SON DAKİKA
Hava Durumu

'Yenilikçi olmayan şirketler çalışanlarını kaybediyor'

İnsan Kaynakları Danışmanı Pakize Özdemir, Geleceğin İş Gücü (GİG) çalışma modellerine erişmenin çalışanlar için artık daha kolay olduğunu belirterek, "Artık yetenekler birden fazla şirkete, birden fazla ülkeye, farklı konulardaki uzmanlıklarını sunabiliyorlar. Standart bir iş tanımında ve çalışma modelinde ısrarcı olan şirketler ise yaratıcı ve yetenekli çalışanlarını kaybetmeye başladılar." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2022 17:31
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2022 17:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Yenilikçi olmayan şirketler çalışanlarını kaybediyor'

Şirketlerdeki üst yönetim ekiplerinin pandeminin zorlu süreçlerini yönetmeye odaklanırken çalışanların önündeki diğer fırsatları fark edemediklerini belirten İnsan Kaynakları Danışmanı Koala Hr Solutions Kurucusu Pakize Özdemir, "Geleceğin İş Gücü (GİG) çalışma modellerine erişmek çalışanlar için artık çok daha kolay. Artık yetenekler birden fazla şirkete, birden fazla ülkeye, farklı konulardaki uzmanlıklarını sunabiliyorlar. Standart bir iş tanımında ve çalışma modelinde ısrarcı olan şirketler ise yaratıcı ve yetenekli çalışanlarını kaybetmeye başladılar. Türkiye’de gittikçe artan ekonomik dengesizlik de yetenekli çalışanların gözünü dünya pazarına çevirmesine yol açtı." dedi.

Özdemir, şirketlerin yetenekleri tutmak için çeşitli yöntemler denediği zorlu bir sürece girdiğini ifade ederken, daha çok X kuşağı olan üst yönetim kademesinin yeni kuşakları anlamak için çaba sarf etmeleri gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Yöneticiler yeni kuşakların beklentilerini, çalışma yöntemlerini öğrenmeli, çağa ayak uydurmalılar. Yeni nesilden bir çalışan ile eski nesil bir yönetici birlikte düzenli aralıklarla tersine mentörlük dediğimiz görüşmeler yapabilirler. Bir kurumda her kuşaktan çalışanın olması ve uyumlu çalışması önemlidir. X ve Y kuşağının tecrübesi, teknik bilgisi, süreçlere dışardan bakabilme becerisi ile Z kuşağının teknoloji bilgisi, inisiyatif alma ve bilişim alanlarındaki gücü birleşirse ortak bir başarı yaratılabilir."

'ESNEK ÇALIŞMA MODELLERİ ŞART'

Şirketlerin ve yöneticilerin artık standart iş yapış şekilleri, kart basılan sistemler yerine çalışanlarının yaratıcılıkları ve yeteneklerini doğru kullanmaya odaklanmaları gerektiğinin altını çizen Özdemir, "Kurumsal şirketler daha esnek çalışma modelleri uygulamadıkları sürece çok zorlanacaklar. Mevcut sistemde tam zamanlı çalışmak istemeyen bir yeteneğe gitmekten başka seçenek bırakılmıyor. Oysa part time, evden çalışma, yoğunlaştırılmış iş haftası, hibrit, proje bazlı gibi seçenekler de olmalı. Frealence çalışmaya uygun olan işler için yeni çalışma modelleri geliştirilmeli. Çalışanı full time işe almak değil, yeteneğinden şirkete en faydalı olacak ve çalışana en uygun modelde faydalanmaya yönelik çözümler geliştirilmeli." diye konuştu.

YETENEKLERİ ELDE TUTMAK İÇİN...

Pakize Özdemir, yetenekleri elde tutmak için şirketler ve yöneticilere şu önerilerde bulundu:

- Umut vadeden kariyer imkanları sunmak, yetenekleri tutmak için çok kıymetli. Şeffaf bir şekilde kariyer yollarını paylaşmak ve yetenekleri desteklemeye odaklanın.

- Çalışanların yaratıcılıklarını, potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri iş ortamı yaratın. Sürekli her şeyi kontrol altında tutmak yerine otonom çalışılabilecek bir sistem oluşturun. Hangi çalışan sürekli denetlendiğini kontrol edildiğini takip edildiğini hissederken yaratıcı olabilir ki? Mutlaka kendini güvende hissedeceği ortam yaratın.

- İyi çalışanları elde tutmanın en önemli noktalarından biri hak ettiği onları tatmin edecek ücreti vermektir. Daha da önemlisi verdiğiniz ücret piyasada yarışabilecek bir ücret olmalı ki çalışan başka bir yere ücret nedeniyle geçme eğiliminde olmasın.

- Ne kadar iyi bir ücret verseniz de çalışanın sosyal olarak var olabileceği, kendini geliştireceği imkanların olduğu, eğitim alabildiği ve günceli yakalamak için alan açılan bir ortamda çalışmak da çok önemli.

- Çalışanlarınızın fikrini sormak çok kıymetli. Sormuş olmak için değil gerçekten merak ederek, detayları ile dinleyerek ve özellikle karar mekanizmalarında işin içine dahil etmek için yapın. Müşteri ne istiyor, kritik konu nedir, çözüm önerileri strateji ne olacak gibi konularda fikir alışverişi yapmak çalışana kendisinin önemli olduğunu hissettirir.

- Çalışanlara sağlanan tüm diğer hakların yanında sunulan olanakların çalışanları nasıl hissettirdiğine de odaklanmalı. Çalışanınız şirket markanızla ilgili ne düşünüyor ne hissediyor ve kendi deneyimini nasıl anlatıyor? İşveren markanızı güçlendirmek hem mevcut yetenekleri tutmak hem de yeni yetenekleri çekmek için taşıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.