyetçi diyen bir başka ırkçı grup bir arada nefret söylemleriyle yürüyüş yaptı. Bu ülkede hakkını aramaya çalışanlara sokaklar yasak, bir kişi daha eksilmemek için meydanlara çıkan kadınlara karşı polis şiddeti, işkence ve taciz var. Ama şeriat propagandası, ırkçılık, nefret söylemi devletin izniyle büyütülüyor. İran çok uzağımızda değil.
Tarikatlara yüzünü dönen, dinci gerici kesimlerin istediklerini yerine getirmek için kazanımımız olan İstanbul Sözleşmesi’ni kutsal aile mavralarıyla bir gecede fesheden bu iktidar, İran’da kadınların mücadele ettiği düzenin Türkiye’deki yüzüdür. Ülkenin en büyük kentinde nefret dolu LGBTİ+ karşıtı miting düzenlenmesine ses çıkarmayan, hatta teşvik eden erkek devletin özgürlüklerimizi bu çürümüş zihniyetlere yem etmesine izin vermiyoruz.  erkek devlet zulmünün karşısında varlığımızla, feminist isyanımızla buradayız. Yaşamlarımıza kast edilen yerde direniş haktır.

Kadınlar ve LGBTİ+’lar dünyanın her yerinde erkek egemen sisteme ve devlet şiddetine karşı özgürlükleri İçin direniyor. Dinci politikalar ile irademizi, kimliğimizi, varlığımızı yok sayanlara karşı özgürlüğümüzü savunuyoruz! İran'da ve dünyanın her yerinde faşist iktidarlar karşısında yaşamlarımızı savunmaya, kadın dayanışması ile sınırları yıkmaya devam edeceğiz.

Mahsa'nın her bir saç telini faşizmin boğazına düğüm yapacağız. İran'da mücadele eden tüm kadınlarının 'Kadın, Yaşam, Özgürlük' çığlığını büyüterek katillerden hesap soracağız. Yaşasın kadın dayanışması."

Üç Fidan Parkı'ndaki İranlı kadınlara destek eyleminde temsili olarak başörtüsü yakıldı


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.