SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Barosu: Vakıf, cemaat ve tarikatlar kapatılsın

Bursa Barosu'nun 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yapılan basın açıklamasında vakıf, cemaat ve tarikat gibi denetlenmeyen kurumların kapatılması istendi.

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2022 21:57
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2022 10:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa Barosu: Vakıf, cemaat ve tarikatlar kapatılsın

Bursa Barosu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla basın açıklamasında bulundu. Açıklamayı Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Kemal Özgür Yetkin okudu.

Türkiye'nin 1948 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ni 1949 yılında imzaladığını hatırlatan Yetkin, "Bildirgede yer alan temel hak ve özgürlüklerin çoğu halen yaşama geçirilmiş değildir. Esasen insanın insan olmaktan kaynaklanan Evrensel Hakları her gün ihlal edilmektedir. Dünyada ve ülkemizin de bulunduğu bölgemizde emperyalist yıkım politikaları sonucunda savaşlar, insanlık onuruna aykırı uygulamalar da halen devam etmektedir." diye konuştu.

Türkiye'nin son yılların verilerine göre, insan hakları ihlalleri konusunda AİHM'ne en çok başvuru alan ülkelerden biri olduğunu söyleyen Yetkin, birçok avukatın mesleki faaliyetleri nedeniyle yargılandığını belirtti. Baroların, sivil toplum örgütlerinin hedef alındığını dile getiren Yetkin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"TMMOB ve TTB de bu süreçte hedef alınmış, TTB Başkanı ise keyfi olarak tutuklanmış, TTB'ne kayyum atanması dahi gündeme getirilmiştir. Çalışanların sendikalı olma hakkı ile dilediği sendikayı seçme özgürlüğü büyük oranda ihlal edilmiş; resmi kayıtlardan da anlaşılacağı üzere toplam çalışan sayısına göre, sendikalı çalışan oranı çok düşük kalmıştır. Sendikalar, toplu sözleşme ve grev hakkını kullanamaz hale getirilmiştir. Ülkemiz maalesef bu yıl da ölümlü iş kazalarında üst sıralarda yer almıştır."

Bursa'da bir öğretmenin Alevilere yönelik nefret söylemi ile ayrımcı ve laiklik karşıtı ifadeleri nedeniyle; görevden alınmayıp halen başka bir okulda öğretmenlik yapmasına izin verilmesine değinen Yetkin, Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak hukuki sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

Yetkin, insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılması için mücadele çağrısında bulunarak "İnsanlık tarihinin, binlerce yıllık hak mücadelesi ile elde ettiği kazanımlarını hiçe sayan, eşitlik, özgürlük, kadın hakları, çocuk hakları, temel insan haklarına aykırı faaliyet yürüten, toplumsal birlikteliğimize ve bir arada yaşama kültürümüze tehdit oluşturan, nefret söylemini varlık nedeni gören tüm gerici, yasadışı, denetlenemeyen (vakıf, cemaat, tarikat) kurumlar kapatılmalıdır." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.