SON DAKİKA
Hava Durumu

KYK kredisi geleceğin pişmanlığı: Keşke almasaydım

Üniversite öğrencilerinin okurken maddi destek sağlamak amacıyla Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) alınan krediler, enflasyon oranındaki faizlerle katlanınca pişmanlığa dönüşüyor. Üniversite öğrencileri kredi miktarının yetmediğini söylerken, geri ödemesi gelen kişiler “Keşke almasaydım” diyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2022 18:46
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2022 18:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
KYK kredisi geleceğin pişmanlığı: Keşke almasaydım

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Kredi Yurtlar Kurumu’nun verdiği öğrenci kredisinden yararlanan öğrenciler, TÜİK tarafından yıllık enflasyonun yüzde 73,5 olarak açıklanmasıyla zor bir döneme girdi.

Mezun olduktan iki yıl sonra ise Üretici Enflasyonunun (ÜFE) yansıtılarak hesaplandığı faiz oranlarıyla birlikte yıllarca geri ödeme süreci başlar. Her yıl ÜFE oranıyla birlikte geri ödeme miktarı da o oranda artıyor. En son Üretici Enflasyonu, mayıs ayında yıllık yüzde 132,16 arttı. Örneğin 17 bin lira kredi alan bir kişinin geri ödemesi 2015 yılında 21 bin lirayken, iki yıl önce mezun olan 23 bin lira kredi alan bir kişinin bu sene yapacağı geri ödeme miktarı 33 bin liraya yükseldi. Şu an üniversite okuyan ve 43 bin lira kredi alacak bir öğrencinin geri ödeyeceği miktar ise 53 bin liradan fazla olacak.

İş bulmanın garanti olmadığı veya iş bulunsa bile asgari ücretle çalışmanın geçinmeye yetmediği bir dönemde mezun olduktan 10 yıl sonra bile kredi ödeyenleri, “Keşke almasaydım” diyenleri dinlemek mümkün. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Burs-kredi 45 liracıktı, biz onu 45 liradan aldık şu anda son rakamımız 850 liraya çıkardık” diyerek övündüğü para miktarını üniversite öğrencileri yetersiz buluyor. Öyle ki devlet yurdunda kalan bir öğrenci, kredisini sadece yurtta yediği yemeğe veriyor.

‘HALEN DAHA KREDİ FAİZİ ÖDÜYORUM’

2013 mezunu ismini vermek istemeyen bir özel okul öğretmenine krediyi ödeme zamanını geçirdiği için ihtarname gönderildi. Dokuz bin liralık ödemesi gecikme zammı ve faizle birlikte 15 bine çıkan öğretmen, halen daha kredinin faizini ödediğini söyledi. Faiz affı gelmesini beklediği için bir kısmını ödemeyi yarıda bıraktığını söyleyen öğretmen, af gelmeyince yeniden üzerine eklenen gecikme zammı ile birlikte ödemeye mecbur kaldı.

‘YURTTAKİ YEMEĞİMİ ANCAK KARŞILIYORUM’

İsmini vermek istemeyen üniversite 3. Sınıf öğrencisi, beş yıllık alacağı kredi için 43 bine imza attı. Her gün her şeye zam geldiğinden dolayı “Ucu ucuna yetirmeye çalışıyoruz” diyen öğrenci, şöyle konuştu: “Ekstra hiçbir giderim olmasa bile yurtta yediğim yemeklere sabah akşam 10 lira- 10 lira ödüyorum. Öğrenciler tepki gösterdiği için artık yemek fiyatlarını da yazmıyorlar. Krediyi sadece yemeğe veriyorum. Kredi yetmiyor, annemden, kardeşlerimden para alıyorum.”

‘BİR AYLIK KİRAYA YETMİYOR’

Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü 1. Sınıf öğrencisi Yılmaz Çelik, 4 yıl için 33 bin liraya imza attı. Beş arkadaşıyla birlikte kaldığı evde 970 lira ev kirası ödediğini söyleyen Çelik, “Parayı göremiyorum. Bir aylık kiraya bile yetmiyor. Şu an Kadıköy’de kira ortalaması 19 bin lira. Ev bulmak imkânsız. Üniversite öğrencilerinin öncelikli sorunu barınma, yurt. Bundan dolayı insanlar, üniversitelere gelemiyor” diye konuştu. Çelik, asgari ücrete zam yapılırken iki katı yapıldığını, her şeye zam geldiğini ama kredilerin yeteri kadar arttırılmadığını dile getirdi.

‘KEŞKE ALMASAYDIM’

İsmini vermek istemeyen mühendis, “Keşke almasaydım” cümlesiyle anlatmaya başladı. 2019 yılı mezunu olan mühendis, 4 yılda 22 bin lira kredi aldı fakat 27 bin lira geri ödemesi gerekecek. Pandemide iki yıldır çalışmadığını, şimdi ise asgari ücret aldığını ifade eden mühendis, gelecek ay krediyi ödemeye başlayacak. Mühendis, “Aylık 600 lira geri ödemesi var. Benim en yüksek aldığım aylık kredi 500. Aldığım kredi miktarından daha fazlasını aylık geri ödeyeceğim” şeklinde konuştu.

‘DESTEK DEĞİL KÖSTEK’

İngilizce öğretmeni Zeynep Esirtgen, 2014-2019 yılları arasında beş yıl boyunca 23 bin lira kredi aldı, 33 bin lira geri ödeyecek. Esirtgen, “Bir iki sene öncesine kadar 30 bin liraya bir araba alınırdı gibi geliyordu bize. En yüksek 500 lira kredi almama rağmen şimdi 5 yıl boyunca aylık 600 lira geri ödeyeceğim” diye konuştu. Özel sektörde kazanılan paranın asgari ücrete eş değer olduğunu kaydeden Esirtgen, kredilerin destek değil gelecek için köstek olduğunu ifade etti: “Kredinin geri ödemesi tam hayatını kuracağın zamana denk geliyor. Parayı geçinmek için kullanmaya çalışırken bir kısmını 5 yıl boyunca oraya vermek zorundasın.”

‘ASGARİ ÜCRETLE KREDİYİ GERİ ÖDEYEMİYORUM’

Özel okul öğretmeni Ezgi Yıldırım, krediyi 2020 yılında geri ödemesi gerekirken çalıştığı iş yerinde maaşını vermedikleri için kredisini ödeyemediğini anlattı. 2020’de 27 bin lira geri ödemesi olduğunu söyleyen Yıldırım, “16 bin lira kredi aldım. İki yıl ödeyemediğim için 2 bin liradan fazla gecikme zammı geldi. Aldığım paranın iki katını geri ödemek zorundayım. Aldığım asgari ücretle kredimi geri ödeyecek durumum yok. Üniversite okumasaydım daha iyiydi” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.