SON DAKİKA
Hava Durumu

'Türkiye işçi sınıfı yoksulluğa mahkûm edilmek isteniyor'

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin 8 bin 506 lira olarak belirlenmesine ilişkin, "Türkiye işçi sınıfı yoksulluğa mahkûm edilmek istenmektedir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2022 21:48
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2022 22:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Türkiye işçi sınıfı yoksulluğa mahkûm edilmek isteniyor'

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 yılı asgari ücreti 8 bin 506 TL olarak açıklamasının ardından, belirlenen rakama tepki gösterdi. 

Asgari ücretin işverenler ve hükümet tarafından tek taraflı olarak belirlendiğine dikkat çeken Çerkezoğlu, "Siyasi iktidar ve işverenler elbirliği ile işçi sınıfını yoksulluğa mahkûm edecek bir asgari ücret belirlemiştir" dedi.

"Türkiye işçi sınıfı yoksulluğa mahkûm edilmek istenmektedir" diyen Çerkezoğlu, açıklamasında "Asgari ücret tespit sürecindeki bu sorunların iktidarın hatası değil bilinçli tercihi olduğunun farkındayız. Üstelik kaşıkla verilen ücret artışları, adaletsiz vergi sistemi ve yüksek enflasyon yoluyla kepçe ile alınmaktadır." ifadelerini kullandı. Çerkezoğlu, "Yüksek enflasyon dönemlerinde asgari ücret yılda 4 defa belirlenmedir. Türkiye’nin bir asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtarılması için sendikalaşma, grev ve toplu sözleşme hakkının önündeki engeller kaldırılmalıdır." talebinde bulundu.

"Cumhurbaşkanının asgari ücreti saptama yetkisi yoktur"

Asgari ücretin belirlenmesinde insani ve hukuki kriterlerin dikkate alınmadığını belirten Çerkezoğlu'nun açıklamasından notlar şöyle:

"Asgari ücretin tespit sürecinde yaşananlar Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun fiilen lağvedildiğini göstermiştir. Cumhurbaşkanı’nın ilgili mevzuata ve Anayasa’ya göre asgari ücreti saptama yetkisi yoktur. Asgari ücret, Tespit Komisyonu tarafından değil Cumhurbaşkanı ve işveren sendikası tarafından belirlenerek, son dönemde sıkça gördüğümüz hukuksuzluklara bir yenisi daha eklenmiştir.

Asgari ücret belirlenirken yoksulluk sınırı dikkate alınmamıştır. Açlık sınırının biraz üzerinde, yoksulluk sınırının çok uzağında belirlenen 2023 yılı asgari ücreti, Türkiye’de ücretiyle geçinen milyonları yoksulluğa mahkûm etmek anlamına gelmektedir.

Asgari ücret saptanırken asgari ücretin ortalama ücret haline geldiği dikkate alınmamıştır. 

Asgari ücretin ve diğer ücretlerin belirlenmesinde sadece enflasyon kriterinin, üstelik hiçbir inandırıcılığı kalmayan resmi enflasyonun baz alınması doğru değildir. Adil bir bölüşüm için ülke ekonomisinin çokça övünülen büyümesi esas alınmalıdır.

Asgari ücret belirlenirken bir kez daha uluslararası standartlara uyulmayarak işçinin ailesi hesaba katılmamıştır. Tek bir işçi üzerinden hesaplanan asgari ücret milyonlarca aileyi açlık ve yoksulluk ile karşı karşıya bırakacaktır.

"En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir"

TÜİK geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bir işçinin asgari geçim şartlarını sağlaması için gereken tutarı sakladı ve açıklamadı. 2023 yılı için belirlenen asgari ücretin yaşam maliyeti hesaplamasının altında kalacağı endişesi ile TÜİK’in bir kamu kuruluşu olarak yapması gereken temel görevleri savsaklaması ve sorumluluktan kaçması kabul edilemez. Bir kamu kurumunun görevi siyasi iktidara, iktidardaki parti ve partilerin siyasi kampanyalarına değil kamuya hizmet etmektir.

Asgari ücret 2023 için yüzde 54,5 oranında artırılmıştır. Ancak diğer emek gelirlerine (emekli aylıkları, memur maaşları ve diğer işçi ücretlerine) 6 aylık enflasyon oranında zam yapılması gündemdedir. 6 aylık enflasyon yüzde 18-19 civarında gerçekleşecektir. Bu dengesizlik kabul edilemez. Tüm emek gelirleri en az asgari ücret oranında artmalıdır. En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.