SON DAKİKA
Hava Durumu

Sendikalardan 'Gezi' grevi

KESK'in Gezi Parkı protestolarına destek için başlattığı grev bugün ikinci gününde. Greve, DİSK, TMMOB ve TTB de destek verdi. Grevlerin adresleri İstanbul'da Taksim Meydanı, İzmir'de Gündoğdu Meydanı oldu. Sendikaların yürüyüşle başlayan 'Gezi'ye destek grevi, Ankara Kızılay'da ise mitinge dönüştü. Kızılay, yıllar sonra ilk defa bir mitinge ev sahibi oldu.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2013 17:25
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2013 17:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sendikalardan 'Gezi' grevi

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) aldığı grev kararına, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Tabipleri Birliği (TTB) de verdi.

GRUP, DİSK GENEL MERKEZİ ÖNÜNDE TOPLANDI

DİSK'ten yapılan açıklamada, ''Direniş şartlarının hayata geçirilmesi için açık destek kararı aldık'' denildi.

İstanbul'da DİSK ve KESK üyeleri, DİSK Genel Merkezi önünde toplandı ve Harbiye'den Taksim'e yürüyüşe geçti.

'HER YER DİRENİŞ, HER YER TAKSİM'

Sendikalılar Taksim Meydanı'na, "Taksim 1 Mayıs alanıdır" sloganı eşliğinde girdi.

Taksim Cumhuriyet Anıtı önünden Kazancı Yokuşu'na gelen sendikalılar, burada bir dakika saygı duruşunda bulundu.

Yumruklarını havaya kaldıran DİSK'liler, "Deniz Gezmişler ölümsüzdür", "Her yer direniş, her yer Taksim", "Güneşi zaptedeceğiz, güneşin zaptı yakın" sloganları attı.

Sendikalılar daha sonra Gezi Parkı önüne yürüdü.

Halaskargazi Caddesi'nin bir şeridini trafiğe kapatan gruptakiler, "Her yer Taksim, her yer direniş", "Yine de kazanacağız" sloganları attı.

DÖRT TALEP

Yüz binler hükümetten 4 talepte bulundu: "Taksim'in Gezi Parkı olarak kalacağı resmen ilan edilsin. Halka uygulanan şiddetin sorumluları hesap versin, istifa etsin. Gözaltına alınan binlerce kişi hakkında soruşturma açılmasın, halktan özür dilensin. Taksim başta olmak üzere tüm meydanlarda uygulanan toplantı ve eylem yasağına son verilsin."

ANKARA'DA KIZILAY MEYDANI'NDA TOPLANILDI

KESK ve DİSK'e bağlı sendikalarla, bazı siyasi parti ve dernek ile sivil toplum kuruluşu üyeleri, Kolej Kavşağı'nda toplanarak, Kızılay'a doğru yürüdü.

Sendikaların, yürüyüşle başlayan 'Gezi'ye destek grevi, Kızılay'da mitinge dönüştü. Kızılay, yıllar sonra ilk defa bir mitinge ev sahibi oldu.

Çeşitli pankartlar taşıyan eylemciler, Kızılay Meydanı'nda şarkılar söyledi, sloganlar attı. Sendika üyelerine, Taksim Gezi Parkı eylemleri için Kızılay'da gösteri düzenleyenler de destek verdi.

Gruba hitap eden KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, hükümetin politikalarını eleştirerek, "Sandıkta daha çok oy aldım. Öyleyse ben yaptım oldu" anlayışına halkın tepki gösterdiğini söyledi.

Taksim Gezi Parkı olaylarının iktidarın baskısı sonucu ortaya çıktığını ve halkın bu yaklaşıma tepkisini alanlarda gösterdiğini savunan Tombul, "Toprağına, suyuna sahip çıkan halk eşkiya olarak nitelendiriliyor. Eşit, özgür ve demokratik bir toplum isteyenler çapulcu olarak nitelendiriliyor" dedi.

Polisin göstericilere mühadalesine tepki gösteren Tombul, polis müdahalesi yapılan illerin vali ve emniyet müdürlerinin görevden alınmasını istedi.

Tombul, gösterilerde gözaltına alınanların da biran önce serbest bırakılması çağrısında bulundu.

KESK ve DİSK'in iki günlük uyarı grevi başlattığını anımsatan Tombul, "Halkın mücadelesine karşı hiçbir güç ayakta duramaz. Eşit, özgür ve demokratik bir toplum için mücadelemiz sürecek" dedi.

Eylem nedeniyle Kızılay Meydanı'na çıkan yollar bir süre trafiğe kapatıldı.

İZMİR'DE DE YÜRÜYÜŞ VAR

İzmir'de ise greve katılanlar, saat 12.30'da Gündoğdu Meydanı'na yürüyüşe geçti. Belediye otobüsü şoförleri saat 12.30'a kadar sefere çıkmadı.

'EYLEMLERİMİZ SÜRECEK'

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Adatepe'deki otobüs garajında açıklama yapan DİSK/Genel İş İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Fikret Ocak, Taksim Gezi Parkı olaylarına karşı tepkinin dalga dalga yayıldığını ve bazı meslek örgütleri ve sendikaların ortak karar alarak 1 günlük iş bırakma eylemi yaptığını hatırlattı.

ESHOT şoförlerinin de eyleme katıldığını ve öğle saatlerine kadar çalışmadığını söyleyen Ocak, "AKP Hükümeti'nin antidemokratik uygulamalarına karşı eylem kararı aldık. Mevcut hükümetin çıkardığı yasaları da protesto ediyoruz, eylemlerimiz sürecek" dedi.

Eylem kararının kamuoyuna duyurulduğunu ve gerekli tedbirlerin alındığını ifade eden Fikret Ocak, otobüs duraklarında yığılma yaşanmadığını, halkın olumsuz tepkisiyle karşılaşmadıklarını açıkladı.

Öte yandan, Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu İZULAŞ şoförleri ise sefere çıkarak ulaşımı sağladı.

SAĞLIK PERSONELİ HALAY ÇEKTİ

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de sabah saatlerinde acil servis dışında hasta kabulü yapılmadı.

SES İzmir Şube Başkanı Fahri Demirci, EÜ önünde yaptığı açıklamada, halkın bundan sonra birçok şeyi kabul etmeyeceğini söyleyerek, "Sağlık personeli de oldu bittilere karşı duruşunu sergileyecek ve direnişine devam edecektir" dedi.

Açıklamanın ardından eyleme katılan sağlık personeli halay çekti.

Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Abdullah Tunalı ise, öğretmenlerin de eyleme katıldığını, kamuoyuna yaptıkları duyurular sonucu velilerin çocuklarını okula göndermediğini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.