SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da eğitimcilerden proje okullarında yapılan atamalara tepki

MEB'in özel program ve proje okullarına yaptığı öğretmen atamalarına tepki gösterildi. Bursa'da Eğitim Sen, Eğitim İş ve Hürriyetçi Eğitim Sen atamaların liyakatten uzak, kayırmacılık içerdiğini belirterek, "Adalet, liyakat ve şeffaflık sağlanmalı" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2025 14:35
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2025 14:40
Muhabir: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'da eğitimcilerden proje okullarında yapılan atamalara tepki

Millî Eğitim Bakanlığına (MEB) Bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme sonuçları açıklandı. Eğitimciler, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bugün saat 14.00'da yapılan basın açıklamasıyla atamalara tepki gösterdi. Açıklamaya, Eğitim Sen, Eğitim İş, Hürriyetçi Eğitim Sen Bursa Şubeleri katıldı. Eğitimciler, "Proje değil yandaş okulu", "Kariyer değil, liyakat lazım" sloganlarını attı. 

'ADALETİN VE HAKKANİYETİN GEÇERLİ OLMASINI SAĞLAYIN'

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Engin Yurdakul, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sorunları çözmek yerine bilinçli olarak yeni sorunlar yaratmaya devam ettiğini belirterek, "Atamaya dair objektif hiçbir kriteri bulunmayan proje okulları siyasetin, yandaş sendikaların keyfi şekilde makam, koltuk dağıtmak için kullandığı bir garabete dönüşmüştür. Bu okullara yapılan son atamalar Milli Eğitim Bakanlığı'nın kayırmacılığını ve keyifliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir" dedi. 

Yurdakul, "Milli Eğitim Bakanlığı kendini tüm okulların sahibi olarak görmekte, liyakatı, hakkı, hukuku yok saymakta, adaletsizliğin odağı haline getirmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre; şu an 2 bin 153 okulun adı proje okulu. Proje okullarında 79 bin 286 öğretmen 5 bin 318 yönetici görev yapmakta. Yaklaşık 500 bin öğretmen de proje okullarına atama için başvuru yapma kriterlerini taşımakta, bir proje okulunda 3 kadro varken 4 kişinin başvurusu olmasına rağmen her nedense hiçbir atama yapılamamıştır. Neden? Soruşturması, herhangi bir cezası olmayan, yıllardır aynı okulda görev yapan öğretmenler atanmıyor. Size tam olarak ne lazım? Bakanlığın atama ve yer değiştirme yetkisi var ama bu yetkiler keyfi şekilde kullanılamaz. Somut, objektif kriterlerle atamaların gerçekleşmesi gerekiyor. Buna rağmen Bakanlığın hiçbir kriterine dayanmayan bu atamalarını kabul etmiyoruz. Liyakatı ve şeffaflığı esas alan bir sistem oluşturunuz. Proje okullarına öğretmen atamalarında torpilin cemaatle yaklaşımlarını değil adaletin ve hakkaniyetin geçerli olmasını sağlayınız" diye konuştu. 

'SİYASİ SADAKAT, MESLEKİ LİYAKATİN YERİNİ ALMIŞTIR'

Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, "2025 yılı atamaları tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi yine şeffaflıktan uzak ve liyakat ilkesini hiçe sayan bir anlayışla gerçekleştirilmiştir. Proje okullarına yapılan atamalarda süreç; somut, ölçülebilir ve nesnel hiçbir kritere dayanmamakta; tamamen siyasi ve idari takdirle şekillenmektedir. Bakanlık; herhangi bir kriter ilanı yapmadan, kıdem, hizmet puanı ya da mesleki yeterlilik gibi objektif göstergelere bakmadan, istediği öğretmeni ya da eğitim yöneticisini proje okullarına atayabilmektedir" dedi. 

Proje okullarında öğretmen ve yönetici atamalarında siyasi sadakatin belirleyici olduğunu kaydeden Erdem, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Mülakat gibi denetime kapalı uygulamalar, yandaş sendikalara mensup olanlara sağlanan ayrıcalıklar ve hakkaniyetsizlik, öğretmen atamalarını ve eğitim yöneticiliği görevlendirmelerini proje okullarına yönelik açık bir siyasi kadrolaşma aracına dönüştürmüştür. 2025 yılı atamaları da bu tabloyu değiştirmemiştir. Yüzlerce nitelikli ve deneyimli öğretmen ve eğitim yöneticisi hak ettikleri halde “Bakanlık takdiri” sonucunda proje okullarına atanmamıştır. Bu durum, sadece kişisel mağduriyetler yaratmakla kalmamakta; aynı zamanda eğitimin niteliğini doğrudan etkilemektedir.

Atama yetkilerinin tamamen Bakanlık onayına bağlandığı mevcut sistem, liyakati tamamen ortadan kaldırmış; öğretmen ve yönetici atamalarını siyasal ve sendikal yakınlık zeminine indirgemiştir. Sendikamızın bu çarpık duruma yönelik hiçbir itirazı dikkate alınmamış; taleplerimiz ise yanıtsız bırakılmıştır. 

Atamalarda mesleki kıdem, hizmet süresi, akademik yeterlilik ve performans gibi nesnel kriterlerin olmaması, bu uygulamanın keyfiliğini gözler önüne sermektedir. Bu uygulamalar, kamu yönetimi ilkelerine, hukuka ve kamu yararına açıkça aykırıdır."

'EĞİTİM KURUMLARI İKTİDARIN ARKA BAHÇESİ DEĞİLDİR'

Öğretmen atamalarının ve yönetici görevlendirme süreçlerinin şeffaf, denetlenebilir ve liyakat esaslı hale getirilmesi, kamusal eğitimin geleceği açısından önemli olduğunu söyleyen Erdem, "Eğitim kurumlarını, siyasal iktidarın arka bahçesine dönüştürmeyi hedefleyen atama politikalarından derhal vazgeçilmelidir. Eğitimde eşitlik, adalet ve bilimsellik esas alınmalıdır. Bunun için atılması gereken adımlar bellidir.

Öncelikli olarak proje okullarının statüsü keyfiyetten kurtarılmalıdır. Hangi okulların proje okulu olacağı, illerde kurulacak bağımsız ve liyakat temelli komisyonlarca belirlenmelidir. Öğretmen atamaları, yönetici atama ve görev uzatma kriterleri liyakata dayalı olmalıdır. Görevlendirmeler, somut ölçütlere bağlanmalı; mesleki deneyim, hizmet puanı gibi kriterler esas alınmalıdır. Proje okullarına yapılacak atamalarda tüm yetkinin Bakan’a bırakılmasının, eğitim sisteminde eşitsizliği ve adaletsizliği derinleştirdiği açıktır. Milli Eğitim Bakanı’na tanınan ve keyfiyete neden olan bu yetkiler sınırlandırılmalıdır. Proje okullarına atanan öğretmenlerin yer değiştirme hakları sadece proje okulları ile sınırlandırılmamalı, genel tayin sistemi içinde değerlendirilmelidir" diye konuştu. 

"Eğitim kurumlarının, iktidarın siyaseten müdahale ettiği birer arka bahçe haline getirilmesine seyirci kalmamız mümkün değildir" diyen Erdem, tüm eğitim emekçilerini haksız ve hukuksuz uygulamaya karşı birlikte mücadeleye davet etti. 

'ADALETSİZLİĞE SESSİZ KALANLARI KINIYORUZ'

Hürriyetçi Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Abit Şener ise, "Eğitim çalışanları, bir kez daha emek değil kapalı kapı ardı ilişkileri mi belirleyici oldu sorusuyla yüz yüze kalmışlardır. Bu atamalarda ne yoktur? Bu atamalarda adalet yoktur, liyakat yoktur, şeffaflık yoktur. Peki bu atamalarda ne vardır? Öncelikle kıyım vardır, 2014 yılındaki müdür atamaları kıyımından sonraki en büyük kıyımdır bu. Adam kayırma vardır, kapalı kapılar ardından iş çevirme vardır. Boğazına kadar çamura batmışlık vardır. Bu sonuçlardan sonra Norm fazlası olup okullara dağıtılan öğretmenlerin motivasyonunu hiç kimse göz ardı etmesin. Adaletin, liyakatın, somut ölçülerin, şeffaflığın olmadığı bir yerde başarı olmaz, umut yeşermez. Bu adaletsizliğe sessiz kalanları şiddetle kınıyoruz. Sorumlusu Milli Eğitim Bakanı olmasına rağmen Bursa Anadolu Lisesine atanan öğretmeni Hüseyin Özdilek Meslek Lisesine atanan öğretmeni Yıldırım Ulubatlı Hasan Anadolu Lisesi'ne atanan öğretmeni bakan bilmez. Bu uygulamalar eğitim camiasında derinden yaralar açmıştır eğitimde adalet, liyakat ve şeffaflık sağlanana kadar susmayacağız" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından eğitimciler İl Millî Eğitim Müdürlüğüne dönerek alkışlı protestoda bulundu. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.