SON DAKİKA
Hava Durumu

Yöney: THY ihalelerinde yerli yatırıma destek olunmalı

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Yöney, savunma sanayinde yerli yatırımların mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirtirken, THY'nin ihalelerine dikkat çekti. Yöney, 'Filosunu yüzü aşkın yeni uçak alımıyla güçlendirme sürecine giren THY, ihalelerinde yerli firmalara bazı kolaylıklar getirebilir. Offset anlaşmaları devreye sokulabilir' dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2013 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2013 16:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Yöney: THY ihalelerinde yerli yatırıma destek olunmalı

BUSİAD, savunma sanayi sektörünün Bursa'da gelişmesi için, önderlik ettiği çalışmaları sürdürüyor.

Konuyla ilgili birçok proje planlanırken, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Yöney de THY'nin ihaleleriyle ilgili, yerli sermayeye pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini belirtti. Yöney konuyla ilgili şunları söyledi:

"Dünya savunma sanayii harcaması 2 trilyon Doları geçti. Bu önemli sanayii faaliyetinden Türkiye olarak yararlanmalıyız. Sektörde ihracat önemli. Ama bunun yanında kamu kurumlarında yerli sermayeye bazı ayrıcalıklar tanınması gerekiyor. TAI, ASELSAN gibi rüştünü ispatlamış firmalar sektör için çok önemli. Bu firmaların pastadan alacağı pay genişletilmeli. Örnek olarak, filosunu yüzü aşkın yeni uçak alımıyla güçlendirme sürecine giren THY, ihalelerinde yerli firmalara bazı kolaylıklar getirebilir. Offset anlaşması çözümlerden birisi diyebiliriz. Yüklenicilerin Türk firmalarıyla üretim aşamasında çalışması sağlanabilmelidir. Kurumun bu durumun maliyetleri artıracağı ile ilgili öngörüsü olabilir. Millileşmenin önemi düşünüldüğünde, göze alınmayacak bir bedel olduğunu söyleyemeyiz." 

BUSİAD Yönetim Kurulu'ndan müsteşarlığa ziyaret

Bursa'da savunma sanayinin gelişmesi için birçok proje üreten BUSİAD yönetimi, çalışmalarını hızlandırdı. Savunma sanayi toplantılarına öncülük eden BUSİAD, konunun muhataplarıyla da karşılıklı görüşmeler gerçekleştirmeye devam ediyor.

BUSİAD Yönetim Kurulu bu çalışmalar kapsamında, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar'ı makamında ziyaret etti. Sektörün tüm yönleriyle değerlendirildiği görüşmede Murad Bayar, kümelenme modelinin benimsenmesi gerektiğine dikkat çekti. Bayar, "BUSİAD bir süredir savunma sanayinin Bursa'da gelişmesi için birçok projeye liderlik ediyor. Ar-Ge'nin, katma değerli üretimin bu kadar önemli olduğu Bursa'da, sektörle ilgili başarılı işler yapılabileceğini düşünüyorum. Kentte öncelikle yapılması gereken, kümelenmenin sağlanmasıdır. Kümelenme olmalı ki, örnek olarak biz müsteşarlık olarak, muhatabımızı bilmeliyiz. Savunma sanayii zor bir sektör. Uzun vadeli düşünmek gerekir. Mevcut bir ana iş kolunuz varsa, üretim yeteneğine güveniyorsanız, üretiminizi çeşitlendirmek için savunma sanayine yatırım yapabilirsiniz. Özellikle ilk beş yıl önemlidir. Bu beş yılda kendinizi ispat edebilirseniz, çok önemli bir sektörde önemli adımlar atmaya başlayabilirsiniz. Bursa'nın sanayi yapısı düşünüldüğünde bu sektörde önemli bir üs olmaması için hiçbir neden yok ' dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.