SON DAKİKA
Hava Durumu

Binlerce kişi Taksim Gezi Parkı'nda eylemde

Polisin dün sabah biber gazı ve tazyikli sert müdahalade bulunduğu Taksim Gezi Parkı'ndaki eylem gün boyu sürdü. Akşam saatlerinde eylemcilerin sayısı binlerce kişiye ulaştı. Eyleme ilahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık ile Antikapitalist Müslümanlar da destek veriyor.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2013 00:48
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2013 00:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Binlerce kişi Taksim Gezi Parkı'nda eylemde

Eylemcilerin sayısı, kendilerine destek veren STK'ların, siyasi partilerin, sanatçı ve vatandaşların katılımıyla binlerce kişiye ulaştı. Parkta çadır kuran eylemciler, parkın yıkılmasına tepkilerini, ağaçlara astıkları pankartlar ve çevredeki duvarlara yaptıkları grafitilerle dile getirdi. 

TAKSİM Yayalaştırma Projesi kapsamında, Gezi parkında yol genişletme inşaatı nedeniyle ağaçların kesilmesini protesto eden gruplarla polisin sabah saatlerindeki müdahalesi sonrası bekleyiş sürüyor.

Gezi Parkı'ndaki direnişe destek olan sanatçı Ferhat Tunç, "burada katliam yapanlar, barıştan söz edemez" dedi. Daha sonra BDP Milletvekili Sırı Süreyya Önder konuştu. Önder "kaç gündür burada polis müdahalesine karşı direniyorsunuz, sizin bu direnişinizi selamlıyorum. Onlar biber gazıyla saldırıyor biz çadırımızla direneceğiz, sonuna kadar burada olacağız" dedi. Alanda "faşizme karşı omuz omuza" sloganları atılıyor.

"Şerefine Tayyip" "Bu daha başlangıç mücadele yeni başlıyor" "3 gündür buradayız yandaş medya neredesin" sloganları atılıyor. Başbakan Erdoğan'a tepki gösteren kalabalık, "Bu halk sana boyun eğmeyecek" pankartı açtı.

Antikapitalist Müslümanlar da Gezi Parkı'nda

Saban erken saatlerde yaşanan müdahalenin ardından özellikle sosyal medya üzerinden haber alarak Gezi Parkı'na gelen katılımcılar kendi aralarında çeşitli etkinlikler düzenledi. Eyleme Antikapitalist Müslümanlar da katılarak destek verdiler ve "Mülk Allahın'dır Sermaye Defol" pankartı açtılar.

Öte yandan ağaç kesimi nedeniyle başlayan ve sert müdahalelerin yaşandığı Gezi parkında zabıtalarla birlikte gruplara müdahale eden Çevik Kuvvet polislerinin de aynı park içindeki polis noktasında dinlendikleri görüldü. Yaklaşık 100 yıllık ağaçların bulunduğu Gezi Parkı'nın Elmadağ tarafında eylemcilerin, Taksim Meydan tarafında ise polislerin sıcaktan korunmak için ağaç altları tercih ettikleri dikkat çekti.

Parka gelen vatandaşlar, getirdikleri müzik aletlerini çalıp şarkı söyleyerek ya da parkta top oynayarak vakit geçiriyor. Parkta toplanan kalabalağın yanında su, çay, kahve, köfte-ekmek, meyve ve pilav satan çok sayıda seyyar satıcı da yer alıyor.

Öte yandan, sabaha karşı çevik kuvvet polisinin yaptığı biber gazlı müdahalenin ardından bazı eylemcilerin su şişelerinden gaz maskesi yaptıkları görüldü.

Polisin müdahalesi sırasında yaralanan bir kişinin tedavisinin de Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sürdüğü öğrenildi.

Sanatçılardan destek

Taksim Gezi Parkı'nda eylem yapan gruba, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyeleri ile sanatçılar da destek verdi.

Taksim Meydanı'nda toplanan Türkiye Komünist Partisi üyesi bir grup, Gezi Parkı'na geldi. Çeşitli sloganlar atan partililer, burada bekleyişini sürdüren eylemcilere destek verdi.

Buradaki sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan oyuncu Şebnem Sönmez, parkta toplanan insanların üzerine sabaha karşı hiçbir uyarı yapılmadan müdahalede bulunulduğunu söyledi.

Sönmez, "Arkadaşlarımız çadırdan çıkma imkani bulamadan gaza boğuldu. Biz ağacın umut olduğunu, bir ağacın mutluluk olduğunu hep birlikte birbirimizden öğrendik. Pazartesi gecesinden bugüne Gezi Parkı'na sadece fidanlar değil, demokrasi ekilmiştir, umut ekilmiştir" diye konuştu.

Bazı sanatçılar ile Beşiktaş'ın taraftar gruplarından "Çarşı" üyeleri de Gezi Parkı'na gelerek eylemcilere destek verdi. "Kardeş Türküler" grubu alanda konser verirken, eylemcilerin bekleyişi sürüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.