SON DAKİKA
Hava Durumu

Afet dirençli kent planlaması panelde konuşuldu

Gayrimenkul için Strateji Platformu ve Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası iş birliği ile "Afet Dirençli Planlama ve Yapılaşma" konulu panel düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2024 19:41
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2024 19:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Afet dirençli kent planlaması panelde konuşuldu

Gayrimenkul için Strateji Platformu (GİSP) ve Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası (BEMO) iş birliği ile  "Afet Dirençli Planlama ve Yapılaşma" konulu panel 20 Nisan tarihinde Ramada Oteli Bursa Nilüfer'de düzenlendi.

Panelde sunum yapan konuşmacılar;
GiSP Bursa Grubu Başkanı Erkan Erdem ,
Yüksek Şehir Plancısı - Petra Planlama Kurucusu Uluay Koçak Güvener,
Bursa Uludağ Üniversitesi- Emlak Yönetimi Programı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elif Karakurt Tosun, BEMO Yönetim Kurulu Üyesi Meral Türkeş, Yardımcı Legal Hukuk Ofisi Ortak Av. Dr. Kazım Çınar, ve moderatör Egemall Gayrimenkul Geliştirme Genel Müdürü Şükrü Cem Akçay.

Konunun uzmanlarıyla gerçekleştirilen panelde, Ekosistem tabanlı yönetim, afet dirençli kent ve köy, dayanıklı bina ve bilinçli tüketici, yaşamsal altyapı hizmetleri, afet ve hukuk, rant ve afet acmazında dirençli bir Bursa konulari işlendi.

"Doğayı Korumak, Geleceği İnşa Etmek: Afetlere Dirençli Yerleşimler için Ekosistem Tabanlı Yönetim"

GiSP Bursa Grubu Başkanı Erkan Erdem Ekosistem Tabanlı Yönetim ile ilgili olarak, şöyle konuştu:

"Doğal afetlere dirençli yerleşimler için sadece binaların ve altyapı sistemlerinin güçlendirilmesi yeterli değildir. Ekosistem tabanlı bir yönetim modeli, doğal afet risklerini azaltmak ve doğal varlıklara zarar vermeden yerleşimleri güçlendirmek için çok önemlidir. Yerel yönetimler, çevresel faktörleri dikkate alarak afet risklerini azaltacak stratejiler geliştirmelidir. Bu stratejiler arasında, yerel ekosistemin sağlığını korumak, su havzalarını ve erozyonla mücadeleyi desteklemek, ormanları korumak ve restore etmek gibi doğal sistemlere dayalı çözümler bulunmaktadır. Ayrıca, kentsel planlama sürecinde, jeolojik ve topografik özelliklerin yanı sıra ekolojik hassasiyetlerin de dikkate alınması gerekmektedir.
Ekosistem tabanlı bir yaklaşım, afet risklerini azaltmanın yanı sıra, doğal kaynakların sürdürülebilirliğini ve toplumların uzun vadeli dayanıklılığını da artırabilir. Bu nedenle, yerel yönetimlerin doğal afetlerle başa çıkmak için sadece teknik çözümlere değil, aynı zamanda ekosistem tabanlı stratejilere de odaklanmaları önemlidir. Bu şekilde, toplumlar hem doğal afetlere dirençli hale gelir hem de doğal çevreyi korur ve sürdürülebilir bir gelecek için adımlar atmış olurlar."

Bursa Uludağ Üniversitesi Emlak Yönetimi Programı Başkanı Prof. Dr. Elif Karakurt Tosun yaşam kalitesi yüksek ve doğal afetlere karşı dirençli kentsel yaşam oluşturmak amacıyla yasal ortaya atılan kentsel dönüşüm projelerinin  rant odaklı bir yapılaşmayı beraberinde getirmesini ve bu süreçte müteahhitlerin, yapı sahiplerinin ve yerel yönetimlerin sorumluluklarını Bursa kenti özelinde ele alarak, “Kentsel dönüşüm süreci ile yenilenen kentlerimizin geleceği; vatandaşların para harcamadan konutlarını yenileme isteği ile inşaat firmalarının daha çok kâr elde etme isteğine bırakılamayacak kadar önemli bir konudur” dedi.

Yüksek Şehir Plancısı Uluay Koçak Güvener ise, “Afetlere karşı direncin sağlanması çok disiplinli bir yaklaşımı ve işbirliğini gerektirmektedir. Bu çalışmaların belirli bir sistematikte ve standartta olması için; uluslararası yol haritalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye’de kentsel direnç kavramının daha çok doğal afetler ve iklim değişikliği temelinde ele alındığı görülmüştür” şeklinde konuştu.

 Avukat Dr. Kazım Çınar, “Temel hak ve hürriyetlerin korunmasında devlet yani idare sorumludur. Yani afet olması durumunda aslında sorumluluk idarenin sorumluluğudur. Bir afet olduğu zaman yapıların çökmesi ya da can ve mal kayıpları olduğu zaman kusurlu ve hukuka ayrkırı bir fiille başkasına kasten zarar veren bu zararı gidermekle yükümlüdür” dedi.

Bursa Emlak Müşavirleri Odası (BEMO) Yönetim Kurulu Üyesi Meral Türkeş, satın alınacak binanın hangi yıl yapıldığının, kat mülkiyetinin olup olmadığının ve binanın planının kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizerken, kentsel dönüşümle ilgili riskli yapıların bakanlığın sitesinden kontrol edilebileceğini sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.