SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa barajları alarm veriyor; Doluluk yüzde 19,47'ye indi

Bursa'nın içme suyunu karşılayan Doğancı ve Nilüfer Barajı'nın toplam doluluk oranı yüzde 19,47'ye indi. Bursa Kent Konseyi Çevre Meclisi, suyu biten Nilüfer Barajı'nda susuzluğa dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2024 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2024 01:14
Muhabir: PELİN AKDEMİR / BURSAPORT
Bursa barajları alarm veriyor; Doluluk yüzde 19,47'ye indi

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Bursa'nın içme suyunu karşılayan Doğancı ve Nilüfer Barajları'nda su seviyesi alarm veriyor. Bursa Kent Konseyi Çevre Meclisi, BUSKİ verilerine göre barajların su doluluk oranlarının yüzde 19,47'ye inmesine dikkat çekmek için Nilüfer Barajı'nda 10 Kasım pazar günü basın açıklamasında bulundu.

'TÜRKİYE SU STRESİ YAŞAYAN ÜLKELER ARASINDA'

Açıklamada, suyun sınırlı bir doğal kaynak olduğu, Türkiye'nin su kaynakları bakımından zengin bir ülke olmadığı belirtildi. Türkiye’de kişi başına düşen su miktarı 2023 yılı hesaplamalarına göre 1313 metreküp olarak hesaplanmış. Bu ölçüm, Türkiye'nin su stresi yaşayan ülkeler arasında olduğunu gösteriyor. Önlem alınmazsa 2030 yılında Türkiye'nin su fakiri ülkeler arasına gireceği ön görülüyor.

'EN FAZLA SU KULLANIMI SULAMA KAYNAKLI'

Açıklamayı okuyan Bursa Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Özge Sivrioğlu, fosil yakıt kullanımı ve atmosferdeki sera gazlarının artışı nedeniyle oluşan iklim krizinin bir sonucu olarak yağmayan kar, azalan yağışların ciddi bir susuzluk ve kuraklık tehlikesiyle insanları karşı karşıya bıraktığını söyledi. Şehirleşme ile azalan yeşil alanlara ve binaların ısı adalarını oluşturmasının sonucunda daha yoğun sıcak hava dalgalarına neden olduğunu hatırlatan Sivrioğlu, Türkiye'de en fazla su kullanımının sulama kaynaklı olduğunu belirtti.

'SUYUN GERİ KAZANIMINI SAĞLAYAN TEKNOLOJİLER KULLANILMALI'

BUSKİ verisini göre barajların su doluluk oranlarının yüzde 19,47’ye indiğini, Nilüfer barajındaysa suyun bittiğini söyleyen Sivrioğlu, "Akarsu havzalarında işletilen madenlerin, yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarımızı kullanan ve kirleten kontrolsüz sanayileşmenin, bilinçsizce kullanılan tarım ilaçlarının, geleneksel sulama yöntemlerinin su kaynakları üzerindeki tahribatı azımsanmayacak boyutlardadır" dedi.

Sivrioğlu, sanayinin daha az su kullanan, sıfır sıvı deşarjı sistemleri gibi suyun geri kazanımını sağlayan ileri teknolojiler kullanmasını, vahşi madenciliğin terk edilmesi, Yeşil Orman Seferberliğinin yapılması, tarımda vahşi sulamadan vazgeçilip damla veya yağmurlama sulamaya geçişin yapılmasını talep ettiklerini sıraladı.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy ise küresel ısınmayı durdurma imkanı olmadığını söyleyerek bütün kamu kurum ve kuruluşları önlem almaya çağırdı.

Kaynak: PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.