SON DAKİKA
Hava Durumu

Aktaş: Şehir içindeki sanayiyi dışarıya taşımak gerekiyor

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın planlı sanayi bölgelerinin kentin yüzde 0.8’ini kapladığını, plansızlarla bu rakamın yüzde 2 olduğunu belirterek, "Sanayileşme ile ilgili bir hamle yapılabilir. Benim bu konudaki kanaatim, bir kere içerisini temizlemek lazım. Çünkü konutlarla iç içe geçmiş sanayi bölgeleri var" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2022 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2022 12:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Aktaş: Şehir içindeki sanayiyi dışarıya taşımak gerekiyor

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın planlı sanayi bölgelerinin kentin yüzde 0.8’ini kapladığını, plansızlarla bu rakamın yüzde 2 olduğunu, Almanya’da ise bu rakamın yüzde 4.5 olduğunu belirterek, “Sanayileşme ile ilgili bir hamle yapılabilir. Benim bu konudaki kanaatim, bir kere içerisini temizlemek lazım. Çünkü konutlarla iç içe geçmiş sanayi bölgeleri var. Yeni tasarlanacak sanayi bölgelerinde taşıma yöntemi olması gerekir. Vişne Caddesi tarzı yapılanmaların olduğu yerleri, sanayi ile konutun iç içe geçtiği bu yerleri ayıklamak lazım. Öncelikle yapılması gereken hamle bu” dedi.

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği’nin pandemi nedeniyle 2 yıl aradan sonra tekrar gerçekleştirilen geleneksel iftar yemeğinin konuğu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş oldu. Yoğun bir katılımın gerçekleştiği iftarda konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, ramazan ayının insanlar arasındaki yardımseverlik ve kardeşlik duygularını pekiştirirdiğini belirterek, “Bir yandan bu birlikteliklerimizi sürdürürken, diğer yandan da ihtiyaçlı olanları hatırlamalı, elimizden geldiğince, gücümüz yettiğince onlara olan katkımızı esirgememeliyiz” dedi.

BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar

“Çabamız, kalp kırmadan, kul hakkı yemeden, yaşadığımız ortama iyi eserler, olumlu izler bırakarak bu dünyadan ayrılmak, arkamızdan iyi insandı dedirtmek. Burada kısa süre önce kaybettiğimiz, Bursa’mızın önemli değerlerinden biri olan sevgili Korhan Durusoy’u anmak isterim” diyen Küçükkayalar, “Hepimize arkamızdan “insan gibi insandı” ya da “iyi insandı” denilecek bir hayat diliyorum” ifadelerini kullandı. Küçükkayalar, BUSİAD’ın Bursa’ya ilişkin hayallerini de şu sözlerle dile getirdi:

“Bizler, Bursa’mızı katma değeri çok daha yüksek olan üretimler gerçekleştiren, dijital dönüşümü başarmış, üretim ve yaşam alanlarında yoğunluğu olabildiğince artırmayan, karbon salımı ve atığını azaltmış, suları daha temiz akan ve su kaynaklarını daha verimli kullanan bir kent olarak görmek, katkılarımızı bu hedefler çerçevesinde koymak istiyoruz. Bursa’mızın sanayi ile birlikte, tarım ve turizm potansiyelinin de kullanılmasının önemini biliyor ve bunun kıymetini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Birlikte nefes aldığımız, birlikte kazanıp, birlikte yaşadığımız, paydaşlığını birlikte yürüttüğümüz kentimizin daha yaşanır olmasını böylesine özel bir günde yeniden dile getirmek istiyoruz. ”

Aktaş'ın konuşması

İftarın ardından, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 2040 Bursa Çevre Düzeni Planı, Kültürpark master planı, TEKNOSAB yapılanması ve Bursa’ya etkileri ile ulaşımda yeni yatırımlar başlıklarında bir konuşma yaptı.

Aktaş, Bursa’nın cazibesini koruyan bir kent olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Almanya’da sanayi bölgelerinin kapladığı alan yüzde 4.5. Bursa’da hala yüzde 0.8 plansız sanayiyi de eklersek yüzde 2 yapıyor. Sanayileşme ile ilgili bir hamle yapılabilir. Benim bu konudaki kanaatim, bir kere içerisini temizlemek lazım. Çünkü konutlarla iç içe geçmiş sanayi bölgeleri var. Yeni tasarlanacak sanayi bölgelerinden taşıma yöntemi olması gerekir. Vişne Caddesi tarzı yapılanmaların olduğu yerleri, sanayi ile konutun iç içe geçtiği bu yerleri ayıklamak lazım. Öncelikle yapılması gereken hamle bu.

Şehir batıya doğru müthiş derecede büyüdü. 2040 Bursa Çevre Düzeni Planı başlığında, şunu ifade etmek istiyorum. Nerede konut, nerede ticaret, nerede sanayi, nerede bundan sonraki gelişim, bunların hepsini tanımlayarak hale getirmemiz gerekiyor. Bunları tanımlamadan mevcut sanayi bölgesinin dönüştürme ile alakalı yaklaşım çok sağlıklı bir yaklaşım değil. Bizim Katma değeri yüksek işler yapmamız lazım. TEKNOSAB’da bu manada değerli ve kıymetli görüyorum.”

1990’lı yıllara kadar Çekirge’nin şehrin batı sınırı olduğunu ifade eden Aktaş, şimdi neredeyse doğu sınırı oldu. Nilüfer bizim batı ilçemizdi, artık orta noktamız oldu” dedi. Aktaş, Hamitler çöp depolama alanın buradan kaldırılması gerektiğini kaydederek, Kültürpark’ın ölmek üzere olduğunu da ifade etti. Aktaş, atölye çalışmalarıyla yeniden Kültürpark yapılanmasına ilişkin şekillenmenin oluştuğunu da söyledi.

Ulaşım konusunda ise, Bursa’nın birinci sorunun hep ulaşım olduğunu kaydeden Aktaş, Haziran 2022’de T2 hattında ulaşımın başlayacağını Emek-Şehir Hastanesi Bursaray Hattının ardından Üniversite-Görükle Hattını da Ulaştırma Bakanlığı’nın yapacağını kaydetti. Aktaş şunları dile getirdi:

“Herkes Bursa’da ulaşımı konuşuyor. Trafik sebep değil, trafik sonuçtur. Siz 3 katlı binaları yıkıp, 13 katlı binalar yaparsanız trafik olur. TEKNOSAB mesela aldığım bilgilere göre 18 bin istihdamdan bahsediliyor. 180 bin nüfuslu bir şehir planlamak zorundasınız.”

Soruları da yanıtlayan Aktaş’a konuşmasının sonunda BUSİAD Başkanı Küçükkayalar tarafından, Derviş Fincan seti hediye edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.