SON DAKİKA
Hava Durumu

Zorlu Holding önce işçi çıkardı, sonra AVM sattı

Zorlu Holding, 4,9 milyar dolarlık borç yüküyle ilgili yatırımcıların endişelerini gidermek amacıyla, varlık satışları ve işten çıkarmalar için hazırlık yapıyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2025 00:09
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2025 11:38
Kaynak: Alıntı
https://www.bursaport.com
Zorlu Holding önce işçi çıkardı, sonra AVM sattı

Zorlu Holding, 4,9 milyar dolarlık borç yüküyle ilgili yatırımcıların endişelerini gidermek amacıyla, varlık satışları ve işten çıkarmalar için hazırlık yapıyor. Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül "2 bin işten çıkarma doğrudur ama tamamen verimlilik için" dedi.

Bloomberg'in J.P. Morgan Securities tarafından geçen hafta düzenlenen ve Zorlu yönetiminin katıldığı bir yatırımcı toplantısına doğrudan katılan kaynaklardan aktardığı haberine göre, faaliyetleri gayrimenkul ve tekstilden enerji ve imalata kadar uzanan firmanın arazi varlıkları da dahil olmak üzere varlık satışları öncelikli konu olarak öne çıkıyor.

Derlenen verilere göre, Vestel’in hisseleri bu yıl yüzde 40’ın üzerinde değer kaybetti, 2029 vadeli dolar cinsi tahvillerinin değeri ise 80 sentin altında seyrediyor.

Kaynaklara göre, Zorlu Holding kısa süre önce yaklaşık 1,3 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli, lira cinsinden borcunu, vadesi 15 yıla kadar olan Euro cinsinden uzun vadeli kredilerle yeniden finanse etti. Ayrıca, potansiyel piyasa risklerine karşı tampon olarak 500 milyon euro (564 milyon dolar) tutarında ek finansman da sağlandı. Böylece, grubun kısa vadeli borç oranı yüzde 60’tan yüzde 40’a düşürüldü.

Nisan ayında Moody’s, şirketin zayıflayan likiditesi ve faaliyet performansı nedeniyle Vestel’in notunu Caa1’e düşürdü. Şirket, ilk çeyrekte 5,08 milyar lira (131 milyon dolar) net zarar açıkladı.

"Tamamen verimlilik için"

Konuya ilişkin Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül BloombergHT'nin Fokus programına katılarak değerlendirmede bulundu.

Yüngül, "2 bin işten çıkarma doğrudur ama tamamen verimlilik için" ifadelerini kullandı. Yüngül, işten çıkarmada üretim kapasitesinin olumsuz etkilenmeyeceğini, aksine artacağını belirtti. Yüngül borç ödeme konusunda bir problem olmadığını da vurguladı.

Yüngül, “İhracatı kuvvetli bir grubuz verimlilikler ile daha iyi olacağız. Avrupa dışında pazarlarda daha etkin olmak hedefimiz, özellikle ABD pazarında” dedi.

Yüngül, "Kaynak ve yatırımlarımızı ABD'ye çevirdik, Eylül'de güzel haberler alacağız" diye konuştu.

Zorlu AVM Satılıyor

Nefes Gazetesi’nden Ali Öztürk’ün özel haberine göre, Holdingin devasa borç yükü, işten çıkarma planları ve özellikle iştiraki Vestel’deki rekor zararın ardından, şimdi de İstanbul’un en prestijli yaşam ve alışveriş merkezlerinden biri olan Zorlu AVM’nin satışa çıkarıldığı iddiası gündeme bomba gibi düştü. Kulislerde Zorlu AVM için dudak uçuklatan bir rakam konuşuluyor.

Zorlu Holding’e bağlı olan ve yapım maliyeti arsa bedeli dahil yaklaşık 3.5 milyar doları bulduğu belirtilen dev Zorlu Center projesinin en önemli ve en çok gelir getiren kısımlarından biri olan alışveriş merkezi (AVM) bölümünün satışı masada. İstanbul’un lüks tüketim ve sosyal yaşamının kalbinin attığı noktalardan biri olan Zorlu AVM için konuşulan 1.5 milyar Euro’luk (yaklaşık 50 milyar TL) potansiyel satış bedeli, iddianın ciddiyetini ve büyüklüğünü gözler önüne serdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.