SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa bir değerini daha yaşatıyor

Bursa Valiliğinin himayesinde Bursa İpekçiliğini Geliştirme Derneğince (BİGDER) düzenlenen "Kozadan Kumaşa Bursa 1. Koza ve İpek Festivali" başladı.

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2013 20:29
Haber Güncellenme Tarihi: 17.06.2013 20:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa bir değerini daha yaşatıyor

Orhangazi Parkı'ndaki festivalin açılış töreninde, kozanın üretiminde kullanılan materyaller sergilendi, tezgahlarda kozanın ipliğe dönüşme süreci ziyaretçilere anlatıldı, ipek kıyafetlerin yer aldığı defile düzenlendi.

Törende konuşan Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa'yı koza ve ipekle anılan şehir haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek, üretimi durma noktasına gelen kozacılık için üretici ve köylülere koza ve dut fidanı desteği verdiklerini söyledi.

Kozanın unutulmaması için 2013'ü "Koza Yılı" ilan ettiklerini anımsatan Harput, "Amacımız, ipeğe entegre olarak köydeki kozayı alıp, ipek, maş ürün haline getirerek, kalitenin adı ve marka olarak 'Bursa ipeği' şeklinde dünyaya pazarlamak. Koza Han'ın yeniden aslı ile anılması adına yola çıktık, bu yoldan dönmek yok, ya başaracağız, ya başaracağız" diye konuştu.

Bursa Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Özer Matlı ise kentin ekonomik gelişmişliğinde koza üretiminin payı olduğunu ifade ederek, "Zaman içinde aile ekonomilerindeki değişim ve farklı üretim teknikleri yüzünden kozacılık ve ipekçilik geride kaldı. Bursa ipekçiliğinin yaşatılması ve devam ettirilmesi adına bizlere daha önemli görevler düşmektedir. Bu konuda bizler de yeni çalışmalar planlamaktayız. Bundan sonra önemli bir değer olan Bursa kozacılığı ve ipekçiliğinin canlandırılması için önemli çalışmalar içinde olacağız" şeklinde konuştu.

Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KOZABİRLİK) Genel Müdürü İsmail Aydın da tarım ilaçları ile koza üretecek mekanların yetersiz olduğuna dikkati çekerek, 1990'da Bursa'da 15 bin ailenin 635 ton ipek böceği ürettiğini, bugün ise 96 ailenin 6 ton ipek böceği ürettiğini vurguladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.