SON DAKİKA
Hava Durumu

Domates üreticisi fiyatlara 'döviz kuru' ayarı istedi

Türkiye'nin salçalık domates üretiminin yüzde 40'ını tek başına karşılayan Karacabey Ovası'ndan domates temin eden firmaların verdiği fiyatlar, üreticilerin tepkisine yol açtı.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2013 11:28
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2013 11:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Domates üreticisi fiyatlara 'döviz kuru' ayarı istedi

Üreticiler, firmaların salçalık domateste kilo başına peşin ödemeli 19-20 kuruş, aralık 2013 ödemeli 22 kuruş olarak belirlediği fiyatların, dolar ve avrodaki artışa paralel olarak revize edilmesini istiyor.

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, yaptığı açıklamada, Bursa'nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa, İzmir'in Torbalı ve Bergama ilçeleriyle Çanakkale başta olmak üzere, Marmara ve Ege bölgelerinin salçalık domates üretiminde öne çıktığını kaydetti.

Domates fidelerinin dikiminin, mayıs ve haziran aylarında tamamlandığını, şu anda çapa işleminin yapıldığını belirten Karaca, salçalık domates üretiminin yüzde 40'ını tek başına sağlayan Karacabey Ovası'nda, bu yıl 75 bin dekar alanda domates üretileceğini bildirdi.

Karaca, bazı köylerde bir hafta yoğun yağışın etkili olduğunu, bu yüzden Beylik, Hamidiye ve İsmetpaşa köylerinde dikim yapılan alanların yüzde 80'inin zarar gördüğünü belirterek, bu yerleşim birimleri dışında zararın pek olmadığını, hatta bazı yerlerde yağışın olumlu etkilerinin de bulunduğunu anlattı.

"Fiyatlar kesinlikle yeterli değil"

Fabrikaların farklı olmakla birlikte birbirine yakın alım fiyatları belirlediğine de değinen Karaca, salçalık domateste kilo başına alım fiyatlarının peşin ödemeli 19-20 kuruş ya da aralık 2013 ödemeli 22 kuruş olarak tespit edildiğini bildirdi. Karaca, açıklanan fiyatların üreticilerin beklentilerinin altında kaldığını vurgulayarak, şöyle konuştu: 

"Fiyatlar kesinlikle yeterli değil. Maliyetlerimizde anormal artışlar var. Billhassa işçilik, gübre ve ilaç fiyatları çok arttı. Bu yıl çiftçi dekar başına bin 700 lira dolayında harcama yapacak. Bu verilen fiyatlar maliyeti bile zor karşılar. O da iyi verim alındığında, yani dekardan 10 ton rekolte elde edildiğinde maliyeti karşılar. Üreticinin kar da etmesi lazım ki üretim sürdürülebilir olsun."

Firmaların işlediği ürünün daha çok ihracata gittiğine işaret eden Karaca, son dönemde avro ve dolardaki artışa dikkkati çekti. Karaca, kilogram başına verilen fiyatlarda iyileştirme yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Üretilen salçanın yüzde 80'i ihraç ediliyor. Dolar ve avroda ciddi artışlar var. Verilen fiyatların yeniden gözden geçirilmesini ve bir miktar artırılmasını bekliyoruz" diye konuştu.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.