SON DAKİKA
Hava Durumu

BDP'nin açlık grevi yayılıyor

Açlık grevlerinin 60. gününde hükümetten adım atılmadığı gerekçesiyle BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ile Milletvekileri Aysel Tuğluk, Sırrı Süreyya Önder, Sabahat Tuncer, Adil Kurt ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı.

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2012 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2012 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
BDP'nin açlık grevi yayılıyor

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, "Cezaevindeki yürütülen eylemin sorumluluklarına ortak olma eylemidir. Çözüm bulunarak cezaevindekilerin eylemi sona ererse biz de sona erdiririz. Aksi takdirde sonuna kadar yürümeye kararlıyız" dedi.

Kışanak bu yükü omuzlarına aldıklarını belirterek şöyle dedi:

"10 gündür yaptığımız bir çok toplantıda arkadaşlarımızın tamamı böylesi bir açlık grevini önerdiler. Tamamı açlık grevine katılmak ceza evlerinde yükselen bu çığlığa katılmak için ısrarlı oldular. Yine belediye başkanlarımız bu konuda bu sorumluluğu mutlaka paylaşmak istediklerini kendileri de bu direnişin içerisinde yer almak istediklerini söylediler. Biz bütün tartışmalar sonucunda arkadaşlarımızı ikna ederek tamamının açlık grevine girmesine gerek olmadığını belirttik. Temsili grupla bu sorumluğu hepsinin adına yürütüyoruz."

"Tüm belediyeler adına büyükşehir belediye başkanı Osman Baydemir ile birlikte süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlıyoruz. Tutsakların talebi bizimde talebimizdir. Bizde çözüm müzakerelerin başlamasını istiyoruz. Bizde kürt halkının dili üzerindeki yasakların kaldırılmasını istiyoruz. bu çığlığın sesin duyulması için bizde bugünden itibaren süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlıyoruz. Cezaevlerindekilerin talebi bizimde talebimizdir. Çözüm bulunursa arkadaşlarımızın eylemi sona ererse bizde sona erdiririz. Aksi takdirde sonuna kadar yürümeye kararlıyız."

'Herkes istiyor ama...'

Konuyla ilgili Taraf gazetesine konuşan BDP'li Adil Kurt, açlık grevindeki mahkûmların adım adım ölüme yaklaştığını belirterek, "Taleplerin karşılanması, cezaevinden tabutlar çıkmaması için son ana kadar AKP, hükümet ve ilgili bakanla diyalogu hiç kesmedik. Üzülerek söyleyeyim gördük ki, hükümet tamamen oyalama taktiği uyguluyor" dedi.

Greve tüm BDP'li vekillerin katılmak için talepte bulunduklarını ancak hepsinin eyleme başlamasının uygun görülmediğini hatırlatan Kurt, "Sadece bir grubun girilmesi uygun görüldü. Anadilde savunma ile eğitim ve İmralı'yla görüşe izin verilirse mahkûmların açlık grevi sona erer" diye konuştu.

BDP'lilerin cezaevinde sağlık durumu kötüye giden eylemcilere, "Biz sizin eyleminizi devralıyoruz. Siz bırakabilirsiniz" mesajı yollayacağı öğrenildi.

'Bizi çaresiz bıraktı'

Önceki gün Diyarbakır DTK binasında açlık grevine başlayan BDP'li Özdal Üçer ise, şunları söyledi:

"Maalesef ölüm eşiğine gelmesi durumunda bile Başbakan demagoji yaparak, Kürt halkının değerlerine, bütün siyasi temsilcilerine hakaret ederek, kendini aşan söylemlerde bulunmakta. Talepleri çok kolay demokratik süreçle sağlayabilir. Talepleri gerçekleştirmek ya da karşılamak yerine böylesi bir zıtlaşmaya girmesi bizleri çaresiz hale getirmektedir. Eylemlere destek olmaktan başka alternatifimiz yok."

Selahattin Demirtaş

Meclis'teki tüm komisyonlardan çekildiler

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ''açlık grevleri sona erinceye kadar parlamentodaki komisyon faaliyetlerini askıya alacaklarını'' belirtti.

Kocatepe Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ''Halkların Demokratik Kongresi''ne katılan Demirtaş, burada yaptığı konuşmada, hükümetin ve devletin Kürtlerin taleplerini görmezden geldiğini ileri sürdü. 

Açlık grevinin, ''Kürtlerin direnme hakkının parçası olduğunu'' iddia eden Demirtaş, açlık grevleri sona erinceye kadar parlamentodaki komisyon faaliyetlerini askıya alacaklarını, sadece Genel Kurul'a katılacaklarını kaydetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.