SON DAKİKA
Hava Durumu

BES Bursa Şubesi: SGK emekçisi 'artık yeter' diyor

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Bursa Şubesi, SGK önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, SGK çalışanlarının işleri yetiştirmekte zorlandığına dikkat çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2023 13:29
Haber Güncellenme Tarihi: 03.02.2023 13:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
BES Bursa Şubesi: SGK emekçisi 'artık yeter' diyor

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Bursa Şubesi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önünde EYT düzenlemesiyle ilgili SGK emekçilerinin durumu hakkında basın açıklamasında bulundu. 

Açıklamayı Şube Başkanı Nuriye Aydemir okudu. Aydemir'in açıklaması şöyle:

"Düzenleme kamuoyu ile paylaşılmadan 1 Ocak'ta hizmet borçlanmasına asgari ücrete gelen zam oranında artış olacağını duyan mağdurlar, sosyal güvenlik merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturmuş, borçlanma taleplerini gerçekleştirmişlerdir. Bu durum dahi SGK çalışanlarının iş yükünü 2-3 kat artırırken, emeklilik taleplerinin başlaması ile beraber oluşacak iş yükünün nasıl olacağını, nelerle karşılaşılacağını hem SGK çalışanları hem de talepte bulunan sigortalılar büyük bir kaygı ile beklemektedir.

İlk başta açıklanan 5 bin prim gün vaadinin değişmesiyle kapsamının ne olacağı da ayrı bir merak konusudur. Bu durumda oluşacak yoğunluğun mevcut personelle karşılanması çok büyük sıkıntılara neden olacaktır. Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK emekçisi 'artık yeter' diyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu personeli kamu kurumları arasında en düşük ücretle çalıştırılmaktadır. Tamamı üniversite mezunu olan, yıllarca KPSS ye hazırlanarak yüksek puanlarla Kuruma ataması yapılan SGK çalışanları açlık sınırındaki bir ücretle 85 milyon vatandaşa hizmet etmektedir.

2012 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden SGK çalışanının almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler sözde “eşit işe eşit ücret” adı altında kaldırılmıştır. Ancak kimi kadrolar hala almaya devam etmektedir.

Şu anda EYT düzenlemesi ile artacak iş yükü nedeniyle SGK çalışanlarının mağduriyeti misli ile artmış, daha da artacağı aşikardır. Zaten yapılan ek gösterge düzenlemesinde 3600 ek gösterge kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanları bir darbe de buradan yemiştir."

Aydemir, SGK emekçilerinin taleplerini şöyle aktardı:

"Sosyal Güvenlik Kurumu emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz.

Sosyal güvenlik kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini istiyoruz.

Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz.

Aynı hazine maliye bakanlığında olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz.

Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz.

İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.