SON DAKİKA
Hava Durumu

BUSİAD Ankara'ya çıkarma yaptı

BUSİAD- SASAD işbirliğinde düzenlenen 'Savunma Sanayi Toplantıları'nın ikincisi Ankara'da yapıldı. Toplantıda konuşan BUSİAD Başkanı Oya Yöney, 'Bursa olarak savunma sektöründe daha fazla pay alırsak yerlilik oranında ve yüksek teknoloji kullanımında daha iyi yerlere gelebileceğimize inanıyoruz' dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2013 12:14
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2013 12:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
BUSİAD Ankara'ya çıkarma yaptı

Bursalı sanayiciler ile SASAD üyelerini bir araya getiren, BUSİAD-SASAD işbirliğinde düzenlenen savunma sanayi toplantılarının ikincisi geniş katılımla Ankara'da gerçekleşti.

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Yöney, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günal Baylan, BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tuncer Hatunoğlu, Savunma Sanayi Müsteşarlığı Sektörel Strateji ve Yatırım Planlama Müdürü Arif Sezgin, SASAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cengiz Ergeneman, SASAD Yönetim Kurulu Üyesi K. Nail Kurt, Bursalı iş insanları ve savunma sanayi alanında hizmet veren çok sayıda profesyonel katıldı. İki gün süren etkinlikte ilk gün açılış konuşmalarının ardından firma temsilcileri ikili görüşmeler gerçekleştirdi. İkinci gün Bursalı sanayici ve iş adamları, Aselsan, TAI, FNSS ve Havelsan firmalarını ziyaret ederek bilgi aldılar.

Etkinlik açılışında konuşan BUSİAD Başkanı Oya Yöney savunma sanayinin geldiği noktaya dikkat çekerek, özel sektörün önemine vurgu yaptı. Yöney, 'Eskiden savunma sanayii demek askeri fabrikalar, tersaneler demekti. TAI ve TEI'nin kurulması arkasından, Aselsan, Roketsan, Havelsan derken Türkiye, özel sektör anlayışı ile kurulan ve yönetilen birçok savunma sanayii kuruluşuna sahip oldu. IDEF 2013 fuarında, bir başka anlamda bölgenin en büyük savunma sanayii fuarında, savunma sanayimizin geldiği noktayı daha iyi gördük' dedi. Türkiye için savunma sanayinin önemine dikkat çeken Oya Yöney, "Atatürk'ün "Yurtta barış, dünyada barış" sözü Türkiye Cumhuriyeti devletinin temel politikasıdır ancak barışı temin etmenin yolu caydırıcı bir güce, ülkede üretilen yüksek teknolojiyi kullanan orduya sahip olmaktır' dedi.

'Bursa savunma sanayiinde daha çok pay almalı'

Bursa'nın üretim gücünün savunma sanayi için önemine dikkat çeken Yöney sözlerini şöyle dürdürdü: "Bursa olarak savunma sektöründe daha fazla pay alırsak yerlilik oranında ve yüksek teknoloji kullanımında daha iyi yerlere gelebileceğimize inanıyoruz. Otomotiv, tekstil, makina sanayiindeki tecrübemiz, bu alanlarda kurulan AR- GE merkezleri savunma ve havacılığa hizmet edebilmelidir. Bursa'nın gücüne ilişkin somut örnek vermek gerekirse ihracat rakamları yol gösterici olacaktır. Sahip olduğumuz tecrübe ile savunma ve havacılık sektörüne daha fazla hizmet verdiğimiz zaman biz daha ileri teknolojileri kullanma, AR-GE kabiliyetimizi artırma imkanına kavuşacağız, diğer taraftan bu sektör yetişmiş, bir çok alanda yetkinlikleri olan insan gücünün becerilerini kullanmış olacaktır. Savunma ve havacılık sektörü 2012 de 1,8 Milyar dolar ihracat yaptı, birçok üründe yerli ikame sağladı. Bu sektörü ihracatçı duruma getiren ve ülke savunmasında dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla sorumluluk alan herkesi yürekten kutluyorum.

Bursa niye savunma sanayinde yok?

Etkinlikte konuşan, Savunma Sanayi Müsteşarlığı Sektörel Strateji ve Yatırım Planlama Müdürü Arif Sezgin de üretim kabiliyeti çok yüksek olan Bursa'nın savunma sanayinde mutlaka yer alması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Bursa üretim kabiliyetleriyle çok önemli bir kent. Otomotiv, makine tekstil gibi Ar-Ge kabiliyeti olan firmalara sahip. Biz bu noktada Bursa niye savunma sanayinde yok diye soruyoruz? Bursa savunma sanayi üretimine katkı sağlayabilecek kentlerin başında yer alıyor.''

Savunma sanayi sektörünün geldiği noktayı anlatan Sezgin; "1990 öncesi sadece hazır alım yapılıyordu. 1990-2000 arası ortak üretim projeleri başladı. 2000'den sonra da özgün ürünlerimiz piyasaya çıktı. Altay Tankı, Milgem, ANKA İHA, SOM füzesi gibi projeler bunlar arasında" dedi.

Etkinlikte konuşan SASAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cengiz Ergeneman de savunma sanayini diğer sektörlerden ayıran özelliklere vurgu yaptı. Ergeneman, 'Savunma sanayi ürünlerinin kullanım süreleri boyunca yüksek performansa sahip olması hayatidir. Alınan bir parça 10 yıl sonra kullanılabilir. Sattığınız ürün 10 yıl sonra da vadettiğiniz tüm özellikleri göstermeli. Bu sektörde ayrıca nitelikli işgücü gerekli. Ürünlerin tüm özelliklerini kullanıcı ihtiyaçlarına göre yapmalısınız. Savunma sanayi, ileri düzeyde proje yönetimi, risk yönetimi ve kalite kontrol ister' dedi.

'Savunma sanayinde ihracatta yüzde 16 büyüme'

Toplantıda konuşan SASAD Genel Sekreteri Hüseyin Baysak da 2012 yılı savunma sanayi cirosunun, önceki yıla göre yüzde 9 artarak 4.75 milyar Dolar'a yükseldiğini, ihracatın ise 2011'e göre yüzde 16 artarak 1.26 milyar Dolar'a ulaştığını belirtti.

SASAD'ın çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Baysak, 1990 yılında savunma sanayinin önemli firmalarının bir araya gelmesiyle kurulan SASAD'ın 118'i asil toplam 158 üye ile faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.