SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Barosu'ndan oturma eylemi

Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun, avukatlık asgari ücret tarifesi ve CMK ücretlerinin düşüklüğüne dikkat çekerek, “Avukatların özgür, bağımsız ve geçinme kaygısı olmadan mesleğini icra edemediği, yargılama faaliyetine katılamadığı bir ortamda bağımsız ve tarafsız yargıdan, adil bir yargılamadan, adil bir devlet düzeninden söz edilemez” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2022 18:15
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2022 09:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa Barosu'ndan oturma eylemi

Bursa Barosu Yönetim Kurulu üyeleriyle bir grup avukat, ellerinde CMK ücretlerinin arttırılmasına yönelik talepleri içeren döviz ve pankartlarla Uluyol Caddesi'ndeki Adalet Sarayı önünde bir araya geldi.

Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, burada yaptığı açıklamada, avukatlık mesleğinin bugün büyük bir maddi ve sosyal kriz içinde olduğunu söyledi.

Öztosun, meslektaşlarının, avukatlık asgari ücret tarifesinin çok altında ücretlere CMK zorunlu müdafiliği yapmak durumunda bırakıldığını kaydederek, "Bu durumdaki meslektaşlarım bir de tek duruşmaya giremedi diye soruşturma ve kovuşturma baskısı altında bırakılmaktadır. CMK, mahkeme vekil ve beraat ücretleri aylar sonra ödenmektedir. Bu enflasyon ortamında aldıkları üç kuruş ücret, tek kelimeyle pula dönmektedir." diye konuştu.

Öztosun şunları söyledi:

“Stajını bitiren genç meslektaşlarımızın büyük çoğunluğu ofis açamaz, açsa da yürütemez haldedir. Baromuzca açılan Barohan gibi sosyal projelerle gençlerimize umut olmaya ve bu sorunlara çare bulmaya çalışmaktayız. Ancak hatırlatmak gerek ki, bu görev aslında bu kadar hukuk fakültesi açan devletin sorumluluğundadır.

Halen bağlı çalışan avukatlar düşük ücretlere çalışmakta ve iş güvencesinden yoksun bulunmaktadır. Bursa Barosu üyesi bağlı çalışan avukatların ücretleri de Bursa Barosu’nun tavsiye ettiği ücretin altında olduğu görülmektedir.

Yıllardır tüm çabalarımıza rağmen biriken sorunlara çözüm bulmak yerine avukatı iş yaparken daha da etkisizleştiren gerek adliyede, gerekse tapu, nüfus müdürlüğü gibi kamu makamlarında kısıtlamalar ve uygulamalarla avukatı adliye ve işlev dışı alana iten bir anlayışla mücadele etmek zorunda kalmaktayız.”

'CMK ÜCRETLERİ AYLAR SONRA ÖDENİYOR'

Meslektaşlarının, avukatlık asgari ücret tarifesinin çok altında ücretlere CMK zorunlu müdafiliği yapmak durumunda bırakıldığını kaydeden Bursa Barosu Başkanı Öztosun, “Bu durumdaki meslektaşlarım bir de tek duruşmaya giremedi diye soruşturma ve kovuşturma baskısı altında bırakılmaktadır. CMK, mahkeme vekil ve beraat ücretleri aylar sonra ödenmektedir. Bu enflasyonist ortamda aldıkları üç kuruş ücret tek kelime ile pula dönmektedir” diye konuştu ve şöyle devam etti:

“Bursa Barosu olarak yaptırdığımız bir ankete göre genç meslektaşlarımızdan büro açanların yüzde 54’ü asgari ücretin altında, yüzde 19’u asgari ücret seviyesinde, sadece yüzde 27’si asgari ücretin üstünde kazandığının beyan etmiştir.

Büro açan genç avukatların yüzde 68’i bağkur primlerini ödeyememektedir. Pirim ve vergi borcu sıkıntısı ve geçinememe durumu kıdemli meslektaşlara da sirayet etmiş bulunmaktadır.

'KIDEMLİLER BİLE CMK DOSYASI ALIYOR'

Yeni büro açan genç avukatların yüzde 25’i sadece CMK ve adli yardım dosyaları alarak geçimlerini sağlamaya çalışmaktadır.

Birçok kıdemli meslektaş da bürolarını ayakta tutabilmek için CMK ve adli yardım dosyası almak zorunda kalmaktadır.

Üstelik devletimiz tarafından Barolara gönderilen adli yardım ve CMK ödeneklerinin yeniden değerleme oranında artmasını beklerken pandemi gerekçe gösterilerek yüzde 5 kısıntıya gidilmiş, avukatlık ücretlerinin yüzde 25 artması sebebiyle avukatlar geçen yıla göre yüzde 30 daha işsiz, vatandaşımız da hak arama güvencesinden daha çok yoksun bırakılmıştır.

Öte yandan avukatlık mesleğinin kamu hizmeti niteliği de gün geçtikçe aşındırılmaktadır. Temelinde ‘savunma hakkı’ ve ‘hak arama özgürlüğü’ olan avukatlık, toplumsal sorunlar ve etik değerlerden daha çok piyasa kuralları öne çıkarılarak yeniden yapılandırılmaktadır. Halkın yargıya erişim ve adil yargılanma hakkı da bu şekilde ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır.”

'AVUKAT HERKESE LAZIM OLUR!'

Bu ve benzeri birçok sorunun siyasi irade tarafından yasal ve ekonomik düzenlemelerle çözülemediği veya çözülmek istenmediği boğucu ve yakıcı bir ortam sebebiyle her ay bir avukata yapılan saldırı veya bir avukatın intihar haberi ile karşı karşıya kaldıklarını anlatan Öztosun, “Avukatlar; hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının ve hukuk devletinin en temel güvencesidir. Her fırsatta dillendirdiğimiz üzere bağımsız savunma, halkın savunma hakkının ve adil yargılanma hakkının güvencesidir. Avukatların özgür, bağımsız ve geçinme kaygısı olmadan mesleğini icra edemediği, yargılama faaliyetine katılamadığı bir ortamda bağımsız ve tarafsız yargıdan, adil bir yargılamadan, adil bir devlet düzeninden söz edilemez. Vekilliklerini yaptığımız değerli halkımız da şunu bilmelidir; Avukat kimsenin borcunun sebebi, kimsenin suç işleme gerekçesi, kimsenin boşanma nedeni, kimsenin işini kaybetmesinin sorumlusu değildir. Avukat vekildir ve bir gün herkese lazım olur.  O yüzden Bursa Barosu olarak tekrar ediyoruz ki bizlere ve halkımıza reva görülen bu kadere ve hiçbir haksızlığa boyun eğmeyeceğiz, hiçbir adaletsizliğe karşı susmayacağız, hak ettiğimizi alana kadar mücadele edeceğiz. Mücadelemizi yaparken bu cübbelere ilik açmaya çalışanlara karşı durmaya devam edecek, cübbelerimizi kimsenin önünde iliklemeyeceğiz… Şimdiye kadar bizim ne efendimiz oldu ne de kölelerimiz. Bundan sonra da olmayacak” dedi.

NÜFUSA GÖRE AVUKAT SAYISINA KISITLAMA

Adalet Bakanlığı’nın, yargının olmazsa olmazı savunma makamının sesini duyması için “CMK’daki kölelik ücretine hayır diyoruz. CMK ücret tarifesi ‘ücret’ denebilecek angaryaya son verecek şekilde artırılmalı, avukatlık asgari ücret tarifesi ile eşitlenmelidir. CMK avukatlarına beraat vekalet ücretine hükmedilmelidir. CMK ücretleri-adli yardım ücretleri KDV’den muaf tutulmalıdır. Ücret tarifelerinin gerektiğinde hemen arttırılması için yasal düzenleme yapılmalıdır. Avukatlık ücret tarifesi tüm kayıplarımız dikkate alınarak hemen arttırılmalıdır. Mesleğini yapan avukatların önüne yanlış yorumlamayla engel olarak getirilen hatalı KVKK yorumları ve uygulamalarına son verilmelidir. Barolara şehrin büyüklüğü ile orantılı avukat kontenjan kotası getirilmelidir” diyen Öztosun, sözlerini şöyle tamamladı:

“Tüm bu sebeplerle ‘Avukatsız adalet olmaz’ diyoruz ve ülkemizde gerçek bir adalet düzeni, gerçek bir hukuk devleti kuruluncaya kadar da avukatlık cübbesinin onuruna layık sosyal, maddi ve mesleki haklarımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha haykırıyor ve hak kuvvetten üstündür diyoruz.”

Açıklamanın ardından avukatlar Adliye bahçesinde oturma eylemi yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.