SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da coşkulu 1 Mayıs kutlaması

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Bursa'da binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Çeşitli siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla yapılan kutlamada, AKP iktidarı aleyhine sloganlar atıldı.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2023 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2023 20:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'da coşkulu 1 Mayıs kutlaması

Bursa'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Bursa'da binlerce kişinin katılımıyla coşkulu şekilde kutlandı. Miting ve yürüyüşe katılan çeşitli siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütleri yıkılan Atatürk Stadyumu'nun olduğu caddede toplandı. Toplanan kalabalık buradan sloganlar atarak Darmstad Caddesi'nden Kent Meydanı'na yürüdü.

Kontrol noktalarından miting alanına alınan katılımcılar, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde ve iş cinayetlerinde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Deprem felaketi nedeniyle müzik gruplarının sahne almadığı miting konuşmaların ardından sona erdi.

1 Mayıs komitesi tarafından okunan açıklamada, "Doğal bir felaketin insan eliyle son birkaç yüzyılın en büyük trajedilerinden birine dönüşmesine neden olanlar göstermelik açıklamalarla, birkaç tutuklamayla kendilerini işin içinden sıyıramayacaklar. Ant olsun ki, yaşamını yitiren her bir canlının, denetimsizliğin, rant politikalarının yol açtığı yıkımların er ya da geç hesabını soracağız. Her gün yaptıkları sahte açılış törenleriyle, doğalgaz aldatmacasıyla, savaş silahlarını sahneledikleri gösterileriyle bizlere depremin acısını unutturamazlar. Hiçbir hamasi nutuk kamusal hizmetlerin çöktüğü gerçeğini gizlemeye yetmez." denildi. 

Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hakim olduğu bir gelecek ve ülke talebinin dile getirildiği açıklamada, "Bu karanlığı işçi sınıfı, emekçiler, kadınlar, gençler, Aleviler, farklılıkları, cinsel yönelimleri ret edilenler, kölelik şartlarında yaşayan göçmenler, sizler, bizler yırtıp atacağız. Bizleri karanlıktan çıkaracak olan işte bu 1 Mayıs meydanlarında açığa çıkan iradedir. Emekçiler olarak, işçi sınıfı olarak, kadınlar, gençler olarak özgürlük meşalesini yakıyoruz, yeni bir başlangıç için aydınlığa koşuyoruz." ifadeleri kullanıldı. 

"1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" Bursa'nın komşu illeri olan Eskişehir, Balıkesir, Kütahya, Yalova ve Çanakkale'de de geniş katılımlı coşkulu mitinglerle kutlandı.

Bursa'da 1 Mayıs yürüyüşün ardından Kent Meydanı'ndaki mitingle sona erdi.

Eskişehir

Eskişehir'de bazı sendikalar ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, Hoşnudiye Mahallesi Hatboyu Caddesi'nde toplandı.

Polis uygulama noktasında polis ile bir grup arasında yasaklı pankart meselesi yüzünden tartışma çıktı.

Sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na yürüyen gruplar, buradaki açıklamanın ardından dağıldı.

Balıkesir

Balıkesir'de merkez Altıeylül ilçesindeki Çarşamba Pazarı'nda toplanan grup, 100. Yıl Caddesi boyunca sloganlar atarak yürüdü. "İş, Ekmek, Özgürlük", "Yaşasın 1 Mayıs" gibi sloganların atıldığı yürüyüşe bazı vatandaşlar destek verdi. Yürüyüş Kuvay-i Milliye alanında son buldu.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı meydanda İstiklal Marşı okunmasının ardından, Türk-İş adına Kristal-İş Sendikası Şube Başkanı Tangüder Tatar, yaptığı konuşmada, artan iş kazası ölümlerine dikkati çekti.

İş ve emek cephesinin taleplerini dile getiren Tatar, "Deprem bölgeleri başta olmak üzere her kentte sosyal konutlar inşa edilmeli, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır. Özel sektörde çalışanlara promosyon hakkı verilmelidir. Çalışma süreleri günde 7 saat haftada 5 gün olmalı ve bütün emekçilere, işçilere haftada 2 gün tatil hakkı tanınmalıdır. Elektrik, gaz, su gibi temel tüketim maddeleri, konut kiralarındaki zamlar durdurulmalı ve yapılan zamlar geri alınmalıdır. Sağlık bir temel haktır, herkese nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmeti sunulmalıdır." dedi.

Açıklama sonrası müzik eşliğinde halay çeken gruplar, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde kutlamalar için Marina Kavşağı'ndaki Öğretmenevi önünde toplanan işçi temsilcileri, sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlardan oluşan kortej, Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Kütahya

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kütahya'da da etkinlikler düzenlendi.

Hak-İş'e bağlı sendikalar adına, Azerbaycan Parkı'nda basın açıklaması yapan Hizmet-İş Sendikası Kütahya Şube Başkanı Sebahattin Ödemiş, "Hak-İş olarak sağlığımız, işimiz, ekmeğimiz, güvenli ve güvenceli istihdam, refah dolu yarınlar ve güçlü gelecek için taleplerimizi yine meydanlardan yüksek sesle haykırıyoruz." dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK) bağlı sendikalar ise Atatürk Bulvarı'nda yürüyüş yaparak Zafer Meydanı'nda bir araya geldi.

CHP İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz ile KESK dönem sözcüsü Can Develi katılımcılara hitap etti.

Yalova

15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından yapılan programda, konuşmaların ardından alana katılanlar şarkılar eşliğinde eğlendi.

Programa, bazı siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

Çanakkale

Çanakkale'deki etkinlikler eski Salı Pazarı mevkisinde toplanan kortejin yürüyüşü ile başladı.

Grup sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Geniş güvenlik önlemleri içinde alana giren vatandaşlar, burada türküler söyleyip, halay çekti.

Daha sonra, organizasyonu gerçekleştiren sendika ve sivil toplum kuruluşları adına konuşmalar yapıldı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerine Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, milletvekili adayları, çeşitli siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve sendikaların üyeleri katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.