SON DAKİKA
Hava Durumu

Ücretli öğretmenlik uygulaması yargıya taşındı

Eğitim İş Bursa Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen eksikliğini tamamlamak için uyguladığı ücretli öğretmenlik sistemine dava açtı.

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2022 00:17
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2022 11:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Ücretli öğretmenlik uygulaması yargıya taşındı

Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim İş) Bursa Şubesi, Millî Eğitim Bakanlığı'nın ücretli öğretmenlik uygulamasının 'hukuk dışı' olduğu gerekçesiyle durdurulması talebiyle dava açtı. Aynı zamanda kayıtsız istihdamın ve kaçak işçiliğin tespit edilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu'na ihbarda bulundu. Millî Eğitim Bakanlığı hakkında da 'görevi kötüye kullandığı' gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. 

İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından okullarda ders saati ücreti üzerinden görevlendirilen öğretmenlere bir ders saati için 28 lira ödeme yapılıyor. Haftalık 30 saatten ayda toplamda 120 saat derse girebilen öğretmenler, ders saatini tam doldurduğu takdirde aylık yaklaşık 3 bin 360 lira maaş alabiliyor. Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, "Ücretli öğretmenlerin büyük bir kısmı haftalık ders saatini dolduramamakta ve bu ücretin dahi altında bir ücretle çalışmaktadır. Asgari ücretin 4 bin 253 lira olduğu bir dönemde, MEB’in ücretli öğretmenliği kalıcı bir istihdam modeli olarak görmesi kabul edilemez" dedi. 

'MEB, BORÇLAR KANUNU VE İŞ KANUNU'NU ÇİĞNİYOR'

Anayasa'da ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde geçen "insan onuruna uygun ve asgari yaşam şartlarını sağlayan çalışma hakkı" maddelerine aykırı bir uygulamanın olduğunu belirten Toy, "Ücretli öğretmenlik adı altında öğretmene asgari ücretin çok çok altında ve değişken bir geliri reva gören, raporlu hasta olduğunda bile ücretli resmi izin mekanizmasını işletmeyen, yani devlet eliyle kaçak işçi çalıştıran Millî Eğitim Bakanlığı’na karşı bir hukuk savaşı başlattık" ifadelerini kullandı. 

Ücretli öğretmenlik sisteminin hukuk dışı olduğunu söyleyen Toy, öğretmen açığını 90 bine yakın ücretli öğretmenle çözen MEB'in asgari ücretin altında bir çalışmanın olamayacağını ve böyle bir çalışma varsa idari para cezasına çarptırılacağını kesin bir dille anlatan Borçlar Kanunu ve İş Kanunu’nu çiğnediğini dile getirdi. 

'MEB ELİYLE EĞİTİM KAÇAK İŞÇİLİĞİN ALANI HALİNE GETİRİLİYOR'

İhbar ve suç duyurusunun amacının Millî Eğitim Bakanlığı’nın hukuk ve uluslararası hukuki anlaşma maddelerini çiğneyerek TCK 257’ye göre görevi kötüye kullandığının tespit edilip, uygulamanın durdurulmasını sağlamak olduğunu söyleyen Toy, şu açıklamada bulundu:

"Bugün bir merdiven altındaki imalathanede bile kayıtsız işçi gördüğünde ceza kesen hatta o işletmeyi kapatan devlet, şimdi MEB eliyle eğitimi kaçak işçiliğin alanı haline getirmektedir. Ücretli öğretmenlik hukuka, insanlığa ve çağın kazanımlarına aykırıdır. Ücretli öğretmenlik, mesleğimizin itibarına ve emeğin onuruna hakarettir. Öğretmenin ücretlisi, sözleşmelisi olmaz. Öğretmen öğretmendir ve her meslekte olduğu gibi öğretmen için de kadrolu, güvenceli bir istihdam, MEB’in sandığı gibi lütuf değil Anayasal bir haktır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.