SON DAKİKA
Hava Durumu

Bartholomeos'dan Gökçeada çıkışı

Fener Rum Patriği Bartholomeos, geçmişte eski adı İmroz olan Gökçeada'nın Türkiye ile Yunanistan arasında bir köprü olabilecekken tehdit olarak algılandığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2012 23:17
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2012 23:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bartholomeos'dan Gökçeada çıkışı

''İmroz Rumları/Gökçeada Üzerine'' isimli kitap, Bahçeşehir Üniversitesi'nin Beşiktaş kampüsünde Fener Rum Patriği Bartholomeos'un da katıldığı etkinlikle tanıtıldı. 

Etkinlikte konuşan Bartholomeos, adanın özel demografik yapısı ve Lozan Antlaşması'nda Bozcaada ile verilen özel idari yapısı ile ülkenin çok özel bir parçası olmasına rağmen, hakkında en az yayın yapılan yerleşim yeri olduğunu söyledi.

Tanıtımı yapılan kitabın bu alandaki eksikliği gidermesini temenni ettiğini belirten Bartholomeos, ''Bizlerin doğup büyüdüğü eski İmroz ile bugünün Gökçeada'sı demografik ve sosyal alanda gerçekten çok farklıdır'' dedi.
Bartholomeos, sözlerini şöyle sürdürdü:

''(Gökçeada) Türkiye ile Yunanistan için bir köprü olabilecekken, bir tehdit olarak algılanmış ve bu yaklaşımla bilinen ve bilinmeyen pek çok yöntemle adanın ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılıkla geçinen Rum halkı göç etmeye mecbur olmuştur.''

Bu acı kalbimizin bir kenarında kalacak

''Hafızalarımızdan İmroz'un dolaştığımız kırlarını, coşkulu bayram kutlamalarını, insan seliyle dolu kiliselerini çıkarıp atmamız mümkün değil'' diyen Bartholomeos, ''Türk kamuoyu o yılların kısıtlı imkanlarıyla İmrozluların muhatap kaldıkları haksızlıklardan haberdar olamadı. Onlar, dönemin en müreffeh ve modern köylerini hangi gerekçelerle boşalttıklarını, adanın nasıl olup da hayalet köyler adası haline geldiğini öğrenemediler. Bu acı kalbimizin bir kenarında kalacak. Ancak, Gökçeada'nın farklı bir demografiyle de olsa mutlu insanların yaşadığı bir ada olması için elimizden geleni yapmaya her zaman gayret edeceğiz'' ifadelerini kullandı.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.