SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Barosu'nda seçim günü; 3 aday yarışacak

Bursa Barosu'nun dün başlayan olağan genel kurulunda bugün Başkanlık ile Baro Yönetimi ve denetim organları ile TBB delegelikleri için seçimler yapılacak. Seçimlerde Av. Metin Öztosun, Av. Hakkı Savunur Soğancı ve Av. Levent Çelik yarışacak.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2022 09:47
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2022 10:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa Barosu'nda seçim günü; 3 aday yarışacak

Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Oditoryumu’nda yapılan Bursa Barosu’nun olağan genel kurulu Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun’un sunuş konuşmasıyla başladı. Bursa Barosu Başkanlığı için yarışacak Av. Metin Öztosun, Av. Levent Çelik ve Av. Hakkı Savunur Soğancı’nın ortak önerisiyle Av. Ekrem Tekin Divan Başkanlığına seçildi.

Genel Kurulun açış konuşmasını yapan Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, avukatların yüzyıllardır hukukun üstünlüğü ve adalet için mücadele ettiklerini söyledi. Öztosun “Bizim gibi Hukukun Üstünlüğü Endeksinde 139 ülke arasında 117'inci sırada olan bir ülkede bu hukuk mücadelesi daha da zor. Çünkü tüm iktidarlar hukuku kendine doğru yontmakta ve üstünlerin hukukunu kurmaya meyletmekte. Bunu engellemeye çalışan özgür ve bağımsız yaratılıştaki avukatlar da baskılara maruz kalmakta ya da kriminalize edilmekte” dedi.

Toplumsal muhalefetin yalnızca sosyal medyada yer alabildiği ama yürütmenin bundan da rahatsız olup ‘bilgi kirliliği’, ‘kriz’ bahanesiyle bu alana "Sansür Yasası" ile müdahale etmeye hazırlandığını belirten Öztosun, "Düşünce ve ifade özgürlüğüne, toplantı ve gösteri haklarına yönelik kısıtlamalar ve hukuka aykırı müdahalelerle ülkemiz daha baskıcı ve daha totoliter bir rejimin kıskacına alınmaya çalışılıyor" diye konuştu.

Devlet yönetiminde nepotizm denen eş, dost, akraba, tarikat vs. kayırmacılığının artarak devam ettiğine dikkat çeken Metin Öztosun, şöyle devam etti:

-‘Gerçek; fikirlerin çatışmasından ortaya çıkar’ kuralından hızla uzaklaşıldığı tek ses tek görüş kısırlığı ile devlet yönetiminde hakikatten kopuşlar yaşandığı,

-Karşı fikirlerini beğenmesek de tahammül göstermemiz gereken siyasi fikirlere ve siyasal özgürlüğe yönelik ve onun en temel göstergesi olan seçme seçilme hakkına yerel seçimlerde yaşanan YSK kararları veya sonrasındaki kayyum örneklerinde olduğu gibi yasal ama hukuka aykırı müdahalelerin olduğu,

gibi sayısı bundan da fazla örneklerle karşılaştık.

Ülkemizde halen devam eden şekilde gazetecilerin, akademisyenlerin, milletvekillerinin, öğrencilerin, yurttaşlarımızın adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini,

-Çevre ve doğa katliamlarının devam ettiğini,

-Çocuk istismarı, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığını;

-Toplumsal cinsiyet eşitliğini öne çıkaran ve kadını koruyan İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı kararnamesiyle Meclis iradesi hiçe sayılarak Anayasa’ya aykırı bir şekilde çekilme kararı verildiği;

-Cumhuriyet kazanımlarının, laik demokratik hukuk devletinin temelleri aşındırılarak ortadan kaldırılmak istendiğini,

-Hukuk güvenliğinin kalmadığını, AİHM kararlarının tanınmadığını, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığının tartışılmaya açıldığı, hatta mahkemenin kapatılmasının dahi dillendirildiğini gözlemlemekteyiz.”

Avukatlık mesleğinin içinde bulunduğu durumu da çarpıcı örneklerle anlatan Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, şunları söyledi:

“Avukatlar; hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının ve hukuk devletinin en temel güvencesidir. Her fırsatta dillendirdiğimiz üzere bağımsız savunma, halkın savunma hakkının ve adil yargılanma hakkının güvencesidir.

Avukatların tam bir özgürlük ve bağımsızlık ve geçinme kaygısı olmadan mesleğini icra edemediği, yargılama faaliyetine katılamadığı bir ortamda bağımsız ve tarafsız yargıdan, adil bir yargılamadan ve adil bir devlet düzeninden söz edilemez.

Ancak herkes bilmelidir ki tüm bunlara rağmen; Hukukçu-avukat adaletsizliğe, hukuksuzluğa tüm gücüyle itiraz eden kişidir. Onun karakteri uzlaşı üzerine kurulamaz. Çünkü haksızlıkla uzlaşı adaletsizliğe kısmen de olsa boyun eğmektir.”

Genel kurulda daha sonra yönetim, disiplin ve denetleme kurullarının raporları okundu ve oybirliğiyle kabul edildi. Oylamaların ardından başkan adayları kürsüye geldi. Av. Levent Çelik, Av. Hakkı Savunur Soğancı ve Av. Metin Öztosun, seçildikleri takdirde neler yapacaklarını anlattılar.

Toplam 5002 üyesi bulunan Bursa Barosu Genel Kurulunda bugün başkan, yönetim ve denetim organları ile TBB delegeleri seçilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.