SON DAKİKA
Hava Durumu

UİB'den 6 ayda 11 milyar 441 milyon dolarlık ihracat

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, bu yılın 6 ayında yaptıkları ihracatın, 2012'nin aynı dönemine göre yüzde 6,78 artışla 11 milyar 441 milyon 783 bin dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2013 14:57
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2013 14:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
UİB'den 6 ayda 11 milyar 441 milyon dolarlık ihracat

Gençoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, dış satım bakımından yükselişlerini, bu yılın ilk yarısında da sürdürdüklerini belirtti.

Haziran ayı ihracatının, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 10,14 artarak 1 milyar 951 milyon 645 bin dolar olduğu bilgisini veren Gençoğlu, şöyle devam etti:

"İhracatımız, 2013'ün ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,78 artışla 11 milyar 441 milyon 783 bin dolar olarak gerçekleşti. Türkiye ekonomisi, dünyadaki gelişmelere karşı başarılı refleksler gösteriyor. İhracatçının önündeki engellerin kaldırılmasıyla Türk ihracatı, beklentilerin üzerine çıkacaktır. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, ihracatın artırılması için yeni bir yol haritası hazırlandığı şeklindeki açıklamalarını memnuniyetle karşıladık. Sayın Çağlayan, yeni nesil destek sistemi üzerinde çalışıldığını açıkladı. Yeni sistemin, ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşülerek hazırlanacağı ifade ediliyor. Umarız ihracatın önünü açacak düzenlemeler gerçekleştirilir."

Türkiye'nin, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almasında kilit rolü ihracatın üstleneceğine dikkati çeken Gençoğlu, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılabilmesi için ihracatçıların önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.

Katma Değer Vergisi (KDV) iadesinin geç ödenmesi nedeniyle özellikle küçük ve orta ölçekli firmaların finansman ile nakit yönetimi sıkıntısı yaşadığına ve bunların giderilmesi gerektiğine dikkati çeken Gençoğlu, şunları kaydetti:

"Büyüme modelinin ihracata dayalı hale getirilmesini, kaynaklarımızı yeniden düzenleyerek öncelikle döviz kazandırıcı faaliyetler için kullanılmasını, ihracatın altyapı ve ihracatçının finansman ihtiyacının karşılanmasını istiyoruz. Dünyanın en büyük iki ekonomik gücü olan ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında ticaretin serbestleştirmesine çalışılıyor. Türkiye'nin anlaşma kapsamı dışında kalması durumunda ihracatçıların, ucuzlayan AB ürünleriyle rekabet etmekte zorlanacağını öngörüyoruz. Anlaşmayla ABD ve AB arasındaki ticari engeller kaldırılacak. Türkiye'nin, serbest ticaret anlaşması kapsamına alınması için yapılan çalışmaları destekliyoruz. Bu konu, ilerleyen aylarda kritik bir gündem maddesi olacak. Türkiye bu yeni yapıda yer alırsa ABD ile serbest ticaret anlaşmasına taraf olabilecek ve bu durumda ABD'nin yıllardır kaldırmadığı kota ve kısıtlamalar kalkacak. Ayrıca Türkiye'nin, Gümrük Birliği ile içine girdiği sürecin prangaları da gevşeyecek."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.