SON DAKİKA
Hava Durumu

Yükseköğretim Kalite Kurulundan 30 üniversiteye kurumsal akreditasyon

Yükseköğretim Kalite Kurulu, yükseköğretim kurumlarındaki niteliğin yükseltilmesi ve kalite güvencesine katkı amacıyla uygulanan Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında aralarında Bursa Teknik, Bursa Uludağ Üniversitesi'nin de olduğu 30 üniversite kurumsal akreditasyon almaya hak kazandı.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2023 09:29
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2023 09:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Yükseköğretim Kalite Kurulundan 30 üniversiteye kurumsal akreditasyon

Yükseköğretim Kalite Kurulu'nun (YÖKAK) nisan ayı toplantısında alınan kararla Abdullah Gül, Altınbaş, Bahçeşehir, Bolu Abant İzzet Baysal, Bursa Teknik, Bursa Uludağ, Çağ, Çukurova, Doğuş, Fırat, Gazi, Hacettepe, Harran, İstanbul Arel, İstanbul Beykent, İstanbul Okan, İstanbul Sabahattin Zaim, İzmir Ekonomi, İzmir Yüksek Teknoloji, Kadir Has, Manisa Celal Bayar, Orta Doğu Teknik, Özyeğin, Sabancı, Süleyman Demirel, Tekirdağ Namık Kemal, Trakya, Uşak, Van Yüzüncü Yıl ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversiteleri 2022 Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında akredite edildi.

"Yeterli" düzeyde karşılayana 5 yıl süreli tam akreditasyon

Kurumsal Akreditasyon Programı'nın yükseköğretim sisteminin kalite güvencesine ilişkin önemli unsurlardan biri haline geldiğini belirten YÖKAK Başkan Vekili Prof. Dr. Mustafa Çufalı, açıklamada bulundu.

Çufalı, program kapsamında, yükseköğretim kurumlarının kalite güvencesinin, liderlik, yönetişim ve kalite, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı gibi faaliyet alanlarının tümünün değerlendirildiğini bildirdi.

KAP'ın YÖKAK tarafından belirlenen ölçütler ile uygulandığını ifade eden Çufalı, bu ölçütleri "yeterli" düzeyde karşılayan yükseköğretim kurumlarına 5 yıl süreyle tam akreditasyon, kısmi düzeyde karşılayan yükseköğretim kurumlarına ise 2 yıl süreyle koşullu akreditasyon verildiğini söyledi.

Çufalı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda da YÖKAK tarafından kurumsal akreditasyon verilen yükseköğretim kurumlarının bilgilerinin yer aldığını hatırlattı.

Kurumsal Akreditasyon'un avantajları

Kurumsal Akreditasyon'a sahip bir üniversitenin diğer üniversitelere göre öne çıkan yönlerine ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Çufalı şunları kaydetti:

"YÖKAK'tan Kurumsal Akreditasyon belgesi almış bir yükseköğretim kurumu, temel faaliyet alanlarında kamuoyuna vadettiği hedeflere ulaşmayı güvence altına almak için ilgili mekanizmaları oluşturuyor. Üniversiteler, bunların önemli bir bölümünü iyi biçimde çalıştırıyor, izliyor ve iyileştiriyor. Tüm iç ve dış paydaşlarının katılımı önemseniyor. Öğrenci geri bildirimleri özellikle dikkate alınıyor ve karar alma süreçlerine yansıtılıyor. Öğretim programları, çağın gerekleri, değişen öğrenci özellikleri ve öğrenci merkezli öğrenme anlayışı temelinde sistemli biçimde güncelleniyor. Öğrenme kaynakları ve öğretim üyesi yeterliklerinin sürekli biçimde geliştirilmesi için çalışılıyor. Kurumun araştırma yetkinlikleri geliştiriliyor ve toplumsal katkı faaliyetleri sistematik biçimde ele alınıyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.