SON DAKİKA
Hava Durumu

Kiraz ihracatında son teknoloji

Bursa'da meyve ihracatçısı bir firma, dünyada sadece ABD'de 2 tane bulunan "optik kiraz ayıklama-boylama-paketleme" makine parkını, hizmete soktu. Kirazın 20 farklı açıdan fotoğrafını çeken makineyle meyve, rengine, ebadına ve kalitesine göre ayıklanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2013 20:22
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2013 20:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Kiraz ihracatında son teknoloji

Firmanın üst yöneticisi (CEO) Kerim Taner, Gürsu ilçesindeki tesislerinde düzenlenen tanıtım toplantısında, bu sistemin kirazı doğru bir şekilde boyutuna, rengine göre kimliklendirdiğini, sistemin aynı zamanda bütün işçiliğin Türkiye'de kalması yanıyla da sektöre katma değer sağladığını söyledi.

Taner, tesisin günlük 300 ton kiraz işleme kapasitesi olduğunu belirterek, "Bu sistemle birlikte her cent ülkemize kalıyor ve yüzde 100 ambalajlama artık Türkiye'de yapılıyor" diye konuştu.

Makine parkının çalışma sistemine ilişkin bilgi veren Taner, kirazın bahçelerden alınarak soğutulduğunu, sistemde havuzda toplanan kirazların bütün bakterilerden ayıklandığını, daha sonra makineye aktarılan meyvelerin kameralar aracılığıyla 20 farklı görüntüsünün çekildiğini belirtti.

Taner, her açıdan fotoğrafı çekilen kirazın, renginin açıklığına ve boyutuna göre sınıflandırıldığını, "kirazın kimlik belirlenmesi" diye adlandırılan sistemde de son olarak bilgisayarın da yardımıyla boyutuna, rengine ve hasarına göre ayrıldığını, son kontrolün ise elle yapıldığını kaydederek, şunları söyledi:

"Bu sistemin bize katacağı faydalar, özellikle kutuya giren her kiraz, bu prosesten geçtiği için çok daha mükemmele yakın bir son ürün tüketiciye sunma imkanımız olacak. Bunun da oluşturacağı rekabet üstünlüğünden bizim beklentimiz; bu sene yüzde 10, ama iki sene içinde yüzde 30'luk bir ihracat artışı. Bu makine, bu tarz makinelerin içindeki en ileri teknolojiye sahip. Kirazın 20 farklı açıdan fotoğrafını çekiyor, bu günde 300 milyon fotoğraf çekme anlamına geliyor. Kirazı rengine, ebadına ve kalitesine göre ayıklıyor ve adresliyor. Bu makinenin ileri teknolojisi şu anda, Amerika'da Kaliforniya ve Washington'da var bir tane de Türkiye'de bizde var."

İhracat rakamlarının 50 milyon lira düzeyinde olduğunu, bunun yüzde 70'inin kiraz, yüzde 30'unun da Bursa siyah inciri olduğunu belirten Taner, çok ürünle çalışmadıklarını, odaklandıkları iki üründe en iyisini yapmaya ve markalaşmaya çalıştıklarını vurguladı.

Taner, şu anda alanlarında dünyanın ilk 2-3 bilinen markalarından biri olduklarını da kaydederek, "İncirde de en fazla bilinen markayız. İncir ihracatında da Bursa'mızda 2 bin 500 tona yakın ihracatımız var. Bursa siyah incirinde uzak ara dünyanın en büyük ihracatçısıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Uludağ Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı'nın da katıldığı toplantının ardından tesis basına tanıtıldı.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.