SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Barosu'ndan Balat'taki plan değişikliğine iptal davası

Bursa Barosu, Nilüfer İlçesi Balat Mahallesi'nde bazı ada ve parselleri içeren Nilüfer Belediye Meclisi'nden onaylı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nden onaylı 1/25000 ölçekli Merkez Planlama Bölgesi Nazım İmar Planı değişikliğinin iptali istemiyle idari yargıda dava açtı.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2022 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2022 00:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa Barosu'ndan Balat'taki plan değişikliğine iptal davası

Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, Nilüfer İlçesi Balat Mahallesi'nde bazı ada ve parselleri içeren Nilüfer Belediye Meclisi'nden onaylı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nden onaylı 1/25000 ölçekli Merkez Planlama Bölgesi Nazım İmar Planı değişikliğinin iptali istemiyle idari yargıda dava açtı.

Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Basri Hasret'in açtığı yürütmeyi durdurma talepli iptal davasının dilekçesinde, söz konusu plan değişikliğinin kamu yararı gözetmediği, parsel bazında kişisel rant yarattığı, daha önce de benzer 2 ayrı plan değişikliğinin yargı kararıyla iptal edildiği kaydedildi.

Plan değişikliğinde, çevreyi sağlıklı bir yapıya kavuşturma, yatırımların yer seçimlerini ve gelişme eğilimlerini yönlendirme, toprağın korunması ve kullanma dengesini rasyonel biçimde belirleme kriterlerine aykırı davranıldığını ifade eden Av. Hasret, şunları söyledi:

"Yapılan değişiklik zaten konut yükünün çok olduğu bölgede ve tüm imar tekniği kuralları göz ardı edilerek gerçekleştirilmiştir. Bu plan değişikliği ile mevcut planın bütünlüğü bozularak sosyal ve teknik donatı dengesi ortadan kaldırılmıştır. Plan içinde bulunması zorunlu donatıların alanda dengesiz dağıtılmasına ve dengesiz yapılaşma haklarına neden olunmakta, yine belli fonksiyonların belli alanlarda kümelenmesi sorunu ortaya çıkarak donatı ve yerleşme dengesi bozulmaktadır.

Çocuk oyun parkı, halkın dinlenebileceği veya spor yapabileceği mevcut yeşil alanlar plan değişikliği ile yüksek gerilim hatlarının olduğu bölgeye kaydırıldığından, yeşil alanlar halk tarafından kullanılamayacaktır. Haliyle, mevcut kullanılabilir yeşil alanlar yüzde 90 kaybedilecektir. Kullanılabilir yeşil alan kaybı, kamunun en büyük zararı olacaktır."

Av. Hasret, yeşil alanların mahalleden uzaklaştırılıp uzak yerlere kaydırıldığını ve bölgenin sanayinin yanında bulunduğunu kaydederek, "Plan değişikliği ile hava kirliliği yüksek olan bir bölgeye, kapalı spor tesis alanı ve yeşil alanlar kaydırıldığı için kamunun zararı söz konusudur. Sanayi kaynaklı ciddi trafik yükü, trafik kazası ve güvenlik açısından tehlike oluşturmaktadır. Avukatlık Kanunu'nun 76 ve 95/21 maddelerinde vurgulanan hukukun üstünlüğü ile insan haklarını koruma ve savunma görevimizin gereği olarak, yaşadığımız kenti korumaya devam edeceğiz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.