SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa’da hekimler 14 Mart için buluştu

Bursa Tabip Odası, 14 Mart Tıp Bayramı'nda basın açıklaması, yürüyüş ve çelenk bırakma töreni gerçekleştirdi. Başkan Dr. Levent Tufan Kumaş, depremin büyük bir afetle sonuçlanmasının, tüm akademik alanlardaki mesleki ve bilimsel uyarılara kulak tıkayan, hukuku hiçe sayan ve eleştiriye tahammülü olmayan bir yönetim anlayışından kaynaklandığı söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2023 18:26
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2023 18:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa’da hekimler 14 Mart için buluştu

Bursa Tabip Odası, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle, Bursa’da basın açıklaması, yürüyüş ve çelenk bırakma töreni gerçekleştirdi.

Saat 12.30’da Setbaşı’nda toplanan hekimler adına açıklamayı Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş gerçekleştirdi. Açıklamanın ardından Heykel Atatürk Anıtı’na yürüyüş gerçekleştiren hekimlere destek verildi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Dr. Levent Tufan Kumaş ve Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp fakültesinde Dekan yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Melda Payaslıoğlu tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı.

14 Mart tarihinin modern tıp eğitiminin başlangıç tarihi olduğunu hatırlatan Dr. Levent Tufan Kumaş, "İşgalcilere karşı yurdunu savunan hekimlerin başkaldırısıdır bizim gözümüzde 14 Mart" ifadesiyle konuşmasına başladı. Kumaş, depremin büyük bir afetle sonuçlanmasının, tüm akademik alanlardaki mesleki ve bilimsel uyarılara kulak tıkayan, hukuku hiçe sayan ve eleştiriye tahammülü olmayan bir yönetim anlayışından kaynaklandığı dile getirdi. Kumaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kamu kurumlarında topluma sağlık hizmeti veren hekimlerin çalışma koşulları, özlük hakları ve mesleki saygınlıklarına ilişkin iyi şeyler söylemek ne yazık ki mümkün değil. Şiddet hala en önemli sorunumuz ve adeta sıradanlaşmış durumda. Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod verilerine göre 2016-2022 yılları arasında 20 binden fazla “fiziksel şiddet” bildirimi yapılmış durumda. Ağır çalışma koşulları, liyakatsizlik ve mobbing nedeniyle tükenmişlik yaşayan hekimler kamu kurumlarından ve hatta ülkelerinden ayrılmak zorunda kalıyorlar."

Kumaş, yurtdışına gitmek için TTB’den alınan iyi hal belgelerinin 2012 yılında 59, 2017 yılında 482, 2022 yılında 2 bin 685 olarak kayıtlara geçtiği bilgisini paylaştı. Kumaş, "Çözmesi gereken bunca sorun varken Sağlık Bakanlığı, mesleğimizin en temel hakkı olan serbest çalışma hakkını ve mesleki bağımsızlığımızı, hastalarımızın hekim seçme özgürlüğünü, tıp öğrencilerinin ve tıp mesleğini seçecek olan gelecek nesillerin mesleki bağımsızlığını engelleyen yönetmelikler yayımlayarak hekimleri, çokuluslu şirketlerin zincir hastanelerinde ucuz işgücü olarak çalışmaya zorluyor" dedi. 

Depremde ilk ve en çok ihtiyaç duyulan hastaneler ve sağlık kuruluşlarının yıkıldığını vurgulayan Kumaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İlk günden itibaren gönüllü olan çok sayıda meslektaşımız olmasına rağmen yardımları ihtiyaç duyulan bölgelere ulaştıracak bir koordinasyon göremedik. TTB Merkez Konseyi, Tabip Odaları, TTB ODSH Kolu ilk günden itibaren ulaşabildiği bölgelerde, diğer meslek örgütleri ve STK’larla birlikte koordinasyon ve yardım sağlamaya çabaladı. Halen bölgede gözlem ve değerlendirmeler yaparak raporlar yayımlamaya devam ediyor. İzlenimlerimiz, bir aydan uzun bir süre geçmesine rağmen sorunların hala devam ettiği yönünde. Her ne kadar gönüllü giden/görevlendirilen hekimler olsa da, aslında kendileri de birer depremzede olan meslektaşlarımız sağlık hizmeti vermeye devam ediyor. Barınma, hijyen, su ve gıda ihtiyaçları çözülmüş değil. Eğitimleri aksayan Tıp Fakültesi öğrencileri ve asistan hekimler için de bir an ön önce çözüm bulunması gerekiyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.