SON DAKİKA
Hava Durumu

'Brunson'un kim olduğunu bile bilmiyorduk'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li din adamı Brunson ile ilgili yaşanan sıkıntılara ilişkin, "Biz o Brunson'un kim olduğunu bile bilmiyorduk. ABD Büyükelçiliğinden konsolosluk erişimi için yardım istedikleri güne kadar böyle bir kişinin tutuklandığını bile bilmiyorduk" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2018 01:06
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2018 01:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Brunson'un kim olduğunu bile bilmiyorduk'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Alanya ilçesinde AKP Alanya İlçe Teşkilatı Danışma Meclisi'nin toplantısına katıldı. 

Konuşmasında son zamanlarda Amerika ile yaşanan sıkıntılara değinen Çavuşoğlu, Amerika ile kötü bir sürecin yaşandığını vurguladı. Daha önce de ilişkilerin gerildiği ve kopma noktasına geldiği bir sürecin var olduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Amerika'nın FETÖ'yü sahiplenmesi, Türkiye'ye iade etmesi ve Amerika'da yaşaması, aynı zamanda ABD'nin YPG/PKK'ya silah vermesi. Benim düşmanıma silah veriyor." diye konuştu.

Bu konuları daha önceki dışişleri bakanı ile görüştüklerini onun değişmesinden sonra da yeni ABD Dışişleri Bakanıyla sürdürdükleri bir sürecin bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, "Münbiç ile başlayan bir yol haritası, konsolosluk işlerini götürecek bir çalışma grubu. Bir de PKK'ya yönelik Irak'ta atabileceğimiz adımlar konusunda bir yol haritası... Şimdi Münbiç'te yol haritası işliyor. Demek ki sorunlar çözülebiliyor ama bu FETÖ'den vazgeçtiğimiz anlamına gelmez." ifadesini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, çalışma grubunun amacının da bu olduğuna vurgu yaptı. Şimdi ise Rahip Brunson ile ilgili sıkıntıların yaşandığına dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"(Yok bizim vatandaşımız suçsuz. Bizim vatandaşımız...) Biz o Brunson'un kim olduğunu bile bilmiyorduk. ABD Büyükelçiliğinden konsolosluk erişimi için yardım istedikleri güne kadar böyle bir kişinin tutuklandığını bile bilmiyorduk. Kendi tercümanı ve bazı kişiler suç duyurusunda bulunduğu için başlayan bir süreç. Bizim bu kişiden ne çıkarımız olacak? Son zamanlarda atılan adımlar. Biz şunu söylüyoruz kimse Türkiye'den baskıyla, dayatmayla, yaptırımla, netice alamaz. Var olan sorunlar var. Halkbank konusu var, Hakan Atilla konusu var. Hep bunları gündeme getiriyoruz. FETÖ meselesi ve diğer konular var. İki müttefik olarak bu konuların üstesinden gelmeye var mısınız? O zaman oturalım iki eşit ortak gibi konuşalım. Ne yapacağız, sorunlarımızı nasıl çözeceğiz? Biraz önce söylediğim çalışma gruplarını nasıl işleteceğiz? Bu şekilde çözebiliriz. Dayatmayla, yaptırımla olmaz. Yaptırım yaparsan karşı yaptırım görürsün. Tehdit diliyle nereye varacaksın? Türk milleti tehdide boyun eğer mi? 'Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır' diye bir söz vardır. Sonuçta şimdi ne oldu? Tehdit diliyle bir sonuç elde edilebildi mi? Yaptırım ne oldu, şimdi karşı yaptırım."

Singapur'da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptıkları görüşmenin son derece yapıcı geçtiğini aktaran Çavuşoğlu, bu durumun açıklamalara da yansıdığını belirtti. Böyle de olması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, "Ortada sorunlar var. Kimse inkar edemez. O sebepten bu sebepten var mı sorun? Var. Çözmek istiyor musunuz? Çözelim. Nasıl çözeceğimizi, oturup konuşalım. Mutabakat sağlarız. Yol haritası belirleriz. Diplomasi işler, sorunları çözeriz sonra işimize bakarız. Daha pozitif bir gündeme odaklanırız. Dünyanın da bölgemizin de pozitif gündeme ihtiyacı var. Bana göre en çok Amerika'nın kendisinin pozitif gündeme ihtiyacı var. Bu anlayışla inşallah bu sorunları da çözeriz. Dayatma, tehdit diliyle değil uzlaşı, diplomasi, müzakere ve iyi niyetle bunları çözeceğimizi düşünüyorum." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.