SON DAKİKA
Hava Durumu

Mart: Makina imalat sanayii markalaşmalı

Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, makina imalat sanayinin, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, sanayinin itici gücünü oluşturan bu sektörün güvenilir bir markaya sahip olmasının ulusal çıkarlar açısından gerekli olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2013 19:28
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2013 19:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Mart: Makina imalat sanayii markalaşmalı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi tarafından TURQUM Kalite Markası Tanıtım Semineri yapıldı.

MMO Bursa Şubesi Konferans Salonu'ndaki seminerin açılış konuşmasını yapan MMO Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, makina imalat sanayisinin ulusal ve stratejik önemi hakkında bilgi verirken, Makina İhracatçıları Birliği'nden Aydan Işıl Aydın ve TURQUM baş denetçisi Erkin Güler, Türk makinaları ihracatı ve TURKQUM hakkında katılımcıları bilgilendirdiler.

Sanayi sektörleri içinde makina imalat sanayinin, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de stratejik öneme sahip önemli bir sektör olduğunu ve sanayinin itici gücünü oluşturduğunun altını çizen İbrahim Mart, dünya ve Türkiye makina imalat sektörü ticareti hakkında bilgi verdi.

Makina imalat sektörünün dünya ticaretinden aldığı payın yüzde 11,9 olduğunu kaydeden Mart, Türkiye'nin yaklaşık yüzde 0,5 ile 29. sırada yer aldığını bildirdi. 2011 yılında Türkiye'nin 376 milyar dolar olan dış ticaretinde, makina ticaretinin 39 milyar dolar olduğu bilgisini veren Mart, "Makina imalat sektörünün 11.5 milyar dolarlık ihracatı ile, ihracattan aldığı pay ise yüzde 9'dur. Gelişmiş ülkelerde makina sektörünün ihracat payı ise yaklaşık yüzde 18'dir. 2011 yılında toplam 105.5 milyar dolar olan dış ticaret açığının 15.5 milyar doları makina imalat sektöründen gelmektedir. Bu hali ile makina sektörü, petrolden sonra en çok açık veren 2. sektördür" dedi.

Makina imalat sektöründe markalaşma şart

Üretim, ihracat, istihdama olan katkısı ve yarattığı katma değer dikkate alındığında makina imalat sektörünün, ülkemiz ekonomisinin gelişimi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden İbrahim Mart, şunları söyledi:

"Dünya ticaretinde artan rekabet koşulları, makina imalat sektöründe uluslararası pazarlarda geçerli bir 'markalaşma' stratejisini de zorunlu kılmaktadır. Sektörün dünya ticaretinden daha fazla pay alması ve dış ticaret açığındaki payının olumlu yönde geliştirilmesi ve gelecek 10 yılda lokomotif sektör olması, sürdürülebilir bir büyüme ve tüm dünyada geçerli, güvenilir bir marka oluşturulması ile mümkündür.

TURQUM® markası bir güvence

Bu anlamda, OAİB tarafından sadece makine sektörüne için özel olarak geliştirilen ve tescil ettirilen TURQUM® markası, ülkemizde üretilen makina ve aksamları için güvence niteliğindedir. TURQUM® Markası, kalitesi ile olumlu yönde farklılık yaratarak yurt içi ve yurt dışı pazarlarda müşteri tarafından kolaylıkla tanınan, tercih edilen, kalitesi ve adresi belli, güvenilir ürün imajıyla ortak bir marka (logo) niteliği taşımaktadır."

KOBİ'lerin daha fazla desteğe ihtiyacı var

Birçok ülkede olduğu gibi, Türkiye'de de makina imalatçılarının büyük çoğunluğunun küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ) niteliğinde firmalar olduğuna dikkat çeken Mart, "Ülkemiz ihracatının yaklaşık yüzde 60' ını gerçekleştiren KOBİ ler, sanayinin ve ekonominin can damarıdır. Değişen ekonomik koşullara ve teknolojik gelişmelere karşı daha esnek ve hızlı cevap verme imkânı sağlayan bu yapının yani KOBİ lerin daha çok geliştirilmeye ve daha çok desteklenmeye ihtiyacı vardır" diye konuştu.

Makine İhracatçıları Birliği'nden Aydan Işıl Aydın da, TURKQUM'un kuruluşu ve amaçları hakkında bilgi verdi. Aydın, makina sektörüne yönelik, kaliteli Türk makinası imajını yurtiçi ve yurtdışında tanıtımını sağlamlaştırmayı amaçladıklarını söyledi. Aydın, son 10 yılda makinanın ihracattaki payının yüzde 6'dan, yüzde 9'a çıktığını söyledi. Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi olduğunu anımsatan Aydın, makina sektörünün Türk ekonomisi içinde çok önemli bir itici gücü oluşturduğunu kaydetti.

TURQUM baş denetçisi Erkin Güler de, TURQUM belgelendirmesiyle ilgili usul ve esaslar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.