SON DAKİKA
Hava Durumu

Birleşik Kamu İş: Tek gücümüz emeğimiz ve oylarımızdır

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, 81 ilde iş bırakarak alanlara çıktı. Bursa İl Başkanlığı'nca yapılan açıklamada, "Tek gücümüz; emeğimiz ve oylarımızdır. " denildi.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2023 22:36
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2023 23:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Birleşik Kamu İş: Tek gücümüz emeğimiz ve oylarımızdır

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, 81 ilde memur ve emekli maaşlarına yapılan yüzde 30 oranındaki zamma karşı bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. 

Şehreküstü Meydanı'nda biraraya gelen kamu emekçileri, iş bırakma eyleminin 'insanca yaşamak' talebiyle gerçekleştirildiğini dile getirdi. Açıklamada, "Tek gücümüz; emeğimiz ve oylarımızdır" denildi.

Birleşik Kamu İş Bursa İl Başkanı Özkan Rona, yaptığı basın açıklamasında "Türkiye’nin milyonlarca emekçisini TÜİK’in yalanlarıyla, sipariş oranlarıyla açlığa ve yoksulluğa mahkûm ettiler. TÜİK’in sahte enflasyonu bile yüzde 85 olarak açıklandığı halde yüzde 8,5’u avuçları patlarcasına alkış tutan yandaş sendikacılarıyla kamu emekçilerini susturdular." diye konuştu. 

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın "Talebimiz karşılandı" sözlerini hatırlatan Rona, "Yüzde 13,5 oranı milyonlarca kamu emekçisinin talebini karşılamadığına göre Ali Yalçın’ın hangi talebi karşılanmıştır? Ne verdiler de sustunuz? Ne aldınız da emekçiyi sattınız?" diye sordu. Kamu çalışanları ve emeklilerin maaşlarının tüm kamu sendikalarının talepleri doğrultusunda yeniden belirlenmesi gerektiğini söyleyen Rona, "Kamu çalışanları ve emekliler olarak; ülke şartlarına ve ekonomik krize bakılmaksızın açıklanan sefalet artışını kabul etmiyoruz" dedi. "Kamu çalışanlarının en düşük maaşının yoksulluk sınırı olan 26 bin 124 liraya yükseltilerek enflasyon oranının da her ay seyyanen maaşlara yansıtılmasını talep ediyoruz" diyen Rona, konuşmasına şöyle devam etti:

"En düşük kamu emekçisi maaşı ise asgari ücrete eşitlenerek her ay enflasyon farkı seyyanen eklenmeli ve emekli olduğumuz zamanki hayat standartlarımızı kaybetmemek adına emekli olduğumuz zamanki maaşlarımıza yakın bir maaş talep etmekteyiz."

"GELİR VERGİSİ KAMU ÇALIŞANLARI İÇİN YÜZDE 15’TE SABİTLENMELİDİR"

Vergi yükünün en büyük sorun olduğunu belirten Rona, "Tüm memur, emekli ve diğer çalışanların maaşlarından gelir vergisi oranında kesintiler peşin yapılmaktadır. Her ne kadar vergi dilimleri yükseltilse de yılın ikinci altı ayında vergi dilimine girilmesine engel olmayacaktır. İkinci altı ayda yüzde 20 vergi dilimine girilmesi nedeniyle yapılacak artış kepçeyle geri alınmaktadır. Bu nedenledir ki vergi dilim oranları kamu görevlileri ve emekliler için yüzde 15’te sabitlenmelidir." diye konuştu. 

"3600 EK GÖSTERGE HERKESİ KAPSAMALIDIR"

Rona, birinci dereceye düşen her kamu çalışanının 3600 ek göstergeden yararlanması gerektiğini belirterek konuşmasını şöyle tamamladı:

"BAĞ-KUR, Emekli Sandığı fark etmeksizin tüm emekliler yılda iki kez ikramiye alırken ikramiye almayan tek kesim memurlardır. Kamudaki bu ayrımcılık artık son bulmalı memurlar da ikramiyeden faydalanmalıdır.

Bununla birlikte ücretsiz kreş, ulaşım, yol, yemek, ek mesai ve kira yardımlarının tüm kamu çalışanlarına kapsayacak şekilde verilmesini talep ediyoruz.

Kamu kurumlarında çalışan sözleşmeli kamu emekçilerine koşul, şart ve yıl dayatılmadan bir an önce tüm sözleşmeliler kadroya geçirilmeli. Sözleşmeli personel çalıştırma uygulaması ise artık ortadan kaldırılmalıdır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.